VM 2020
Foto: Magnus Fredriksson och Per Wikund
Internationellt

Vad händer med VM 2020 - ställas in eller skjutas upp?

ANNONS

I helgen kommer IFF att besluta vad som händer med herrarnas VM i Helsingfors.

I helgen så meddelade finska innebandyförbundet, som arrangerar kommande VM för herrar, att man tycker att det vore bäst att skjuta upp VM till nästa år istället. Innebandymagazinet har pratat med Internationella Innebandyförbundets (IFF) president Tomas Eriksson om hur IFF ser på saken.

- Finska förbundet indikerade förra veckan att det skulle vara svårt att genomföra arrangemanget med hänvisning till spelarnas säkerhet samt att som det ser ut med de finska inresereglerna så är det flera länder som i dagsläget inte får komma in i landet, säger Eriksson till Innebandymagazinet.

Hela kommande veckan är fullspikad med möten där IFF ska vrida och vända på alla aspekter i frågan.  

- Vi har flera möten under veckan där vi ska titta på all fakta som vi samlat in under hela sommaren. För det första tittar vi på spelarnas säkerhet och vi tittar även på om det går att genomföra VM med mindre antal länder. Alla länder som ligger utanför Europa får inte komma in i Finland just nu och bara där tappar vi fyra länder i så fall. Sedan är det ett par länder som måste ha två veckors karantän.

När kommer ni fatta ett beslut?

- Till helgen har vi styrelsemötet och då kommer vi se över all fakta som vi har samlat in från alla inblandade och efter det kommer vi fatta ett beslut som vi kommunicerar ut på måndag.

När ska VM spelas ifall att det skjuts upp?

- Det är ingen idé att spekulera om det nu. Utan vi får se vad vi kommer fram till under veckans alla möten.

Damernas VM ska ju spelas i december 2021, kan det bli tal om att flytta dem och spela herrarnas VM då istället?

- Det vill jag heller inte spekulera om. Men tittar man på andra idrotter och hur de har valt att göra så har man valt mellan tre olika lösningsmodeller. Vi håller på att titta på alla tre alternativ just nu och vad som passar bäst för oss inom innebandyn.

1. Man skjuter fram allt ett år.

2. Man ställer in allt helt och hållet.

3. Man kör flera mästerskap parallellt.

IFF har ju redan beslutat att skjuta fram damernas U19-VM till nästa år och köra det nästan samtidigt som herrarnas. Så teoretiskt sätt skulle alla 4 stora VM-turneringar kunna spelas nästa år?

- Åter igen vill jag inte spekulera om det men det stämmer att vi redan beslutat att ha två U19-VM efter varandra i april/maj nästa år där herrarna spelar i Tjeckien och veckan efter damerna i Sverige. Asia Indoor Martialart Games ligger också i maj vilken är en stor turnering för oss. Så det är många aspekter att ta med i beräkningen innan vi bara kan lägga in ett stort arrangemang till i kalender 2021.  Vi har jobbat som tusan under hela sommaren för att ha så mycket kött på benen som möjligt till när vi tar vårt beslut i helgen.   

Den här artikeln handlar om: