Elitlicensen
Foto: Per Wiklund/Twitter

3 klubbchefer om licensnämndens beslut

ANNONS

Beskedet att Storvreta klarar elitlicensen på grund av coronapandemins effekter har rivit upp starka känslor i innebandy-Sverige. Vi har pratat med några klubbchefer i SSL för att höra deras åsikter om det hela.

Efter många om och men stod det igår klart att Storvreta var en av klubbarna som klarade elitlicensen. Noterbart är att det var den enda klubben som klarade det med "hänvisning till särskilda skäl kopplat till covid-19", som licensnämnden uttryckte det.


Beslutet har fått stora reaktioner på olika håll och det har diskuterats mycket om licensnämndens beslut på sociala medier det senaste dygnet. Vi har pratat med ett par SSL-föreningars klubbdirektörer för att höra deras reaktion på licensnämndens beslut.

Så här tycker IBF Faluns Daniel Lindqvist: 

- Vi fokuserar på det vi själva gör här uppe så jag har inga större åsikter om vad som beslutas och hur det påverkar andra. Men utan att ha läst Storvretas balansrapport så är det svårt att ha några åsikter åt något håll. Jag vet inte hur det egna kapitalet ser ut, om de missat med en krona eller med jättemycket.  Men lyfter man blicken så är det bra för svensk innebandy och Superligan att Storvreta är med och inte bara kan vara med utan att de också är konkurrenskraftiga. För egen del slår jag dem hellre på banan än i styrelserummet.

- Jag förstår tanken med elitlicensen och jag tror att den i rätt utformning fyller ett bra och lovvärt syfte. Men i min bok är det egna kapitalet ett trubbigt verktyg att mäta hur en förening mår. Man kan ju dra paralleller med Östersunds FK i fotboll, det finns väl ingen som tror att den föreningen är ekonomiskt välmående även fast man har redovisat ett eget positivt kapital. Någonstans kan man alltid trolla med siffrorna och i ÖFK:s fall så har väl de till exempel värderat en barack till flera miljoner kronor och man har värderat spelartruppen till ett värde som de knappast lever upp till på banan. Så länge man inte har skulder till andra föreningar eller har skatteskulder eller kronofogden efter sig så har jag inga större synpunkter på det egna kapitalet.

Så här säger Dalens Urban Karlsson:

- Jag funderar inte så mycket på Storvreta och vad som händer där. Det jag funderar på är varför våra damer blir nedflyttade med motiveringen att detta måste man förstå under Convid-19-tider att sådant här kan hända. Så vi i Dalen blev ju väldigt hårt straffade av pandemin när förbundsstyrelsens beslutade att flytta ner våra damer till allsvenskan. Men sedan tar elitlicensnämnden ett beslut på att ge Storvreta ett års dispens för att lösa sin elitlicens så att de inte åker ner till allsvenskan på grund av att det är pandemi.

- Jag förstår inte varför man agerar olika? Vad är det som gör att Dalens damer ska bli nedflyttade i pandemitider fast vi hade chansen att hålla oss kvar? Och vad är det som gör att Storvreta får chansen att hålla sig kvar i SSL för att det är pandemitider? Om Storvreta får stanna kvar på grund av särskilda skäl så måste väl även Dalen få stanna kvar på grund av särskilda skäl. Det hade ju varit mer logiskt att ta samma beslut och inte två helt olika beslut. Antingen skicka man väl ut båda eller inget kan jag tycka.  

Så här säger Helsingborgs Fredrik Azelius:

- Jag har själv förespråkat att man ska ta hänsyn till Covid-19 i licensbeslutet om man kan visa på att man hade klarat allt annat men föll på målsnöret för att Coronan ställde till det, så det har jag inget emot.  Det som jag är förvånad över är att när jag pratade med licensnämnden så sa de att nämnden inte tar hänsyn till Corona utan de kollar på om du har klarat av kraven för elitlicensen eller inte. Sedan får man överklaga och då får förbundet ta beslut om Coronan ska tas med i beräkningen eller inte. Men nu verkar nämnden själva tagit beslutet vilket känns väldigt konstigt eftersom när jag pratade med dem så var det verkligen att klarar ni inte kraven får ni ingen licens och sedan kanske ni kan överklaga till förbundet.

- Så jag tycker att detta blir skevt för licensnämnden borde nekat Storvreta licensen och sedan skulle Storvreta fått överklaga till förbundet. Så jag tycker det känns otroligt märkligt och det är väl det som rör upp känslor i innebandy-Sverige just nu. Kommer det inte fram varför det fått licensen beviljad och förbundet inte lägger korten på bordet om det så kommer det skapa irritation när Storvreta fortsätter att värva spelare trots att man inte klarar det egna kapitalet. Det blir skevt när vi tvingas att kapa 50% av våra löner när de fortsätter att värva spelare och det är klart att det sticker i ögonen. Så det hade varit bra om man hade fått ta del av nämndens underlag som de tagit beslutet kring. Som det är nu så sprids det ju massor av rykten och det kastas skit till höger och vänster. Så lägg alla korten på bordet och visa hur det ligger till så kan vi stänga detta istället.