Sök
Långläsning

Chris Härenstam: "Finns profiler i innebandy som inte når ut"

SVT:s kommentator i en lång intervju: "Betydelsen av att ligga på en rikstäckande kanal kan inte nog poängteras"

Chris Härenstam är en av landets absolut mest folkkära kommentatorer. Vi har hört honom kommentera de flesta sporter som finns i SVT:s kanaler – främst har han gjort sig ett namn inom fotboll, ishockey, bandy och innebandy. Han har kommenterat både SM- och VM-finaler, vilket han berättar i intervjun, och kommer även få referera vårens finaler i SSL som SVT alltså sänder. 

2020 har varit ett speciellt år för Chris som likt många andra fått se flera roliga uppdrag ställas in, men när Innebandymagazinet pratar med honom har han svårt att klaga – det är en väldigt optimistisk person som beskriver sitt 2020. 

- Jag är väldigt tacksam att jag får jobba på SVT. Vi är lite mer oberoende av konjekturer. Vi jobbar på, men är beroende av att det är sändningar och evenemang som pågår. Nu är det i full gång! Det här hockey, innebandy, bandy, handboll, SDHL, det är allting. Jätteroligt att det är så mycket som är igång. Tyvärr saknas publiken men man kan inte få allting. Vi ser på tittarsiffrorna att tv har blivit lite som det var förr i tiden: en lägereld att samlas kring. Vi har väldigt höga siffror just nu – det är många som sitter och tittar på tv. Man kan ju inte resa eller göra så mycket mer just nu. 

Vilket inställt evenemang eller mästerskap var jobbigast att inte få kommentera?

- Jag ska inte säga att något är jobbigt, jag går inte runt och lider. Det är hälsan som är det viktigaste för mig och mina närmaste, i synnerhet mina närmaste, det är inte så himla viktigt själv…sen tycker jag att det har varit tråkigt för alla supportrar runt om i landet med mästerskap som ställts in – oavsett om det är fotbolls-EM för damer som skjuts fram ett år eller ett för herrar, eller om det är innebandyns SM-finaler. Men nu när det kommer igång så märker man att det är skönt att det finns något som gör att man kan drömma sig bort från vardagen. Något att följa, oavsett om det är Kalmarsund, Manchester United, Leksand eller sitt lokala lag. Det sänds evenemang och det tror jag är jätteviktigt för många människor – att ha något att titta på och göra under kvällarna. 

- Jag gjorde SM-finaler i bandy i våras. Det var nog det sista som sändes överhuvudtaget. Vi var också påväg att göra den andra SM-finalen i damernas hockeyslutspel. Det var 1-0 i matcher till HV71 och vi var påväg ner till den andra finalen (man behöver vinna två för att bli svenska mästare), men vi fick vända i Mjölby när vi var påväg till Stockholm. Några timmar innan nedsläpp så fick vi reda på att både matchen och säsongen var inställd. HV71 var kanske ett par timmar från att ta ett SM-guld, och så blev det ingenting alls av det hela. Det blev så snopet. 

- Jag tycker inte man ska underskatta idrottens betydelse. Idrotten behövs för barn och ungdomar att röra på sig och för att få vara med i ett socialt sammanhang, men det behövs också framförallt för att folk ska ha något att göra när det är mörkare tider. Det är kanske inte så himla sexigt mellan oktober och mars när mörkret kommer.

Du verkar otroligt påläst inför vilken sport det än är du kommenterar. Är det något du lägger stor vikt vid, när du förbereder dig inför jobb?

- Jag blir jätteglad att du säger det. Det är något jag får höra med ojämna mellanrum och det tycker jag är viktigt att få fram: Det är inte jag som är viktig – det är produkten som är viktig, i det här fallet innebandy. För att jag ska tycka att jag gör ett bra jobb så måste jag ha respekt för det uppdrag jag har. Det handlar med att prata med tränare, spelare, experter och såna som har varit med i många år, som före detta landslagsspelare, en ledare eller en bloggare. Då skaffar jag mig det jag tycker blir en helhetsbild. Oavsett om det skulle vara att Kalmarsund spelar en SM-final mot Storvreta. Storvreta har spelat SM-finaler sedan stenåldern. Sen har vi Kalmarsund som värvade Kim Nilsson för några år sedan och började sin resa. Då kan jag ta reda på hur organisationen ser ut eller om de spelar något typ av spel som har varit framgångsrikt. 

- Jag tycker det är viktigt att göra en research för produktens skull. Det är tv-tittarna jag servar, de ihop med matchen är de viktigaste komponenterna. Tv-tittarna ska få det senaste och lite djup och så vidare. Sporten ska också tas på allvar, det spelar ingen roll om det är en SM-final i innebandy, EM-final i fotboll eller en SDHL-match. Det ska vara ett signum och det handlar om respekt. Det kommer av erfarenhet och ålder, att du blir tacksam över att ha det jobbet du har. Gräset är inte alltid grönare på andra sidan. Jag har ett otroligt fint uppdrag och är väldigt stolt över.

Hur känns det att åter få kommentera innebandy igen?

- Herregud, jag vet inte vilken i ordningen det är. Men jag har gjort några finaler genom åren och det enda jag hoppas på är att det blir dramatiska matcher för sportens och tv-tittarnas skull. Att vi inte får en 8-2 eller 5-0-final. Jag hoppas att spelarna vågar slappna av och ha kul. De får aldrig tillbaka den här stunden så det är bara att njuta av den här stunden, gå ut och ha roligt och ös på så mycket du kan! Gärna lite småfult och grinigt också. 5-5 när det är 30 sekunder kvar är inte mig emot. Det är kul att få kommentera innebandyn igen!

Vilken är den roligaste innebandymatch du har kommenterat?

- Det har varit så många! VM-finalen 2006 när Magnus Svensson från Warberg avgjorde är en, när Sverige vann med uddamålet. SM-finalerna är många, jag kommer ihåg vändningen som Balrog gjorde 2004. Det var en fullständig galen avslutning! Det är känslorna och dramatiken man kommer ihåg. Jag kommer inte ihåg så mycket skönspel och profiler utan det är dramaturgin man minns. Sälj sporten, njut och ha kul!

Vad är det som gör innebandyn unik och rolig att kommentera?

- Det kanske är ett standardsvar men det finns en sån enorm individuell skicklighet. Det spelarna kan göra med ett eller två tillslag med klubban, det är nästintill artisteri – det är konst! Istället för att höra de klassiska sakerna som att det är ”plastbandy” eller att man inte får tacklas…jag är så trött på det där. Se varje sport för den skönhet som finns, oavsett om det är fotboll, skridskor, innebandy eller ridning. Varje sport har sin skönhet. Det finns så mycket briljans inom innebandyn, det krävs så många timmars träning för att uppnå det många gör. Det är artisteri på hög nivå. Det finns så mycket myter, falska sanningar och missunnsamhet om vissa sporter och det gillar inte jag. Det finns så otroligt mycket bra spelare och bra spel. 

Har du som jobbar inom media någon teori varför det stora mediala och publikmässiga genombrottet för innebandyn inte riktigt kommit ännu? 

- Det handlar otroligt mycket om profiler. Ta skidskyttet som fick fram Magdalena Forsberg och Helena Jonsson. i fotbollen har vi haft Zlatan som profil sen 20 år tillbaka. Innebandyn har inte varit profilfattig om man går tillbaka och tittar, vi har haft Mika Kohonen och Niklas Jihde för att ta två exempel. Det är också personer som älskar att tävla och som är lite småfula på planen men också jäkligt charmiga. Innebandyn behöver jobba med att få fram profiler. Med profiler menar jag inte de som svär eller tacklar hårdast, eller trashtalkar mest. Att vara profil innebär att du har en viss utstrålning och charm, eller är vältalig. Det finns så mycket sporter på de olika tv-kanalerna och att nå ut gör du oftast genom profiler. 

- Det här vill jag också vara väldigt noga med: Jag tror innebandyns utmaning är att frekvent ligga på en rikstäckande kanal, och sändas frekvent, oavsett om det är TV6, TV4 eller SVT. Du måste nå igenom, ha en stor penetration. Det går inte att ligga på en mindre kanal och nå 15 000-25 000 tittare som mest, för vilka är det som kollar då? Det är innebandyns folk som kollar och det är inte dem du vill åt. De kollar oavsett vilken kanal det är på. Du vill åt de som inte tittar frekvent på innebandy som får chansen att upptäcka denna fina sport. Det tror jag är jätteviktigt i kombination med profiler. 

På något sätt så känns det som gemene svensk fortfarande tänker på Niklas Jihde och Balrog när de tänker på innebandy, istället för Falun, Storvreta, Alexander Galante Carlström eller Anna Wijk. Delar du den bilden med?

- Betydelsen av att ligga på en rikstäckande kanal kan inte nog poängteras. Titta vad som hände med JVM i hockey sedan det började sändas på SVT. Titta på bandyn när det sändes i vinterstudion, då är det siffror på flera 100 000 tv-tittare, samma med damallsvenskan i fotboll. Profiler finns det inom innebandyn, men jag tror inte att de har nått ut eftersom man inte känner till dem helt enkelt. Ligger du i Vinterstudion med en skidskyttesändning så når du ju en miljon människor, det är klart att det blir profiler då. Det finns profiler i innebandyn men folk känner inte till dem. 

När vi pratade med dig för fem år sedan sa du att du saknade rivaliteterna som fanns i innebandyn förr. Men visst har Falun/Storvreta-rivaliteten växt fram till en värdig ersättare? 

- Falun och Storvreta känner de flesta till men det gör ju ingenting om det skulle vara Mullsjö, Kalmarsund eller ytterligare ett lag som blandar sig i i en sån strid. Dalen är där och Växjö är på poäng. Så man inte bara har två lag, vi behöver fler lag som är profilstarka och som kanske inte tycker om att möta varandra just där och då – men det är dem matcherna spelarna garanterat längtar efter att spela ändå. Jag vill jättegärna ha profilstarka spelare och lag. Sen tror jag återigen, för tredje gången, jag kan inte nog betona hur viktigt det är med att nå ut i riksmedia och tv. Att man har ett avtal med Sportexpressen är jättebra, då syns man mer och så vidare. Att det skrivs om innebandy är fantastiskt på alla parter men det är tv-kanalerna man behöver nå, så alla får se denna sport också.

Vilka fyra lag tror du når finalerna?

- Jag är inte rätt man att svara på det, jag får gå på det jag sett i text-tv… jag tror aldrig man får räkna bort ett lag som Falun i ett slutspel med deras gamla rävar. Storvreta har många tävlingsmänniskor. Håller Kalmarsund hela vägen? Ett tråkigt tips är Storvreta-Falun, om de inte möts i en semifinal nu. Det vore kul med en final med en ny aktör, som Kalmarsund kanske. Men det är långt ifrån ett facit, det jag säger nu. När det är SM-finaler kommer jag vara påläst, men nu finns det många som kan mer än vad jag kan.

- Det finns väl en superfavorit i gamla IKSU som är Thorengruppen. Sedan vet jag att Sirius har gjort en jättebra säsong, men håller de hela vägen? Det vete sjutton. Täby har många rutinerade men har kanske gjort en sämre säsong än vad många trodde. Så har vi Pixbo, med Krupnova som blev utsedd till världens bästa. Thorengruppen spelar garanterat en final, så blir det Täby eller Pixbo som står som motståndare. Det vore kul med något annat också, som Sirius. Eller Endre! Det hade varit kul med ett gotländskt lag. 

Vilka planerar ni ha med i studion och i sändningen?

- Den här frågan kommer många att läsa, det är många som är intresserade av det här! Jag fick reda på att jag skulle ta finalen för någon dag sedan bara. Vi håller på och plockar ut projektledare och redaktör, och så gör vi en bruttolista som vanligt på experter. Det kommer vara ex antal namn som är med där. Sen får vi se om folk kan, och vilka vi ska ha med? Är det tränare, före detta tränare, spelare, före detta spelare, är det någon i ett lag nu man ska satsa på som varit framgångsrik under säsongen, eller på de med mer erfarenhet? Jag vet inte. 

- Det kommer säkert bli någon gammal räv som är med, eller någon som har väldigt nära koppling till lagen som spelar just nu. Om du tar ett tips här och nu så är det möjligt med någon som har ganska stor erfarenhet, som spelat eller tränat på elitnivå, samt någon som spelar just nu. Så man hittar ett större ålderspann och olika infallsvinklar. Sen ska man ha ett brett spektra på det, det tror jag är jätteviktigt. 

Hur hade du ställt dig till pålagt publikljud om det blir publikfritt?

- Jag tror vi kommer ha autentiskt ljud. Det är vad det är. Det finns både för och nackdelar. I en sådan här match kan det kännas lite avslaget utan publik men samtidigt får man höra vad spelarna säger! Men jag är rätt säker på autentiskt publikljud.

Till sist, är det något övrigt du vill tillägga för läsarna?

- Det är jättekul att Innebandymagazinet alltid är lika ”på”. Ni är snabba med att få ut intervjuer och jobbar på bra där! Jag hoppas att innebandyn får synas och att det blir en final att minnas, helst båda två. Något vi pratar om ex antal år framåt. Jag håller inte på något speciellt lag, jag vill bara att innebandyn ska stå som vinnare. ”Wow, vilken final vi fick se”. Det är det enda jag önskar mig och jag ska försöka bidra med så gott jag kan.


TV: Profilerna sågar SSL-sändningarna: ”Jag tycker det är under all kritik”

Poddpanelen: ”Det är som att vi ska vara nöjda att vi får levande bilder, that’s it”

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten