Truppsläppet
Foto: Per Wiklund
Landslaget

Förbundskaptenen om truppsläppet till EFT

ANNONS

Mikael Hill berättar om varför han tagit ut de tre debutanterna och om varför han lämnade några publikfavoriter hemma.

Tidigare idag tog förbundskapten Mikael Hill ut sin 25-mannatrupp till Euro Floorball Tour som spelas den 16-18 oktober i Schweiz.  

- Det är en fortsättning på lägret som vi hade senast i Växjö. Det är stommen inför det här EFT och eftersom vi fick möjlighet att ta ut lite flera spelare den här gången så har vi chansen att testa lite nya spelare också, säger Hill till Innebandymagazinet.

Hur stor är stommen av spelare egentligen som du vill bygga laget kring till VM och hur tänker du om övriga platser?

- När jag pratar om stommen så är det de spelarna som varit med mycket under mina tre år som förbundskapten. Den truppen som jag tagit ut nu är den väldigt lik den jag tog ut senast i september. Nu har Emil Johansson och Oskar Hovlund tillkommit som lämnade återbud senast. Jag kan inte säga en siffra på hur många dem är men det är de som hängt med de tre senaste åren.

Av alla spelare som var uttagna till originaltruppen till Växjö är alla förutom en med i dagens trupp, undantaget Mattias Samuelsson som tackat för sig i landslaget. Den enda som inte är med är Dalens Viktor Nystedt.

- Det beror på att Oskar Hovlund och Emil Johansson är tillbaka plus att vi vill testa Rasmus Enström som back. Så det fanns ingen plats över till Nystedt denna gång.

Läs också: Nystedt om Petningen


Däremot så är det tre spelare som kommer få debutera i landslaget och det är de båda 19-åringarna från Storvreta och Falun, Filip Eriksson och Malte Lundmark samt jätteskrällen, den två år äldre Jönköpingsspelaren Simon Karlsson.

- Malte visade från start när han klev in i SSL att han är en väldigt mogen spelare med fin teknik och bra spelsinne. Han visade tidigt att han har spetsegenskaper och det tog inte lång tid innan han blev en faktor i klubblaget. Sedan dess har han växt säsong för säsong och han har gjort det väldigt bra i U19-landslaget också. Det ska bli intressant att se han på den internationella scenen.

- Filip har gjort ungefär samma resa men han har lite andra spetsegenskaper. Han har ett klipp i steget som gör att han kan göra sin gubbe och han är väldigt starkt i en mot en situationer och kan avsluta i hög fart. Det ska bli intressant och se om han även kan lösa det internationellt mot andra nationer.

- Simon är en kille som jag tycker har växt enormt de sista åren då han spelat med Jönköping. Han har gått från att vara en arbetshäst i en andra- och tredjefemma till att bli en bärande spelare i deras anfallsspel. Han är en väldigt duktig targetspelare som man kan spela upp bollen på djupet på. Han är även stark i slottet och skapar egna målchanser runt målburen där han både kan skjuta och leverera vidare bollar. Vi har inte jättemånga sådana spelartyper utan vi har många som är duktiga på att avsluta på distans och halvdistans istället. Så Simon är en spelare som ger oss ett helt annat hot nära kassen dessutom har han en arbetskapacitet som testvärdemässigt är bland de bästa av de uttagna spelarna.

På målvaktssidan är det samma tre målvakter som får chansen igen, Jonathan Edling, Jon Hedlund och Måns Parsjö Tegnér. Är det Sveriges tre bästa målvakter just nu?

- Jag vill inte ranka målvakterna men tittar man på Jonathan Edling så missade han ju lägret i Växjö för han blev sjuk när vi skulle samlas. Så det kändes ganska logiskt att han skulle få chansen igen. Både Jon och Måns gjorde ett väldigt bra läger i Växjö så det kändes självklart att det var de tre som skulle få chansen igen.

Två populära spelare ute i stugorna som öser in poäng i SSL år efter år saknas återigen i truppen, jag tänker på Jonathan Nilsson och Johannes Wilhelmsson, finns de fortfarande med i snacket eller?  

- De är fortfarande aktuella men det finns inte plats för alla. Jag har ett antal platser bara till mitt förfogande och jag kan inte ta ut mer än 22 spelare och den här gången hamnade lotten på de som jag tagit ut idag och det är stommen från Växjö, plus ett par som kommit tillbaka och ett par helt nya som får chansen.

Läs också: Hela truppen till EFT


EFT spelas normalt mellan de fyra toppnationerna Sverige, Finland, Tjeckien och Schweiz. Men på grund av karantänsregler så kommer inte Finland till spel utan istället kommer de övriga tre lagen spela dubbelmöten mot varandra.

- Det är väldigt olyckligt men jag förstår att de har fattat de beslutet som de har gjort. Helst hade vi ju spelat mot ordinarie motstånd men nu får vi ta det som det blir med dubbelmöte med de andra två nationerna. Det blir en bra lösning på en tråkig situation för Finland.

Vad vill du se från truppen som du tagit ut under EFT?  

Det blir mycket referenser till Växjölägret nu men det som vi testade och gick igenom då fick vi ju aldrig testa i matchsituation eftersom den landskampen blev inställd. Det vill jag se att vi får med oss in i spelet nu i EFT istället.

Den här artikeln handlar om: