Domarkoordinatorn om attackerna i media
Mattias Linell bemöter kritiken och de attacker som dykt upp under säsongen.
Kritik mot domare är inget nytt fenomen och de har fått sin beskärda del även den här säsongen. Något som tyckts öka är dock tonen i kritiken och sättet det framförs på, i vissa fall. Mattias Linell, domarkoordinator på Svensk Innebandy, håller med att det varit mindre kritik och mer attacker den här säsongen.
Var tycker du gränsen går vi domarkritik?
- Det har varit en del uppmärksammade incidenter där jag tycker att man gått för långt. Det är skillnad på att vara kritisk mot en domarinsats jämfört med att gå till rena angrepp, säger han till Innebandymagazinet.
Finns det något speciellt fall du tänker på då?
- Vi har händelserna efter Kalmarsund-Pixbo samt David Gilleks och Max Wahlgrens intervjuer efter Linköping-Mullsjö respektive Helsingborg-Falun som båda var osakliga. Det är väl de jag tänker på främst i närtid.
Vad är ”okej” att kritisera domare för och vad är inte okej?
- Vi bedriver elitidrott – det ska ställas höga krav på alla inblandade och även på våra elitdomare. Jag hade dock önskat att kritiken hade framförts på ett mer sakligt vis och i andra forum.
Har klubbarna kontaktat er eller har de bara svingat i media?
- Det har varit olika. Vi som på olika sätt jobbar med domarna är i kontakt med många föreningar som sköter den här kommunikationen direkt med oss på ett utmärkt sätt. Det är så vi vill att kommunikationen ska skötas i första hand. Då finns det en möjlighet att faktiskt diskutera det som hände och hur vi kommer vidare på ett bättre sätt.
Är det ”allvarligare” att brista i kommunikationen jämfört med att ta ett felbeslut på banan?
- Domarna förväntas upprätthålla en bra positiv kommunikation med spelare och ledare, eftersom det är ett viktigt verktyg i ledarskapet, men det krävs två parter för att det ska vara en dialog som leder till något positivt. Där kan inte bara domarna ta ansvar, utan det ligger även ett stort ansvar på lagen att faktiskt har ett intresse av att upprätthålla något som faktiskt är en dialog och inte bara en möjlighet att få pysa ut sitt missnöje till domarna.
Om man vänder på det, hypotetiskt så skulle domarna lika gärna kunna kritisera spelarnas dialog?
- Domarna fokuserar på att på bästa sätt lösa den uppgiften de har, dvs att leda matchen. Där ingår kommunikation med spelare och ledare som en stor del. På individnivå fungerar det bättre för vissa domare, spelare och ledare jämfört med andra. Det är ganska naturligt att det finns skillnader i personkemi som påverkar kommunikationen.
Vilken dialog har ni med domarna kring just kommunikationen? Pratar ni med dem efter att de fått regelbunden kritik till exempel?
- Vi jobbar kontinuerligt med domarna. Dels genom att fysiskt vara på plats i hallarna och jobba med domarnas utveckling på det sättet. Vi har ett 30-tal personer i organisationen som på ideell basis jobbar med utveckling av våra förbundsdomare. Jag och vår ansvarige för domarna i SSL herr Tony Holmer var tex på plats igår när Helsingborg och Falun möttes. Vi ser också mängder av streamade matcher och uppmärksammade situationer följs upp noga.
- Utöver de fysiska observationerna har vi regelbundna avstämningar, både parvis och i grupp. Just kommunikation är ett ämne som ligger högt på agendan, på alla kurser, träffar och observationer som vi genomför. Det är ett av de absolut viktigaste verktyget för att skapa en god relation på banen med spelare och ledare.
Vad tycker du själv om domarnivån i SSL i år, både på dam- och herrsidan?
- När vi tittar på matcher och analyserar dessa ser vi inte att det har gjorts större misstag i år jämfört med tidigare säsonger. Det är andra saker som kan spela in som gör att det just nu kan upplevas att det riktas mer kritik än tidigare. Vi gör ingenting annorlunda egentligen och vi har samma typ av uppföljande verksamhet.
Hur mycket tar ni åt er av kritiken som kommer i media?
- För enskilda domare är det självklart jobbigt, när det framförs på det sättet i offentligheten, men våra elitdomare är tåliga och har haft ett tufft klimat i många år där de ibland blivit hårt kritiserade. De som inte klarar den miljön kommer inte till SSL.
- Utifrån mitt perspektiv hade jag önskat att debatten inte förs på det sättet som nu i media. Jag tror det är skadligt för de yngre domarna på lägre nivåer framförallt. Alla barn och ungdomar som tittar på sina idoler, det blir på ett sätt legitimerat att utrycka sig mot och om domarna på det viset. Barn och ungdomar ser ofta inte skillnad på en elitdomare som har valt att utsätta sig för detta, jämfört med en ung tjej eller kille som dömer sina första matcher för att det är roligt och som sen utsätts för samma tuffa och onyanserade kritik av spelare och ledare. Det bekymrar mig och jag önskar att man hade tänkt lite mer på att vara en förebild för sin förening och föreningens barn, ungdomar och ledare även när det brinner till i huvudet.
Tror du kritiken kommer från att de kanske inte får gehör från er, eller handlar det mer om det klassiska adrenalinpåslaget som kan finnas efter en match?
- Jag tror att det ofta är kopplat till matchen i fråga, och de situationer som uppstår där. Då är det lätt att man uttrycker sig på ett sätt som man kanske inte hade gjort några timmar senare. Spelarna kanske inte känner att de har något forum och så ska det kanske inte heller vara, utan diskussionen kring domarnas arbete ska föras på tränar- och sportchefsnivå.
Gällande damernas SSL så har den återkommande debatten att det bör tillåtas mer fysiskt spel blossat upp vid tillfällen. Hur ställer du dig till den kritiken? Är det något ni jobbar på med domarna, att de ska släppa på mer i daminnebandyn när det kommer till duellspel och liknande?
- Vi jobbar kontinuerligt med att få det bästa flytet i matcherna oavsett om det är dam eller herr. Det finns fysiska skillnader i spelet vilket återspeglas i dömningen, men det är inget självändamål att det ska vara en lägre toleransnivå i SSL dam än i herr.
Slutligen, hur tror du publikbortfallet har påverkat domarnas sätt att jobba, när det inte är massa fans som står och skriker och hög ljudnivå?
- Jag tror det har påverkat på olika sätt. Man har till viss del vant sig nu, men i början tror jag det fanns en känsla av träningsmatch, både hos spelare, ledare och domare. Det är också självklart att alla inblandade får en extra boost när det är publik med bra stämning, där skiljer sig inte domarna åt från spelare och ledare. En annan skillnad är att mer av det som spelarna säger till varandra hörs ju av fler, vilket påverkar den allmänna stämningen på plan.