Foto: IFF/Nikolaj Richelsen
Internationellt

SSL-stjärnan hjälpte Island till historisk seger

ANNONS

Island har nu avverkat två av sina matcher under VM-kvalet 2020 - och en av dessa blev en historisk seger.

Det svenska herrlandslaget kryllar av SSL-stjärnor i VM-kvalet men det är inte det enda landslaget som har en SSL-stjärna på plats i Danmark. Pixbo Wallenstams stjärnforward Andreas Stefansson är nämligen där med sitt Island, och när Innebandymagazinet når Stefansson har han tidigare under dagen varit med och tagit lagets första seger i VM-kvalet.

- Det är svinkul. Vi träffas inte sådär superofta, vi har väl typ en till två samlingar per år och fler när det börjar närma sig VM-kval. Så kul framförallt att få träffa grabbarna, säger Andreas Stefansson till Innebandymagazinet och fortsätter att berätta att laget laddade upp i Göteborg inför kvalet:

- Vi hade ett litet förläger i Göteborg innan vi åkte till Danmark. Vi körde två dagar i Göteborg och körde en träningsmatch mot Pixbos lag i division ett så vi fick lite sparring inför det här.

Island har hunnit med att spela två matcher i VM-kvalet när Innebandymagazinet pratar med Stefansson. En öppningsförlust mot Danmark där man föll med 12-4 och sen en vinst idag mot Storbritannien där man vann med hela 10-3.

- Danmark var en tuff öppningsmatch. De har många vassa spelare och det märks att de har spelat innebandy längre i sitt land än vad vi har. De har tre tunga kedjor som kan gnugga på, och vi kommer i två svackor där under matchen där vi framförallt i början av andra släppte in tre mål på fyra minuter och då rann det iväg lite. Hade vi varit mer skärpta hade vi kunnat snygga till siffrorna lite bättre, men vi visste att det skulle bli en tuff match och det kanske inte var den matchen vi skulle vinna, men det skulle vi göra idag.

Mot Storbritannien hade Stefansson sedan show. Av Islands tio mål i matchen svarade Stefansson för sex av dessa när laget tog en historisk seger.

- Det var jäkligt skönt att få tvåla dit Storbritannien, jag tror att det var vår största seger någonsin. Skönt att få loss målproduktionen och ha hyfsat tight bakåt också, att bara släppa tre är bra.

Hur är det annars att dra på dig den isländska tröjan och spela matcher för dem?

- Det är såklart stort. Jag och några stycken till, en handfull killar, är halvislänningar. Vi är fem stycken som bor i Sverige och det är jäkligt häftigt att få representera sitt andra hemland. Det är sjukt roligt att få höra nationalsången och hela grejen med att bara få representera landet är stort i sig, sen får vi se hur långt det kan bära.

För Island väntar nu Estland i den sista gruppspelsmatchen, och vinst där så kan det bli spel om en VM-plats i den sista placeringsmatchen.

- Vi är såklart underdogs. De har varit med länge men jag skulle väl säga att de är snäppet sämre Danmark av vad jag själv sett. Men vi får se, Estland och Danmark ska mötas ikväll och det blir en bra värdemätare för oss att få kika på och få se lite hur de spelar. Vi såg dem mot Storbritannien och det blir för oss att gnugga mycket försvar och försöka straffa dem på kontringar. De har en vass förstakedja med allsvenska spelare så vi får försöka släcka ner den och sen försöka straffa de andra kedjorna.

Du kanske även vill läsa:
Drömmen som blev sann för Ukraina
Drömmen som blev sann för Ukraina
Den här artikeln handlar om: