RIG Umeå
Wilma Johansson, Victor Wettergren och Hampus Ahrén gjorde alla fina debutsäsonger i SSL.
Foto: Magnus C Lydahl/Per Wiklund

Ett år efter studenten – så presterade RIG-spelarna i SSL

ANNONS

Förra våren stod 15 RIG-spelare och sjung om studentens lyckliga dagar. Ett år senare kan vi konstatera att många har etablerat sig som starka SSL-namn medan vissa fått vänta på det stora genombrottet.

I riksinnebandygymnasiet i Umeå spelar några av Sveriges största talanger – skolan har fostrat många landslagsspelare genom åren. Spelarna i sammanställningen nedan gjorde tog alla studenten förra våren och har i år gjort sina debutsäsonger i SSL 2019/20. 

Victor Wettergren
Falun, SSL
30 matcher, 29 poäng (22+7)

Hampus Ahrén
Storvreta, SSL
31 matcher, 28 poäng (10+18)

Fabian Lindbäck
Pixbo, SSL
31 matcher, 13 poäng (3+10)

Albin Hedstål
Kalmarsund, SSL
32 matcher, 14 poäng (4+10)

Simon Westgärds
Växjö, SSL
32 matcher, 5 poäng (2+3)

Gustav Wadell
Kalmarsund, SSL
31 matcher, 3 poäng (2+1)

Erik Roos
Hagunda, Allsvenskan
3 matcher, 0 poäng (skada spoilerade säsongen)

Den dynamiska duon Wettergren/Ahrén gjorde inte mindre än 97 poäng tillsammans i RIG Umeå under sitt sista år på skolan. Succén har fortsatt i högstaligan men i olika lag – rivalerna Falun och Storvreta lyckades knyta till sig var sin supertalang. Wettergren gjorde 22 mål under sin debutsäsong och redan nu viskas det om att det finns en ny Alexander Galante Carlström i staden. 

Wettergrens tidigare radarpartner Hampus Ahrén har i sin tur redan fått debutera i A-landslaget – det gjorde han redan i november. Storvreta väntas gå igenom en generationsväxling inom en snar framtid och där sticker Ahrén ut som en framtida kugge i Uppsala-laget.

Pixbo Wallenstam gjorde en fin säsong 2019/20 och under nya tränaren Tim Wiklund ska man nu ta nästa steg. Wiklund lyfte i en intervju med Innebandymagazinet fram lagets yngre garde med ”alla 00:or i spetsen” och där ingår succébacken Fabian Lindbäck. 19-åringen fick stort förtroende direkt och kommer bli spännande att se nästa säsong.

Wilma Johansson
Endre, SSL
25 matcher, 33 poäng (16+17)

Mathilda Nilsson
Sirius, SSL
23 matcher, 3 poäng (2+1)

Ida Sjölander
Dalen, SSL
24 matcher, 3 poäng (1+2)

Clara Olofsson
Jönköping, SSL
25 matcher, 2 poäng (1+1)

Cornelia Palmér
Västerås Rönnby, SSL
4 matcher, 71,8 i räddningsprocent

Maja Sund
Sirius, SSL
18 matcher, 0 poäng 

Kajsa Pettersson
Sirius, SSL
18 matcher, 0 poäng

Isa Grängsjö
Sirius, SSL
12 matcher, 3 poäng (1+2)

För några år sedan satt nog många SSL-spelare på färjan till Gotland och funderade hur de skulle stoppa Endres stjärnduo Anna Jakobsson och Corin Ruttiman. Oftast gick det inte så bra. Nu kan också Endre vara på väg att skapa en ny stjärnduo bestående av Ellen Bäckstedt och Wilma Johansson. 

De båda gjorde ett år tillsammans i RIG Umeå säsongen 2017/18 och återförenades inför årets säsong i Endre. Bäckstedt hade redan etablerat sig som ett toppnamn i serien vilket Wilma Johansson snart också kan göra. Hennes fina debutsäsong slutade i en uttagning till Guldsteget, lägret för unga spelare som knackar på dörren till A-landslaget. I ärlighetens namn dock så var Johansson det enda namnet som stack ut på allvar bland RIG-eleverna i årets SSL på damsidan. Poängen förtäljer inte allt men jämfört med herr-spelarna gick det överlag tyngre för de före detta RIG-damerna under debutsäsongen i SSL.