Snackisen
Foto: Privat/Per Wiklund

Målvaktstränarens syn på gårdagens snackis

ANNONS

Målvaktstränaren Stefan Flöjt ger sin syn på gårdagens oortodoxa målvaktssystem där Pixbo alternerade målvakt under matchens gång.

Under gårdagens västkustderby mellan Warberg och Pixbo Wallenstam så valde Pixbo att alternera på målvaktsposten under matchens gång och målvakterna fick därmed spela dryga fem minuter var innan man bytte av varandra. Vi kollade med mångåriga målvaktstränaren Stefan Flöjt om hans tankar angående det oortodoxa målvaktssystemet som väckt stora reaktioner på sociala medier.

Under gårdagens möte mellan Warberg och Pixbo så valde Pixbo att alternera på målvaktspositionen, hur ser du som målvaktstränare på det?

- Mycket svårt att kommentera det valet då syftet inte är tillräckligt tydligt anser jag. Vill man satsa mer och lyfta sin målvakt varför inte låta honom/ henne stå hela matchen? För mig som målvakt skulle jag personligen inte vilja göra byten stup i kvarten. Jag utifrån ett spelarperspektiv önskar tydlighet i rollfördelningen. Om man genom detta sätt vill experimentera och utveckla målvakterna tror jag det finns andra sätt. På senare tid har utvecklingen pushats på främst med inspiration från ishockeyn och där förekommer mig veterligen inget liknande, säger Stefan Flöjt till Innebandymagazinet.

Vad är nackdelarna respektive fördelarna som du ser det med att göra så här?

- Fördelar kan vara att båda målvakterna känner sig delaktiga men på bekostnad på en otydlig rollfördelning möjligen. Fördelen kan även vara att man är mer aktiv i målet eftersom man inte förväntar sig så stort motstånd. Tror inte de hade agerat liknade gentemot t.ex. Falun . Nackdelarna kan även vara tryggheten för resterande lagdelar då man möjligen har olika syn som målvakt på vissa situationer som kan uppstå. Svårt att se så pass stora fördelar så att övriga lag ska göra likadant. Ibland är det enkla gott nog. Dessutom verkar Jon Hedlund inte vara helt nöjd eller blivit beordrad att inte uttala sig till Magazinet.

Finns det inte en risk att man som målvakt blir "kall" mellan bytena och då riskerar att göra en sämre insats i målet när man väl kliver tillbaka in?

- Det beror helt på tiden mellan bytena men jag hade inte som spelare känt mig trygg att kunna agera utifrån mitt bästa.

Tror du att det här kan bli något som fler elitklubbar kommer använda sig av i framtiden?

- Tror jag inte enligt svaren ovan. Dessutom har lagen inte ett lyxproblem att ha två jämbördiga målvakter oftast har en målvakt kommit längre i sin utveckling, dessutom bör man utifrån målvaktens styrkor anpassa vem som står vilken match beroende på motstånd. Alla målvakter är unika.

Hur ser du på det här på juniornivå kontra elitnivå annars, är det här något du tror skulle gynna spelare på juniornivå så man får in fler målvakter i spel?

- Under juniormatcher tycker jag dock helt annat. Kan man så tycker jag att man alltid tar med två målvakter till matcherna och så får de dela på matchen. Stå en period var och sedan möjligen genom dialog med målvakterna lösa hur man ska göra med sista perioden. Är det äldre t.ex. DJ, HJ / JAS så bör man fundera på vad som är bäst för laget utifrån prestation-utveckling-ambitionsnivå.

Du kanske även vill läsa:
Därför skiftade målvakterna med varandra hela tiden i västkustderbyt
Därför skiftade målvakterna med varandra hela tiden i västkustderbyt