Derbygrupperna
Foto: Per Wiklund

Pixbos tankar om derbygruppernas vara eller icke vara

ANNONS

Vad tycker herrklubbarna i SSL, vill man ha kvar derbygrupperna eller inte?

I helgen som var genomfördes den årliga SSL-konferensen där FSSL och föreningarna hade bjudit in Svenska Innebandyförbundet för att diskutera derbygruppernas vara eller icke vara bland annat. Harald Glans från FSSL berättade för Innebandymagazinet att klubbarna inte kom överens om derbygrupperna skulle skrotas eller inte och att de var väldigt spretiga resonemang bland alla föreningar. Så Innebandymagazinet har pratat med flera klubbar om deras inställning till derbygrupperna och införandet av Svenska Cupen som varit på tapeten.

Först ut är Pixbo Wallenstam och Kalevi Pessi som är talesperson för sportsliga frågor.

- Vi har diskuterat det i föreningen och precis som på elitkonferensen så finns det även väldigt många åsikter inom vår förening. Det finns de som gillar det här med många matcher och det finns en del som ser en hel del problem med detta, säger Pessi.

Vilka åsikter är det som diskuteras inom föreningen?

- Majoriteten av spelarna tycker att det är bra med många matcher men några tycker att det sliter mycket. Däremot vill alla spelarna se över derbygrupperna för att få en bättre sportslig rättvisa. Vi i Pixbo har ju lag på både dam- och herrsida och med så många matcher är det en väldigt stor påfrestning på eventgruppen. Sedan har vi inte så stora publiksiffror så vi ser inte någon intäkt på detta utan kostnaderna är nog större än intäkterna just nu.

Vad har ni kommit fram till då?

- Det som är plus är att spelarna tycker att det är roligt att spela många matcher och minus är att det kräver en väldigt stor organisation för att klara att göra det och minus är även att vi inte ser någon ekonomisk vinning i att göra det just nu. Sedan finns det även en jämställdhetsaspekt i det hela när det ser olika ut på dam- och herrsidan när innebandyrörelsen vill vara jämlika. Då ställer man sig ju frågan varför SSL inte ser likadan ut för båda. Dessutom så tycker vi även att derbygrupperna inte är sportsligt rättvisa.

Hur ser Pixbos drömupplägg för SSL ut?

- Man kan gå olika vägar. Antingen kan man ha färre lag och mötas fyra gånger på en säsong för att få många matcher med sportslig rättvisa och att det ser likadant ut på både dam- och herrsida.  Men att få till flera matcher behöver inte innebära att grundserien ska innehålla flera matcher. Man kanske ska införa flera omgångar i slutspelet då det är då som matcherna gäller mer och spelar och publik tycker det är roligare. Jag vet inte exakt hur det skulle se ut men behåller man alla lag i SSL skulle man kunna ha åttondelsfinaler eller kvalifikationsmatcher. Vi har inte analyserat detta så noga utan bara pratat lite allmänt.

Det har pratats om att införa Svenska Cupen igen, vad tycker ni om det?

-  Visst det blir flera matcher men vi har varit tydliga här att matcherna måste gälla något om vi ska införa Svenska Cupen. Det måste finnas en bra prissumma och ett bra upplägg så att man tar den på allvar. Blir det inte det så kommer inte Svenska Cupen bli så viktig och då kommer man inte fokusera på den.

Några andra förändringar ni skulle vilja se i SSL?

- En grej som vi reagerat på internt eftersom vi har problem med att locka publik till våra matcher. Vi skulle vilja ha tydligare matchdagar så att det inte flyttas hela tiden och ligger på olika dagar. Vi skulle vilja ha en större kontinuitet så att folk vet om att på söndagar är det minst en SSL-match i Wallenstamhallen. I höstas hade våra damer till exempel fyra raka bortamatcher och de spelade inte hemma på över en månad. Då blir det svårt att locka publik. Så vi skulle vilja se ett tydligare och mer kontinuitetsanpassat spelschema.