VM-kval
Foto: IFF/Peter Hačko
Internationellt

Mötte 6 utespelare och vann med 51-0: "Inte på allvar kortsiktigt"

ANNONS

Schweiz vann med 51-0 över Elfenbenskusten i VM-kvalet, siffror som inte förvånar Schweiz förbundskapten.

VM-kvalet fick idag ett riktigt anmärkningsvärt resultat när Schweiz klev in i tillställningen. Tredjerankade Schweiz ställdes nämligen mot 40:e rankade Elfenbenskusten, som dessutom endast hade sex utespelare och en målvakt, i en match där man vann med hela 51-0.

- Det låter kanske lite märkligt att säga det jag säger nu men det var nästan som förväntat, vilket kanske låter som ett konstigt citat när man vinner med 51-0 men jag hade nog förväntat mig exakt det, säger Schweiz förbundskapten David Jansson till Innebandymagazinet.

Men 51-0, vad pratar man om på bänken i en sån här match?

- På bänken så ville vi bara aktivera våra spelares skallar lite, vi vet att de är tävlingsinriktade och vi har en liten tävling som spänner över hela den här turneringen. Och då försökte vi krydda det hela med att ge dem lite utmaningar innebandymässigt, hur vi ville att målen skulle komma till och hur vi vill spela sådär så att de fick något att sträva efter hela tiden. Det var mest det. Före matchen var det mest att vi skulle spela matchen respektfullt och vi ville att vi skulle få ut något, och att det ändå skulle bli en kul tillställning för oss och att Elfenbenskustens spelare skulle uppfatta oss som goda representanter för innebandyn.

Men den taktiska David Jansson valde också en lite annorlunda taktik i dagens match - man valde att inte kliva upp och forechecka överhuvudtaget, mycket för att Elfenbenskusten skulle få med sig något från matchen.

- Vi gick aldrig upp och spelade någon aktiv forechecking utan vi avvaktade lite mer i försvarsspelet och försökte spela aktivare med bollen istället.

Elfenbenskusten hade endast en avbytare på bänken i mötet mot Schweiz. Foto: IFF/Peter Hacko

Blir det på allvar när det blir så här stora siffror?

- Nej den här matchen är såklart inte på allvar kortsiktigt, så är det ju. Långsiktigt, som sagt jag är mån om att mina spelare ska tycka att det är roligt att vara med oss i alla minuter vi har på en plan ihop. Jag försöker trigga mina spelare även i såna matcher även om det kanske låter fånigt men vi tycker att vi kan göra det. Vår grupp är väldig mogen och väldigt måna om att det ska vara speciellt att spela för landslaget även i dessa matcher. Men kortsiktigt nej, det är inget spännande på det sättet men långsiktigt hoppas vi att det kan göra något för innebandyn.

För Schweiz väntar nu Ryssland och Belgien i VM-kvalet innan man därefter avslutar med en placeringsmatch, och mot Ryssland tror Jansson att det blir tuffare.

- Ryssland blir en riktig innebandymatch. Vi såg dem innan här och de har många duktiga spelare och en del unga luriga lirare och en del erfarna som vi mött och sett tidigare, och vi ska se till så att vi spelar den matchen så att det blir så lite slump som möjligt inblandad i den. Det är viktigt för oss att vi kan styra den matchen så vår kvalitet blir avgörande, sen mot Belgien måste jag titta lite mer på hur de spelar innan jag kan uttala mig exakt men vi har grejor som vi kan göra i de här matcherna som vi kan få ut något av. Det är lite skillnad för till exempel Sverige som per automatik vinner alla de här matcherna medans vi måste aktivera oss för att få ut något av de här matcherna

Den här artikeln handlar om: