Corona-pandemin
Foto: Bosse Grängsjö

Gick emot regelverket för att hindra smittspridning

ANNONS

Uppsalalaget är väldigt kritiska till förbundets regler och vill få till en ändring så fort som möjligt.

I helgen stod Sirius för två unika bedrifter, rent sportsligt så vann man över KAIS Mora för första någonsin i SSL efter att man vände 0-3 underläge till en 5-4 vinst i sudden. Men man var dessutom den enda matchen i premiäromgången där man inte bytta sida mellan perioderna, något som man ska göra enligt regelverket. Sirius styrelsemedlem Bosse Grängsjö som ansvarar för arrangemang och event förklarar varför.   


- Vi gör vårt yttersta inte bara för att följa Regering, FHM, RF/SIBFs lagar och riktlinjer utan också för att hitta andra kloka sätt att hålla risken för smittspridning nere. I de tankarna kände vi att i vår inomhusidrott utan sol och vind inte hade några sportsliga hinder för att skippa sidbytet, säger Grängsjö till Innebandymagazinet och fortsätter:  

- Det är också en ganska omständlig procedur om man ska kunna desinficera allt i båset under den i detta fall korta pausen. Lagen måste då först tömma båset till en annan plats, funktionärer ska efter bästa förmåga sprita allt och lagen får sedan innan de kan börja spela efter paus hämta sina saker till det nya båset och sedan samma procedur omvänt i nästa paus. Vi tycker faktiskt att det är mycket ogenomtänkt och tokigt på alla sätt.

Är detta något ni tycker ska vara standard för alla matcher i innebandy-Sverige under pandemin?

-Lätt att besvara, JA absolut. 

För att strunta i sidbytet i periodpausen krävdes det att Sirius sökte dispens hos Svenska Innebandyförbundet och det gjorde man och fick godkänt. Men bara för premiärmatchen.  

-Tyvärr så gällde dispensen bara för premiärmatchen. Men vi hoppas på en utvärdering nu efter omgång 1 och att man från SIBF sätter sig ner och tänker om.

Har du några mera bra tips på hur man kan Corona-säkra sina arrangemang?

-Viktigast tror vi är att påminna varandra om att hålla avstånd! Speciellt för de som inte i vanliga fall träffas regelbundet och nära. I detta fall är det trupperna som kommer från olika distrikt. Rengöra omklädningsrum före/efter. Spelarna möts på plan, det är ofrånkomligt, men ledare kan utan problem hålla avstånd om man nu inte tvingas byta sida förstås. Nu med 50 personer tillåtna i publiken är det precis lika viktigt att de kommer ihåg att hålla avstånd. Kommer att bli ännu tydligare och viktigare om vi tillåts fler på läktaren. När det blir så kan man som arrangör tänka på hur man tar in/ut folk, hur de ska kunna gå på toaletten och förhoppningsvis ska kunna handla fika.

Avslutningsvis, hur kändes det att se när sista bollen rullade in bakom Moramålvakten och ni säkrade er första seger någonsin mot dem?


- Oj, ja det var en bubblande känsla av glädje och så sjukt skönt kvitto på att den schyssta försäsong vi haft verkligen är laget som har något på gång! Stämningen i truppen och samarbetet mellan dem alla gör att de har kraft att inte deppa ihop och hämta upp en sådan rivstart som Mora gav oss. tre snabba på de första fem men sedan bara ett mål på resten av matchen. Sen i en så tight och händelserik match är det alltid tufft för de som faller på mållinjen. Jag känner flera i Mora och led samtidigt med dem.