Landet runt

Succén för InnebandyPiraterna - sålt över 20 000 exemplar

ANNONS

Sölve Dahlgren: ”Som författare känner jag att man lyckats då”

2009 skrev Sölve Dahlgren sin debutroman InnebandyPiraterna - Första säsongen. Den följdes av ytterligare fyra böcker. Sedan följde ett långt uppehåll.

– Varje vecka i åratal har jag fått mejl från unga läsare som undrat - när kommer nästa bok i serien? Så under 2020 tog jag i det och skrev en sjätte bok och en sjunde och åttonde, säger Sölve Dahlgren till Innebandymagazinet.

Hur mycket har de första böckerna sålt? 

– Den allra första boken i serien har nu sålt i över 12 000 exemplar och hela serien totalt har passerat 20 000 ex om man räknar alla format. Plus att de lånats ut tusentals gånger på biblioteken.

Kan du berätta mer om responsen som du fått på böckerna?

– Det som framför allt fått mig att skriva de nya böckerna är önskemål från läsare, barn och ungdomar, som hört av sig per mejl och via sociala medier med frågan: Blir det någon säsong 6 och när kommer den? Flera stycken har skrivit att "det här är de bästa böcker jag läst, du måste skriva fler".

– Ett annat minne som etsar sig fast är föräldrar som berättat hur deras barn, ofta pojkar, haft svårt att hitta några böcker som de vill läsa. En mamma med en 15-årig son förklarade att han "aldrig läste böcker" och som en sista utväg köpte hon de tre första InnebandyPiraterna till honom i julklapp. Till hennes förvåning sträckläste han dem mellan julafton och nyårsafton. Tre böcker på över 1 000 sidor. Som författare känner jag att man lyckats då. 

Sölve Dahlgren driver även sajten Boktugg.se som bevakar böcker och bokbranschen. 

– Därför vet jag hur viktig läsning och läsförståelse är för att klara av skolan. Men jag vet också att man aldrig kan tvinga någon att läsa något som de är totalt ointresserade av. Det gäller att hitta böcker om något man gillar, oavsett om det är datorer, historia eller innebandy. Ju mer man läser, desto större ordförråd får man och ju snabbare kan man läsa. Det är lite som att träna på innebandy. Den som aldrig läser kommer att läsa långsamt och staka sig fram, den som aldrig springer får ingen kondition och den som inte skjuter utvecklar inte sitt skott. Idag finns det lite fler böcker om innebandy, men det är ju inte samma utbud som fotbollsböcker exempelvis. 

InnebandyPiraterna 6 släpptes strax före jul och finns att köpa hos alla nätbokhandlare eller i förlagets egen webshop. De första fem böckerna finns även som ljudbok hos Storytel och andra tjänster, men det dröjer ett tag innan bok 6-8 släpps i det formatet.


TV: Sveriges största innebandytalang

FBC Lerums Victor Johansson om utmärkelsen

Den här artikeln handlar om: