EXTRA
Besviken damtränaren Jimmie Gustafsson hoppade av sitt uppdrag i IBK Kungälv.
Foto: Privat
Landet runt

Kaos i Kungälv – ordförande och damtränaren avgår

ANNONS

Det är kaos just nu i en av Västsveriges största föreningar. IBK Kungälv skakas av interna bråk som fått både ordförande och chefstränaren för damlaget att hoppa av sina uppdrag.

IBK Kungälv är resultatet av en sammanslagning 2018 mellan Marstrands IBK och Kungälvs IBK. Drygt tio år tidigare gick klubbarna också samman men efter bara ett år blev det en uppmärksammad skilsmässa. Nu snurrar hjulen igen i Kungälvsinnebandyn efter skilda uppfattningar om hur damlaget ska spela och ledas.

– Jag som huvudtränare för damlaget skulle inte få formera mitt lag som jag och min assisterande tränaren Thomas Ekelind ansåg var bäst för laget eller ska finnas i ett seniorlag. Vi anser att det som formar ett lag är hur mycket man tränar och hur man presterar ska vara avgörande, inte vilken ålder en spelare har, säger Jimmie Gustafsson till Innebandymagazinet.

Upprinnelsen till konflikten var att klubben gick bakom ryggen på ordförande Carl Adiels och damtränaren Jimmie Gustafsson enligt duon. Klubben tog beslutet att JAS-tränarna skulle vara med och bestämma över laget och spela ihop.

– Ja, så var det. Och om JAS-spelarna inte kunde leverera skulle de ändå få samma chans igen och igen. Ett sådant upplägg kunde vi två ledare inte acceptera.

Enligt uppgifter till Innebandymagazinet skulle IBK Kungälvs styrelse tagit ett beslut att JAS-truppen som börjat träna med damlaget en gång i veckan skulle fortsätta med detta samt ha två egna pass. Till damlagets övriga träningar skulle träningarna fyllas på med spelare från klubbens division II-lag och yngre tjejer från röd nivå.

– Det har varit väldigt turbulent och kommunikation och möten fram och tillbaka. Vi hade en liten stomme damspelare i truppen och därför gick vi ihop med JAS-laget för att få en stor träningsgrupp. Jag kunde inte acceptera att det skulle vara JAS-tränarna som skulle styra och ställa i damlaget. Jag gav styrelsen ett ultimatum. Antingen var jag kvar men då skulle JAS-tränaren inte vara kvar kring damlaget. Eller så slutade jag, menar Gustafsson och fortsätter:

– Vi ansåg att klubbens beslut hur damlaget skulle drivas vara helt horribelt och helt fel väg att gå så då valde vi att riva våra kontrakt med föreningen.

Att även IBK Kungälvs ordförande Carl Adiels valde att hoppa av sitt uppdrag handlade om att han inte fått någon information alls om styrelsens beslut.

– Ordförande Carl pratade med mig och Thomas kom det fram att han inte alls blivit informerad om övriga styrelsens beslut. Han blev då förvånad och arg för enligt honom var det inget förslag eller beslut som han och styrelsen hade tagit alls. Han beskrev det som att han själv blivit förd bakom gardinen och de andra medlemmarna i styrelsen tagit beslut utan hans vetskap och det i sin tur ledde till vår avgång. 

Vilket även fick IBK Kungälvs ordförande att avgå.

– Jag tyckte situationen var väldigt konstig och underligt behandlad innan och nu med Carls uttalande om situationen och att han avgår också känns det som det har pågått väldigt mycket konstigt bakom kulisserna.

 

IBK Kungälvs avgående ordförande är inte glad över situationen som klubben satt sig i.

- Jag är väldigt besviken på allt har blivit. Jag tyckte behandlingen av tränarna var fel. Väldigt synd att den kompetensen försvinner ur klubben. Klubbens förklaring får stå för dem. Man borde lagt sig platt direkt och sagt man gjort fel. Beslutet som kom till rör några i styrelsen och inte alla. Jag hyser inget agg mot någon i styrelsen. Utan jag antar att alla har försökt att göra sitt bästa helt enkelt, säger Carl Adiels till Innebandymagazinet.

 Vad händer nu för dig själv?

-          Jag har nu släppt styrelsearbetet helt och kommer lägga min tid på annat. Blir mer egen träning och mer tid till familjen. Föreningen får hitta en ny ordförande och köra på. Jag önskar dem lycka till. Jag ogillar skarpt att två kompetenta tränare känner att de måste lägga av.

 

Den här artikeln handlar om: