Class of 01
Foto: Anton Måård
Superligan

Han spås bli den första 01:an från RIG som når landslaget

ANNONS

Nästan alla gamla klasskamrater tror att Thomas Crona kommer bli uttagen först i landslaget.

Innebandymagazinet har tagit ett snack med flera av RIG-spelarna som tog studenten i somras för att höra hur det har gått för dem i sin nya klubb och vad de har haft mest nytta av, av allt som de fick lära sig på Riksinnebandygymnasiet. 

RIG Umeås målvakt i class of 99, Viktor Kastengren utsågs till årets rookie i SSL 2018/19 och när 01:orna tog studenten så pratades om att hans målvaktskollega Thomas Crona hade chansen att göra samma sak.

- Den första tiden i Kalmarsund har varit riktigt trevlig. Jag trivs väldigt bra i Laget, staden, plugget och på jobbet. Vi har haft en fin inledning på säsongen som vi är nöjda med, men vi känner alla att vi har flera nivåer till att nå utav vårt spel, säger Crona till Innebandymagazinet.

När vi pratade med dig vid studenten hade du som mål att anpassa dit spel till SSL, hur har du lyckats med det så här långt tycker du?

- SSL är mycket tuffare och är svårt att säga om jag anpassat mig efter så få spelade matcher. Jag känner att jag utvecklas som spelare och tar mig steg för steg mot att bli stabil i SSL, men sådant tar tid.

Du har fått starta i tre matcher och släppt in 15 mål totalt vilket ger dig en räddningsprocent på 76,9%. Vad har du för mål inför den andra halvan av serien?

- Har inga nya eller ändrade mål sett till de jag ställde vid början av säsongen. Jag har mest fokuserat på att fortsätta utveckla mitt spel.

RIG Umeå har visat sig vara en riktig plantskola till SSL och landslaget där hela 65% av alla killar som tagit studenten har spelat i SSL och 11% har nått ända till landslaget. Den första RIG-spelaren från årskull 00 som nådde landslaget var Hampus Ahren så frågan är vilken den första 01:an kommer bli som får spela i landslaget.

- Alla RIG:s 00:or är riktigt bra innebandyspelare, och de blir alla bättre för varje säsong och tar steg för steg sig närmare landslaget. Bland oss 01-killar skulle jag inte säga att de finns någon favorit att nå landslaget först. Tippar på att de blir han som tränar hårdast.

Enligt dina klasskamrater så säger nästan alla att du är den stora favoriten till att nå landslaget först. Vad säger du om det?

- Det är kul att en del av mina vänner tror på att jag kommer vara först i landslaget av oss 01:or, men det är inget som jag själv tror särskilt hårt på. Jag vill självklart ta mig till landslaget, men jag har ingen stress. Jag tror att flera av oss kommer att ta sig till landslaget, och jag tror att flera kan vara den första.

Motiveringen som nästan alla nämner är att de tror att du når landslaget först för att du är den som tärnar allra hårdast. Hur mycket tränade under RIG-tiden egentligen?

- Har sedan jag varit ung tränat mycket. Det var mina föräldrar som fick mig att testa på flera olika sporter, och såg till att jag höll på med så många så länge som möjligt. Det var först tidigt i årskurs 2 som jag verkligen började ta styrketräning på allvar när jag fick ett mål att ta en viss vikt i knäböj. Sedan dess har jag alltid försökt att lägga in gympass, springa extra intervaller, träna extra när jag inte spelar matcher osv. Sedan fick jag mycket hjälp av flera på RIG som delade mitt intresse för fysträning, jag tränade hårt, men hade flera som minst höll samma nivå.

Vad har du saknat mest med RIG och vad har du haft mest nytta av det som du lärde dig på skolan?

- Det jag saknar mest är människorna. Jag lärde känna massor av fina vänner som jag gärna skulle träffat dagligen, men nu blir de mer under ledigheter och när man spelar mot dem. De viktigaste jag lärde mig under tiden i Umeå var att aldrig ge upp, oavsett antalet motgångar.



TV: Säsongens snyggaste mål i Allsvenskan

Avgör i sudden death: ”Det där är ett urtjusigt mål”

Matchrapporter: Växjö vann avgörande matchen mot Kalmarsund Kalmarsund vann och kvitterade mot Växjö Växjö tog ny seger i serien mot Kalmarsund Växjö vann och kvitterade mot Kalmarsund Kalmarsund tog ny seger mot Växjö

Den här artikeln handlar om: