Corona-pandemin
Foto: Bosse Grängsjö och Per Wiklund

Förbundet om kritiken att man måste byta sida under matcher

ANNONS

Svenska Innebandyförbundets generalsekreterare svarar på reaktionerna om att man måste byta sida under seriematcher under pandemin.

Tidigare idag skrev vi om att Sirius reagerat starkt på att man ska byta sida under seriematch under pågående pandemi, något man måste göra enligt regelverket. Proceduren att behöva desinficera allt i båset för att kunna byta sida är något som Sirius tycket var både omständligt och ogenomtänkt och inget som främjar att minska smittspridningsrisken. Därför sökte Sirius dispens av Svenska Innebandyförbundet för att få slippa byta sida under helgens seriepremiär i Svenska Superligan. Något som man också fick, men enbart för en match. 


Sidbytningsregeln har under dagens diskuterats på sociala medier och det är många som hyllar Sirius agerande och en som kommenterat är Moras ordförande Anders Forsberg. Han skriver så här.

- Förbundet borde peka med hela handen och förbjuda sidbyten. En väldigt enkel åtgärd för att minska risken för smittspridningen utan någon som helst påverkan på det sportsliga.  

Innebandymagazinet har under dagen sökt flera personer på förbundet för att höra om det är några diskussioner på gång för att ändra på reglerna om sidbyte under pandemin för att minska risken för smittspridning. Tyvärr har vi inte fått tag på någon eftersom de suttit på möte hela dagen men till slut fick vi tag i generalsekreterare Mikael Ahlerup som svarar så här via SMS. 

-  Innebandyförbundet välkomnar alla initiativ för att begränsa smittspridning, men att ändra det fastlagda tävlingsreglerna för Svensk Innebandy var inte vägen fram när det behövdes ett snabbt beslut.

Frågan kom till oss i fredags eftermiddag, den snabba lösningen för att tillmötesgå föreningarna i ett bra initiativ blev en dispens för den aktuella matchen. Inga andra förfrågningar kom in, vi informerade också om att vi ska titta på frågan i veckan ur ett större perspektiv, ett arbete som är påbörjat.

Det är helt felaktigt att skriva att Sirius brutit mot något regelverk, de hade ett beslutsdokument om godkänd dispens i god tid före matchstart.

Vi arbetar för distrikten och klubbarnas bästa, vi har en god relation med Sirius och deras engagemang i den här frågan ser vi som positivt.