Livet efter RIG
Foto: Endre IF

RIG-stjärnan drömmer om att ta Endre till Globen

ANNONS

Ebba Bognesand om tiden på RIG och framtiden i Endre.

Gotländska Endre gick upp till Svenska Superligan säsongen 2004/05 och sedan dess har man tagit sig till slutspel i 16 säsonger i följd men man har aldrig tagit sig förbi semifinal. Majoriteten av alla slutspel har man åkt ut i kvartsfinal och de senaste åren har Täby varit deras banemän. De två senaste säsongerna har man värvat in några av landets allra bästa talanger från RIG Umeå i Ellen Bäckstedt och Wilma Johansson. Även i år har man plockat ut russinet i RIG-kakan och värvat in Ebba Bognesand som precis tagit studenten.

- Mina tankar angående valet av klubb var rätt tydliga. Jag ville spela i ett lag där man spelar offensiv innebandy men också i en klubb som gav mig bra möjligheter och förutsättningar att utvecklas. Jag kände ganska snabbt att Gotland och Endre var ett väldigt bra alternativ just för deras spelsätt men också känslan kring laget och staden.

Bognesand var gotländskornas första nyförvärv och sedan dess har man lyft upp två från juniorlaget, fått tillbaka norska landslagsspelaren Karen Farnes från Schwiez, värvat in Ellen Berglund från Dalen. Men framförallt har SSL:s bästa målskytt genom tiderna, Anna Jakobsson, bestämt sig för att göra comeback med ett enda mål i sikte, föra Endre till ett SM-guld. Något som även RIG-talangen är inställd på.

- Mina förväntningar på kommande säsong är att snabbt ta en plats i laget och få en tydlig roll, samtidigt som jag vill utvecklas och se mitt lag i slutspel och förhoppningsvis i Globen.

Hur har din tid på RIG Umeå varit?

- Oj, helt fantastiska. Att få uppleva medgångar och motgångar tillsammans med laget och sina bästa vänner är väldigt speciellt, man lever med varandra 24/7 vilket gör att man får ett speciellt band till alla, något man inte hade upplevt någon annanstans. RIG för mig är ett minne för livet.

Vilket är ditt bästa minne?

- Det finns många fina minnen tillsammans med laget men säger väl som de flesta andra, regionslutspelet mot Thorén! Riktig rolig match där hela laget gjorde en otroligt bra insats.

Video: Bognesand visar upp sina färdigheter

 

Under år två på skolan så var oturen framme och supertalangen drog av korsbandet. En erfarenhet som gjort henne starkare både som innebandyspelare och person.

 
- Den tiden utveckla jag mig själv mest både som innebandyspelare och person. Jag fick se matcher från ett helt annat perspektiv som jag nu tar väldigt mycket lärdom och nytta ifrån, speciellt till min spelförståelse. Även min målmedvetenhet och viljestyrka har jag utvecklat under skadetiden vilket jag kommer ta med mig till SSL.

Strömsbroprodukten var en av nio RIG-spelare på damsidan som tog studenten och som nu gått vidare i sina karriärer. Av de 8 som valt ny klubb har alla valt att spela i SSL kommande säsong så Bognesand kommer att stöta på dem under säsongens gång. Men vem tror hon egentligen kommer att lyckas bästa av alla sina forna lagkamrater kommande säsong?

- Svår fråga, jag tror och hoppas verkligen att det kommer gå bra för alla kommande säsong. Men om DG (Vilma de Gysser) fortsätter som hon gjort det senaste året vet jag att hon kommer ta en stor roll i Täby.