Derbygruppernas vara eller icke vara
Foto: Tero Väisänen

Derbygruppernas framtid diskuterades i helgen

ANNONS

Föreningen SSL:s Harald Glans berättar om vad föreningarna kom överens om i helgen angående derbygrupperna i herrarnas SSL.

I helgen som var genomfördes den årliga SSL-konferensen där FSSL och föreningarna hade bjudit in Svenska Innebandyförbundet för att diskutera derbygruppernas vara eller icke vara bland annat. 

- Vi förde diskussioner om derbygrupperna men vi kom inte fram till någonting. Men både vi i FSSL och förbundet fick med oss medskick inför framtiden utifrån att det är förbundet som fattar de formella besluten. Men just nu är läget oförändrat, säger FSSL:s Harlad Glans till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Detta innebär inte att det inte kommer att bli några förändringar till nästa säsong. Utan styrelsen i FSSL har fått hemläxa och även Svenska Innebandyförbundet har fått lite arbete så vi har startat en process.

Utefter diskussionerna som var går det att säga åt vilket håll vindarna blåste?

 - Nej det går inte att tolka resultaten på det sättet. Det  spretar väldigt mycket i resonemangen som fördes bland föreningarna och vi kan tolka svaren på lite olika sett. Så därför är vi inte färdiga med var vi står. Jag hade hoppats att jag kunde ge dig ett bättre svar men som det är nu är läget oförändrat. Förbundet och FSSL har fått en hemläxa att göra och processen kommer att fortgå. Men den ska fortsätta skyndsamt.

Hur ser den hemläxan ut?

- Vi och förbundet ska pratas vid och analysera det som sagts och se över vad vi har för möjligheter både på kort och lång sikt. Kort sikt i detta fall är nästa säsong.

Vi har fått info om att ett spår är att slopa derbygrupperna och istället återinföra Svenska Cupen igen till nästa säsong. Är det huvudspåret som ni jobbar på?

- Vi diskuterar många olika alternativ. Derbygruppernas vara eller icke vara, Svenska Cupens införande eller inte. Vi förde ganska så många resonemang och vi har 23 föreningar och 28 lag att ta hänsyn till och det fanns väldigt många starka viljor. Men alla klubbar har fått komma till tals vilket är viktigt för oss. Men viljan var inte glasklar vad klubbarna ville så därför har vi fått hemläxan.

Är Svenska Cupens införande en separat fråga eller hör den ihop med att derbygrupperna slopas?

- Ska vi införa Svenska Cupen som måste derbygrupperna skrotas för att vi ska få plats med den i den nuvarande tävlingsplanen.

När beräknar ni vara färdiga med hemläxan?

- Vi har en målbild att vi ska jobba med detta under februari månad, klubbarna måste ju få reda på vad som gäller inför nästa säsong så fort som möjligt.

Innebandymagazinet har varit i kontakt med förbundets tävlingssamordnare Patrik Eklund för att höra om det är möjligt att skrota derbygrupperna och införa Svenska Cupen redan till nästa säsong.

- Att skrota derbygrupperna kräver inget tävlingskongressbeslut så det är fullt möjligt att göra till nästa säsong. Vi skulle nog kunna införa Svenska Cupen också rent teoretiskt till nästa säsong. Skulle det komma en förfrågan om detta så krävs det ett styrelse beslut men det känns absolut genomförbart, men klockan tickar, säger Eklund till Innebandymagazinet.