PANDEMIN
Foto: Per Wiklund
Intervju

Oklart hur snabbtesterna ska finansieras: "Samma pris i hela världen"

ANNONS

SSL:s VD Jörgen Lindgren om frågetecknen kring de snabbtester som införs.

Igår gick Svenska Superligan ut med att SSL-klubbarna starkt rekommenderas att använda sig av snabbtester, ett verktyg för att motverka smittspridning. Genom detta kan man tätt inpå matcher få svar på om spelare och ledare bär på en infektion eller inte.

– Vi är ju inte ensamma som idrott att göra det här utan flera idrotter använder samma typ av tester. Det utförs lokalt på varje ställe och det måste vara medicinskt kunnig personal som gör det, säger SSL:s VD Jörgen Lindgren till Innebandymagazinet.

Och klubbarna roddar själva med att få fram den personalen?

– Det är det vi ska se, exakt hur man gör. Det viktiga som vi har informerat om är möjligheten att kunna köpa sådana här tester och genomföra dem. Sedan ska vi ta hjälp av leverantörer och de som kan det här, att vi sätter ett klokt system som alla använder sig av. Men det måste utföras lokalt, det fungerar inte att spelare, ledare och funktionärer åker över hela landet för att testa sig utan det sker lokalt.

Rekommenderas det här att göras inför varje match eller hur ofta ska testerna genomföras?

– Det är samma sak där att vi får se, snabbtesterna fungerar ju så att man får en ögonblicksbild här och nu. Då gäller det att se hur många sådana ögonblicksbilder man ska ha och vid vilka tillfällen. Det håller vi på med nu tillsammans med klubbarna att definiera hur vi ska hantera frågan. Grunden är att vi vill se till att alla spelare och ledare är friska, och är de inte friska så vill man upptäcka det så fort som möjligt. Sedan ska vi hitta rutinerna för det. Man ska inte jämföra med vilken sjukdom, influensa eller virus som helst men när man inte mår bra så ska de här åtgärderna klicka i, naturligtvis ska man hålla sig ifrån laget och så ska alla de här testerna klicka i.

Hur finansieras det här, är det klubbarna själva som betalar för det?

– Det får vi hantera, för det är klart att i grund och botten om det här ska göras så får det aldrig bli en ekonomisk fråga att man inte har råd eller inte kan. Här får vi hitta i vilken omfattning vi ska göra det och på vilket sätt det ska finansieras. Så det är några bitar som står kvar fortfarande och här är det viktigt att vi har klubbarna med oss i diskussionen. Ett är att skapa möjligheten, två är att titta på hur vi strukturerar det här på ett bra sätt. 

Vad jag förstått så kostar varje test ungefär 50 kronor.

– Det kan nog stämma, och det är samma pris i hela världen. Tillverkarna har satt ett pris så att alla ska ha möjlighet att införskaffa det här. Så har jag förstått det i alla fall, vem jag än pratar med så betalar alla likadant.

Vad är responsen från klubbarna hittills, finns det en oro för det här med den redan ansträngda ekonomin som man har?

– I grunden är alla väldigt positiva till att det tas ett initiativ att fundera på möjliga lösningar. Alla vill säkerställa att när man går ut på planen så är man frisk, och alla vill hitta en möjlighet att upptäcka smitta så tidigt det bara går. Den kan vi bocka av. Sedan kommer det till - kommer det här innebära att man hittar alla sjuka? Nej, ingenting är ju 100-procentigt, men vi kanske hittar de fall vi ska hitta. Nästa steg är hur vi finansierar det.

Men ni vill få till det här redan till helgens matcher?

– Ja, i den mån det går, för det är klart att vi är ju inte ensamma att vilja köpa sådana här tester. Vi vill få tag i det så fort vi kan och sätta igång, förutsatt att vi hittar rutiner så det kan göras likadant på alla ställen. Men det tror jag är en bisak i sammanhanget, det är bara att försöka få leverans på det.

Den här artikeln handlar om: