torsdagen den 21 februari 2019
 
 
 
Start
Nyheter
Resultat
PLAY
Matcher idag
PLUS
Coachen: SSL
Allsvenskan
Logga in | Sök
 
 
Tipsa oss!
Facebook Instagram Twitter Redaktion Kundtjänst Annonsera Jobba här  
Start / Övrigt
2019-02-09

Övrigt

Hela SSL-konflikten - det här har hänt

Innebandyrörelsen har på senare tid upptagits av en konflikt kring Svenska Superligan, där parterna Svenska Innebandyförbundet och Föreningen Svenska Superligan inte är överens om de kommersiella rättigheterna. Här är de viktiga datumen och händelserna.

DELA
TWEETA
KOMMENTERA


Nedan hittar du en summering av rapporteringen kring SSL-konflikten.  Foto: Per Wiklund

annons


14 september
Konflikten blir officiell i media efter att ha pågått under lång tid bakom kulisserna. Första publiceringen sker på Innebandymagazinet.se där SIBF skriver en debattartikel om vad konflikten handlar om.
- På senare tid har samspelet mellan bredd och elit utmanats av en konflikt, som förenklat beskrivet handlar om vem som ska äga rättigheterna till Svenska Superligan (SSL), den högsta serien i vårt seriesystem. Föreningen Svenska Superligan (FSSL), som består av de föreningar som har lag i SSL, ifrågasätter de rättigheter som Svenska Innebandyförbundet (SIBF) anser sig ha i samband med matcharrangemang i SSL, skrev Göran Harnesk och Marit Bergendahl, generalsekreterare respektive vice ordförande i Svenska Innebandyförbundet.

Man gav också sin syn på FSSL:s planer att skapa en ny kommersiell liga som inte är ansluten till SIBF.
- Vi ser mycket allvarligt på dessa rykten. En liga utanför SIBF skulle riskera att splittra Svensk Innebandy. Vår uppmaning till FSSL och elitföreningarna är att i stället fortsätta samtalen, i en ny konstruktiv anda, med SIBF för att hitta en lösning som är bra för svensk innebandy i stort.

Senare på kvällen kom en replik från FSSL. Man skrev bland annat följande i sitt pressmeddelande:
- Föreningen Svenska Superligan och dess klubbar upplever att SIBF under flera års tid har ägnat sig åt att förminska och osynliggöra SSL-klubbarna och deras intresseorganisation. Detta innebär att vi haft en situation där förbundet har motverkat utvecklingen och hindrar klubbarna från att kunna stärka varumärket och öka intäkterna. Trots ingångna avtal mellan parterna och officiellt uttalade ambitioner att ge klubbarna ett större inflytande händer ingenting. Utvecklingen går snarare åt fel håll.


17 september
SSL-föreningarna träffas i Stockholm för att diskutera vägen framåt. Samma dag skriver SIBF ett nytt inlägg där man vädjar om att gemensamt hitta en lösning, för hela innebandyrörelsens bästa.
- Det är vår övertygelse att parterna inte kommer närmare en lösning av konflikten genom att rikta anklagelser mot varandra. Vi kommer heller inte närmare en lösning genom att hårdnackat försvara det egna agerandet. Ett sådant förhållningssätt skulle tvärtom rasera tilliten och minska förutsättningarna för samarbete ännu mer. I det här läget behöver vi i stället lyssna på varandra för att försöka förstå den andra partens behov. Det gemensamma målet måste vara att identifiera vad som förenar oss och utifrån det ha en konstruktiv dialog kring en lösning som gynnar både elit och bredd.


18 september
FSSL skickar ut ett pressmeddelande om vad SSL-föreningarna kom fram till på mötet. Bland annat framkom det att man skulle fortsätta undersöka möjligheterna för att skapa en helt ny liga, åtskild från SIBF. Det var dock något som klubbarna helst ville undvika. Man enades under mötet om fyra ståndpunkter, avseende både dam och herr. Här är punkterna i pressmeddelandet:

"1. Klubbarna ska äga sina egna rättigheter. Allt annat är orimligt.

2. Rättigheterna kopplat till ligan ska ägas och förvaltas av en egen organisation, om möjligt gärna i samarbete med Svenska innebandyförbundet.

3. För att befästa och stärka positionen som Världens bästa liga behöver organisationen ges förutsättningar att fortsätta utveckla varumärket, produkten och klubbarna.

4. Upplägget kommer att gynna svensk innebandy totalt sett. Det finns många goda exempel på en positiv utveckling för både elit och bredd inom fotboll, ishockey och flera andra stora idrotter i motsvarande situation."13 december
SIBF meddelar att man avslutar förhandlingarna med FSSL gällande rättigheterna till SSL.
- Vi har erbjudit elitföreningarna mer inflytande och en större del av sponsorintäkterna, men vi kan inte gå med på att helt upplåta rättigheterna. Svenska Innebandyförbundet har ett ansvar för svensk innebandy som helhet, vilket innebär att både elit och bredd måste få ta del av resurserna, sa Klas Hedlund, styrelseledamot i Svenska Innebandyförbundet.

Samtidigt presenterade SIBF en strategi för att stärka Svenska Superligan. En ny marknadsenhet med en styrgrupp bestående av representanter från Svenska Innebandyförbundet och elitföreningarna skulle inrättas.
- Svenska Innebandyförbundet har anställt en koordinator för Svenska Superligan och ökat ersättningen till elitföreningarna med 1,2 miljoner kronor. Trots det känner vi själva att vi inte är nöjda med utfallet när det gäller satsningar på ligan under de år förhandlingarna pågått. Vi är helt överens med elitföreningarna om att sportens attraktionskraft och därmed intäkterna ska öka. Nu ser vi fram emot att kunna genomföra viktiga åtgärder för att tillsammans med elitföreningarna stärka Svenska Superligan, fortsatte Klas Hedlund.

FSSL replikerade att man går vidare med en alternativ plan.
- FSSL kommer nu att utifrån direktiv från medlemmarna, det vill säga SSL-föreningarna, agera utifrån den väg som leder till den framtid som föreningarna önskar för svensk innebandy. Förarbete för detta har pågått under en längre tid och det konkreta arbetet kommer nu att påbörjas. När tiden är mogen återkommer vi med mer konkret information om vad framtiden bär med sig för världens bästa liga, skrev ordgöranden Krister Kalte i ett pressmeddelande.


15 december
Harald Glans, som sitter och har suttit i styrelsen för FSSL sedan åtta år tillbaka, berättar i en intervju på Innebandymagazinet.se att en utbrytarliga kan starta redan nästa säsong.
- Vi tror att vi kan ta hand om varumärket världens bästa liga på ett bättre sätt och öka intäktsströmmarna till elitlagen men också gynna Svensk Innebandy i stort. Vi tror även att vi kan utveckla varumärket så att vi blir attraktivare både internationellt och nationellt, säger Harald Glans.


21 december
SIBF bjuder in elitföreningarna till ett möte. Samtidigt skriver man en ny debattartikel och berättar om sin handlingsplan för att stärka SSL, som kunde sammanfattas i tre punkter:

"För det första kommer elitföreningarna att få ett ökat ekonomiskt stöd från förbundet. De ekonomiska villkor som finns i det befintliga avtalet med Föreningen Svenska Superligan ska fortsätta gälla, vilket innebär att föreningarna automatiskt får en ökad ersättning. Vi har även en ambition att ytterligare förbättra de ekonomiska villkoren för elitföreningarna

För det andra kommer vi att inrätta en marknadsenhet som ska stärka Svenska Superligans varumärke och i förlängningen också dess ekonomi. Nya tjänster kommer att inrättas och finansieras av förbundet.

För det tredje ska samarbetat mellan förbundet och elitföreningarna stärkas, bland annat genom en gemensam styrgrupp för marknadsenheten och genom forum för dialog i konkreta sakfrågor."


FSSL replikerar genom ordföranden Krister Kalte i ett inlägg på Innebandymagazinet.se.
- Uttrycket "too little, too late" kommer väl till pass för att beskriva SIBF:s löften. Många år har förflutit utan att SIBF har levererat det som har utlovats. Det som i dag presenteras är för lite, för sent. SIBF:s agerande illustrerar maktcentraliseringen och en oförmåga som motverkar utvecklingen av den egna idrotten. Det behövs inte fler centrala tjänstemän i Solna. I stället vill FSSL ta vara på kunskapen och kraften som finns ute i rörelsen, skriver Kalte.


8 januari
FSSL går ut med att man anlitar sportmedieagenturen Spring Media som rådgivare avseende liverättigheter för rörlig bild för de planerade nya ligorna i innebandy för damer och herrar.


10 januari
FSSL och SportsEditing tecknar en avsiktsförklaring rörande ett partnerskap kring utveckling, strategier och system för de planerade nya ligorna i innebandy för damer och herrar.


15 januari
SIBF tidigarelägger sista anmälningsdatum för nästa säsongs spel i SSL, från siste april till siste januari. I ett mail till elitföreningarna skrev förbundet:
- Anmälan till kommande säsongs seriespel skall för lag i Svenska Superligan 18/19 göras senast den 31 januari. Detta med anledning av att föreningar har indikerat att de inte avser delta i Svenska Superligan kommande säsong, och att Svenska Innebandyförbundet därför nu med framförhållning behöver planera för tillsättning av lag från underliggande serienivå.


1 februari
Endast fem lag anmälde sig till Svenska Superligan nästa säsong innan anmälningstiden gick ut siste januari. Växjö på herrsidan, samt Rönnby, Göteborg, KAIS Mora och IKSU på damsidan. Föreningarna som inte lämnat besked får en förlängningsfrist på tio dagar, till 10 februari.


2-3 februari
Elitföreningarna samlades på den årliga elitkonferensen för att diskutera framtiden för världens bästa liga. En ny intresseförening, Föreningen Premier Floorball League (Föreningen PFL), bildades med syfte att tillvarata klubbarnas intresse när det gäller en ny liga.
- Det var ett historiskt och modigt beslut som samtliga deltagande klubbar tog i dag. Bildandet är ett viktigt steg i konkretiseringen av den nya ligan, säger den nya föreningens ordförande Krister Kalte på SSL.se.


7 februari
Anders Murman, general manager för nya ligan, bekräftar att man har nått minimikraven på antal anmälningar till Premier Floorball League och att den kommer att bli av.
- Vi är trygga i att vi har ett minimiantal som vi nu har nått för att starta ligan. Sen kan det vara några som inte kan bestämma sig, men då går vi in i nästa vecka och säger att nu startar vi ligan. Sen kanske vi väljer att ha en process där vi vill fylla upp till låt säga 12 eller 14 lag, vi vill ha lika många lag i båda serierna. Då kommer vi ha en rekryteringsprocess som drar igång på måndag där vi ställer upp kriterier. Då får de som spelar i SSL och inte har bestämt sig konkurrera med andra som också vill spela i PFL, säger Murman.


8 februari
Sista anmälningsdagen till Premier Floorball League - då aviserar 12 av 14 herrlag och 11 av 14 damlag att man avser att lämna SSL för spel i den nya ligan. Samma dag meddelar SIBF att man har flyttat fram sista anmälningsdagen till Svenska Superligan från 10 till 15 februari. Man har också bjudit SSL-föreningarna till ett nytt fysiskt möte, på Arlanda onsdag 13 februari.


//Henrik Jansson

DELA
TWEETA
KOMMENTERA

Kommentera


LÄS MER
  Vimmerbytränaren sågar domarna längs fotknölarna
Övrigt  Efter gårdagens förlust i Herr2an brann det till rejält hos Vimmerbytränaren Mic...
  Bröderna Bodén dominerar i Herr2an
Övrigt  När det kommer till att göra poäng verkar åldern bara vara en siffra i mängden. ...
  Kungarna över Herr2an
Övrigt  Vi kollar till topp 20 bland Sveriges alla Herr2an-spelare och vad som hänt i to...

PLUSSpåkulan: Giganternas uppställningar - om fem år
PLUS I helgen möts Falun och Storvreta i ett nytt supermöte. Samtidigt börjar förenin...
 

Topp 200: Bästa poängmakarna i Herr2an
PLUS 
Alla Herr2an-serier över hela Sverige sammanställda. ✔ ”Aldrig sett en st...
 

Spekulerar: Vart går RIG-eleverna efter studenten?
PLUS 
Hampus Ahrén ansluter till svenska mästarna Storvreta. Hur blir det med hans lag...
 
Missa inteUngdomsweekend 2019

Återupplev festen!
Notiser

Highlights: Lindås Rasta-Växjö 5-8 22:35
Highlights: Linköping-Örebro 13-4 22:32
Highlights: Helsingborg-Pixbo Wallenstam 4-8 22:27
Highlights: Dalen-Kalmarsund 4-2 22:24
Highlights: Åstorp/Kvidinge-Skurup 8-5 12:01
TV: Simon Götz om gårdagens match 10:38
Highlights: Storvreta-Höllviken 6-4 21:52
Kaptenen gjorde sin 201:a poäng 12:16
Endre-spelaren nådde milstolpe 10:18
TV: Se alla mål från finalen av finska cupen 14:26
Fler notiser

Senaste nytt

Värmdös tränartrojka fortsätter två år till 09:49
Från friläge till straff för andra laget - på fem sekunder 09:01
Partille på väg att åka ur både ettan och tvåan 09:00
TV: Örebros supertalang gör inga misstag på straffslaget 08:29
Pålsson: ”Det var verkligen tillbaka till ritbänken” 08:01
Fem omgångar kvar - allsvenskan går in på sluttampen 07:01
Pixbo segrare i svängig match mot Helsingborg 21:45
Fler artiklar

MER FRÅN STARTSIDAN

Herr1an


En av landets mest meriterade tränare klar för två nya år


H1 Värmdö IF har gjort klart med hela sin tränartrojka för ytterligare 2 år

Innebandygodis


Supertalangen får chansen på straff


SSL HERR Örebros Emil Ruud gjorde inga misstag - satte bollen läckert
  Missar öppet mål - motståndarna får straff strax efter

Ibland går det fort i innebandy, fråga bara Pixbos Andreas Stefansson
Helsingborg


”Finns inga quick-fixes - var tillbaka till ritbänken”


PLUS Niklas Pålsson är mannen som ska se till att Helsingborg spelar i SSL även nästa säsong - ”Vi satte oss ner och samlade ledarstaben”

Helsingborg-Pixbo Wallenstam 4-8


Stark bortaseger för Pixbo - som nu klättrar i tabellen


SSL HERR Det blev en svängig match mellan Helsingborg och Pixbo Wallenstam
  TV: otäcka scener - får klubban i ansiktet

Växjös Samuel Folkesson Algman blev liggandes efter den här situationen
Seriefinal


Andra seriefinalen på en vecka mellan RIG Umeå och IKSU


JAS Ikväll kan det avgöras vilket lag som vinner grupp A i Juniorallsvenskan

Dagens klipp


Kvittering med 5 sek kvar och zorrofrislag


Herr2an Borås hade marginalerna med sig på sin sida mot Fröjered i Herr2an

SSL


Först bänkad sedan skadad när han väl fick chansen


Herrar Storvretatalangen Michael Jansson är mitt i en väldigt tuff säsong

 
PLUS

Pålsson: ”Det var verkligen tillbaka till ritbänken”
Herr1ans toppar och floppar
Topplista: Hetaste kedjorna i juniorallsvenskan
Seger i måstematchen - trots sjukdomsbortfall på resan dit
#ibsilly: SSL-stjärnorna som kan byta klubb i sommar
”Tror inte man förstår hur mycket tid en tränare lägger”
Spåkulan: Giganternas uppställningar - om fem år
Topp 200: Bästa poängmakarna i Herr2an
Spekulerar: Vart går RIG-eleverna efter studenten?
Spelare födda 2003 med chans på nästa talanglista

Fler PLUS-artiklar


NYTT MANAGERSPEL
Världens största managerspel för innebandy.

1. Ta ut ditt lag (5 utespelare + 1 målvakt)

2. Tävla mot andra om SM-finalbiljetter!

Välj spel:
Superligan
Allsvenskan

Just nu pÅ PLAY
 
 
SENASTE KLIPP


Från friläge till straff för andra laget - på fem sekunder
2019-02-21
  TV: Örebros supertalang gör inga misstag på straffslaget
2019-02-21

  TV: Otäcka scener - Växjö-spelaren får klubban i ansiktet
2019-02-20

  Zorrofrislag och sekunddrama
2019-02-20

  Dubbelolycka för Storvretatalangen igår
2019-02-20

Till Innebandymagazinet PLAY

MEST LÄST IDAG
  Division 1

Värmdös tränartrojka fortsätter två år till
  SSL herr

TV: Örebros supertalang gör inga misstag på straffslaget
  Allsvenskan

Fem omgångar kvar - allsvenskan går in på sluttampen
  PLUS

Pålsson: ”Det var verkligen tillbaka till ritbänken”
  Division 1

Partille på väg att åka ur både ettan och tvåan

PLUS-EXKLUSIVT


SSL herr-guiden 2018/19
PLUS Allt du behöver veta inför säsongen!

FACEBOOK


Hetaste nyheterna
 
TWITTER


Det senaste snacket

PLUS-EXKLUSIVT


Nytt managerspel för innebandy - skapa ditt lag!
PLUS Tävla mot polarna med ditt Dream Team

annons


TRÄNING


Bli en bättre spelare!
Här är de senaste träningstipsen

#ibsilly 2018


Superligan herr
 
#ibsilly 2018


Superligan dam

PLUS-EXKLUSIVT


SSL dam-guiden 2018/19
PLUS Allt du behöver veta inför säsongen! 
Start
Resultat
Nyheter
Notiser
PLAY
Matcher idag
Bloggar
Länkar
PLUS
Logga in | Sök
 
 
Tipsa oss!
Facebook Instagram Twitter Redaktion Kundtjänst Annonsera