Till hösten kan det bli 16 lag i både damernas och herrarnas SSL.
Foto: Per Wiklund

FSSL vill ha 16 lag i SSL nästa säsong

ANNONS

Konflikten mellan FSSL och SIBF är över och nu håller de båda parterna på att förhandla fram ett nytt avtal. En av de viktigaste frågorna för FSSL är att utöka Superligan till 16 lag och slopa derbygrupperna.

Förra fredagen blåstes konflikten mellan FSSL och Innebandyförbundet av då de båda parterna enades om en gemensam överenskommelse. En överenskommelse som innebär att alla SSL-lag anmäler sig till spel kommande säsong och att det inte startas någon utbrytarliga.

FSSL:s förhandlare Anders Murman berättar för Innebandymagazinet vad som hänt sedan dess.
- Det har varit ganska så lugnt sedan i fredags då vi skrev på den gemensam överenskommelsen. Men vi har kontakt med förbundet och förhandlingarna fortsätter. Överenskommelsen i sig är av den naturen att det är ingen diskussion om vi ska fortsätta förhandla utan den bygger på att vi förhandlar.

Förhandlingar spås ta lång tid och det kommer inte bli något nytt avtal färdigt de närmsta dagarna.
- Det är många frågor som måste lösas och det håller vi på med. Men det kommer ta en tid innan vi kommer fram till något avtal. Rent praktiskt kommer det nog dröja någon månad innan vi har all juridisk text på pränt. Men min personliga förhoppning är att vi ska ha ett avtal klart innan SM-finalen är slut.

Vad är det ni ska förhandla om?

- Jag kan inte gå in i detalj på vad vi förhandlar om på grund av förhandlingssekretessen men rent generellt handlar det om det vi pratat om hela tiden. Att vi ska få rätt till att teckna kommersiella rättigheter och bestämma hur ligan ska fortsätta att drivas och hanteras.

En sak som vi hört är att ni kräver att de ska vara 16 lag i SSL till hösten stämmer det?
- Det finns ett önskemål från vår sida att utöka SSL till 16 lag både på dam- och herrsidan till nästa säsong. Det är ingen hemlighet att vi är missnöjda med derbygrupperna som varit på herrsidan och det är heller ingen hemlighet att vi vill ha samma förutsättningar på damsidan som på herrsidan. Det ska vara lika många lag i serierna och det ska spelas lika många matcher. Så vi tycker att 16 lag är en lämplig siffra inför nästa säsong men det är inget krav från vår sida men ett väldigt starkt önskemål. Det är en av våra viktigaste förhoppningar att kunna lösa.

Murman förtydligar att FSSL och förbundet kommer fortsätta att vara två olika organisationer.
- Vi kommer inte ingå i förbundet helt plötsligt så mycket överenskommelse har vi inte. Vi kommer fortfarande vara två olika organisationer och vi försöker kopiera hockeyn väldigt mycket och hur det ser ut där. Där har förbundet upplåtit de kommersiella rättigheterna på varumärket SHL och sedan sköter sig hockeyn själva. Över tid så vill vi också sköta alla frågor om SSL själva men med förbundet i ryggen.

- Det är det som överenskommelsen handlar om på sikt att hitta en modell som påminner om hockeyn och fotbollen. Men nu pratar vi om flera år fram i tiden, vi kommer inte hinna göra allt första säsongen, det vore fånigt att tro. Jag kommer fokusera på de kommersiella avtalen för nästa säsong nu de kommande månaderna.

Det har ju varit en utdragen konflikt med många hårda ord. Hur känner du det personligt just nu när allt håller på att lösas?
- Det är så skönt nu att allt börjar lösa sig. De senaste veckorna har jag väl snittat 50 samtal om dagen medans det är nere i 3 denna vecka. Klubbarna är nöja och då känner jag mig nöjd också. Så det känns jättebra just nu.

Läs även
Hela SSL-konflikten - det här har hänt