Sök
Domarattackerna
Domarna i årets SSL herr har fått utstå många attacker under säsongen.
Foto: Per Wiklund
Superligan SSL

Domarkoordinatorn om attackerna i media

Mattias Linell bemöter kritiken och de attacker som dykt upp under säsongen.

Kritik mot domare är inget nytt fenomen och de har fått sin beskärda del även den här säsongen. Något som tyckts öka är dock tonen i kritiken och sättet det framförs på, i vissa fall. Mattias Linell, domarkoordinator på Svensk Innebandy, håller med att det varit mindre kritik och mer attacker den här säsongen.

Var tycker du gränsen går vi domarkritik?

- Det har varit en del uppmärksammade incidenter där jag tycker att man gått för långt. Det är skillnad på att vara kritisk mot en domarinsats jämfört med att gå till rena angrepp, säger han till Innebandymagazinet.

Finns det något speciellt fall du tänker på då?

- Vi har händelserna efter Kalmarsund-Pixbo samt David Gilleks och Max Wahlgrens intervjuer efter Linköping-Mullsjö respektive Helsingborg-Falun som båda var osakliga. Det är väl de jag tänker på främst i närtid.

Vad är ”okej” att kritisera domare för och vad är inte okej?

- Vi bedriver elitidrott – det ska ställas höga krav på alla inblandade och även på våra elitdomare. Jag hade dock önskat att kritiken hade framförts på ett mer sakligt vis och i andra forum.

 Har klubbarna kontaktat er eller har de bara svingat i media?

- Det har varit olika. Vi som på olika sätt jobbar med domarna är i kontakt med många föreningar som sköter den här kommunikationen direkt med oss på ett utmärkt sätt. Det är så vi vill att kommunikationen ska skötas i första hand. Då finns det en möjlighet att faktiskt diskutera det som hände och hur vi kommer vidare på ett bättre sätt. 

Är det ”allvarligare” att brista i kommunikationen jämfört med att ta ett felbeslut på banan?

- Domarna förväntas upprätthålla en bra positiv kommunikation med spelare och ledare, eftersom det är ett viktigt verktyg i ledarskapet, men det krävs två parter för att det ska vara en dialog som leder till något positivt. Där kan inte bara domarna ta ansvar, utan det ligger även ett stort ansvar på lagen att faktiskt har ett intresse av att upprätthålla något som faktiskt är en dialog och inte bara en möjlighet att få pysa ut sitt missnöje till domarna.

Om man vänder på det, hypotetiskt så skulle domarna lika gärna kunna kritisera spelarnas dialog?

- Domarna fokuserar på att på bästa sätt lösa den uppgiften de har, dvs att leda matchen. Där ingår kommunikation med spelare och ledare som en stor del. På individnivå fungerar det bättre för vissa domare, spelare och ledare jämfört med andra. Det är ganska naturligt att det finns skillnader i personkemi som påverkar kommunikationen.

Vilken dialog har ni med domarna kring just kommunikationen? Pratar ni med dem efter att de fått regelbunden kritik till exempel?

- Vi jobbar kontinuerligt med domarna. Dels genom att fysiskt vara på plats i hallarna och jobba med domarnas utveckling på det sättet. Vi har ett 30-tal personer i organisationen som på ideell basis jobbar med utveckling av våra förbundsdomare. Jag och vår ansvarige för domarna i SSL herr Tony Holmer var tex på plats igår när Helsingborg och Falun möttes. Vi ser också mängder av streamade matcher och uppmärksammade situationer följs upp noga.

- Utöver de fysiska observationerna har vi regelbundna avstämningar, både parvis och i grupp. Just kommunikation är ett ämne som ligger högt på agendan, på alla kurser, träffar och observationer som vi genomför. Det är ett av de absolut viktigaste verktyget för att skapa en god relation på banen med spelare och ledare.

 Vad tycker du själv om domarnivån i SSL i år, både på dam- och herrsidan?

- När vi tittar på matcher och analyserar dessa ser vi inte att det har gjorts större misstag i år jämfört med tidigare säsonger. Det är andra saker som kan spela in som gör att det just nu kan upplevas att det riktas mer kritik än tidigare. Vi gör ingenting annorlunda egentligen och vi har samma typ av uppföljande verksamhet.

Hur mycket tar ni åt er av kritiken som kommer i media? 

- För enskilda domare är det självklart jobbigt, när det framförs på det sättet i offentligheten, men våra elitdomare är tåliga och har haft ett tufft klimat i många år där de ibland blivit hårt kritiserade. De som inte klarar den miljön kommer inte till SSL.

- Utifrån mitt perspektiv hade jag önskat att debatten inte förs på det sättet som nu i media. Jag tror det är skadligt för de yngre domarna på lägre nivåer framförallt. Alla barn och ungdomar som tittar på sina idoler, det blir på ett sätt legitimerat att utrycka sig mot och om domarna på det viset. Barn och ungdomar ser ofta inte skillnad på en elitdomare som har valt att utsätta sig för detta, jämfört med en ung tjej eller kille som dömer sina första matcher för att det är roligt och som sen utsätts för samma tuffa och onyanserade kritik av spelare och ledare. Det bekymrar mig och jag önskar att man hade tänkt lite mer på att vara en förebild för sin förening och föreningens barn, ungdomar och ledare även när det brinner till i huvudet.

Tror du kritiken kommer från att de kanske inte får gehör från er, eller handlar det mer om det klassiska adrenalinpåslaget som kan finnas efter en match?

- Jag tror att det ofta är kopplat till matchen i fråga, och de situationer som uppstår där. Då är det lätt att man uttrycker sig på ett sätt som man kanske inte hade gjort några timmar senare. Spelarna kanske inte känner att de har något forum och så ska det kanske inte heller vara, utan diskussionen kring domarnas arbete ska föras på tränar- och sportchefsnivå.

Gällande damernas SSL så har den återkommande debatten att det bör tillåtas mer fysiskt spel blossat upp vid tillfällen. Hur ställer du dig till den kritiken? Är det något ni jobbar på med domarna, att de ska släppa på mer i daminnebandyn när det kommer till duellspel och liknande?

- Vi jobbar kontinuerligt med att få det bästa flytet i matcherna oavsett om det är dam eller herr. Det finns fysiska skillnader i spelet vilket återspeglas i dömningen, men det är inget självändamål att det ska vara en lägre toleransnivå i SSL dam än i herr.

Slutligen, hur tror du publikbortfallet har påverkat domarnas sätt att jobba, när det inte är massa fans som står och skriker och hög ljudnivå?

- Jag tror det har påverkat på olika sätt. Man har till viss del vant sig nu, men i början tror jag det fanns en känsla av träningsmatch, både hos spelare, ledare och domare. Det är också självklart att alla inblandade får en extra boost när det är publik med bra stämning, där skiljer sig inte domarna åt från spelare och ledare. En annan skillnad är att mer av det som spelarna säger till varandra hörs ju av fler, vilket påverkar den allmänna stämningen på plan. 
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten