INTERNATIONELLT
Foto: Per Wiklund
Internationellt

Karlson Martell om tillvaron utan Wilhelmsson

ANNONS

Har inte hittat någon ny "JW" i Schweiz: "Inte ens en rightare i femman"

I tio säsonger kamperade de ihop i Höllviken - radarparet Johannes Wilhelmsson och Pontus Karlson Martell.  

Nu är duon splittrad - åtminstone tillfälligt - efter att den sistnämnde i somras skrev på för Schweiziska NLA-klubben, Chur Unihockey. 

För Innebandymagazinet berättar 31-årige Karlson Martell om första tiden i Schweiz och om hur innebandylivet utan ständige radarpartnern, "JW" är. 

− Han är jättesaknad. Både på och utanför planen. Innebandymässigt har det varit en jättestor omställning för mig eftersom att vi har spelat ihop så länge och har den där speciella kemin. 

Har det uppenbarat sig någon ny JW i Schweiz? 

− Det har det inte gjort, just nu har jag faktiskt inte ens en rightare i min femma. Men man vet aldrig, ersättaren kanske dyker upp när man minst anar det, säger han och skrattar. 

Målmässigt har första tiden i Schweiz inte varit inneburit någon målsuccé för den normalt sett så påpasslige storskytten - som under sina fem SSL-säsonger mäktade med hela 162 mål. På de fem första omgångarna i nya klubben har det "bara" blivit tre fullträffar. 

− Det har inte riktigt lossnat för mig än så länge, men det hade jag också i beaktning att det skulle ta tid. Och även om spelet är lite likt det jag är van med från Höllviken, att stå lågt och gå på spelvänding, har det varit en omställning. Jag visste att det skulle bli mer "high chaparall" här nere och det är lite mer tuta och köra än vad det är i SSL, säger forwarden, som till skillnad från svenskligan i Zug United, är ensam svensk i sin klubb. 

− Jag har hela tiden tyckt att det var en fördel att komma hit som ensam svensk. Det har tvingat mig att socialisera med alla i laget och tvinga mig själv att bli en i laget redan från dag ett. Om det redan hade varit många svenska här tror jag att det hade varit lätt att skärma av sig och bara umgås med dem. Jag tror att det bidrog till att jag kom in i laget så snabbt och att jag trivs så bra som jag gör. Det är fantastiskt bra killar i laget och landet är magsikt. Det går inte att klaga på någonting så här långt. 

Hur nära följer du Höllvikens matcher i SSL? 

− Jag försöker se så mycket som jag hinner och kan. Av det jag såg mot Kalmarsund i premiären såg det bra ut, spelar de så tror jag absolut att de håller sig kvar. Senast mot Linköping blev det många enkla misstag - och även om det rann iväg och blev väl stora siffror, fanns det mer att önska där. 

Linus Bergström berättade för några veckor sedan, i en intervju med Innebandymagazinet om hur det är att spela med Johannes Wilhelmsson - och att bara vissa klarar av det. Du har spelat med honom i tio år - förstår du vad han menar? 

− Till hundra procent. Han är väldigt krävande och ställer höga krav på sin omgivning - med all rätt. Han är en sjuk vinnarskalle som ger allt i varje situation. Jag kommer ihåg mina första år tillsammans med honom, då kunde man få höra både det ena med det andra. Vi är ganska olika som personer och jag är väl kanske den som är lite mer positivt lagd av oss två. 

− Det tar lång tid att vinna hans förtroende, men när man väl har hans respekt har man vunnit över honom. Efter några år började vi funka bättre och jag började förstå hur han fungerade. När man väl har vunnit över honom är han ganska enkel att hantera. Innebandymässigt är han på en helt egen nivå och den bästa spelare som jag har spelat med. 


TV: Omgångens sexa - "10 i betyg var inte långt borta"

Bästa spelarna i senaste omgången av SSL Herr är utsedda!

Den här artikeln handlar om: