"Vi behöver sprida kunskap", säger Göran Harnesk.
Foto: Robert Edlund/Per Wiklund
Landet runt

Ny forskning om jämställdhet inom innebandyn

ANNONS

Svenska Innebandyförbundets generalsekreterare Göran Harnesk berättar om hur man går vidare efter artikelserien och kritiken i DN.

De senaste dagarna har innebandyn granskats genom en artikelserie i Dagens Nyheter. Framför allt har fokus i artiklarna legat på en innebandyprofil i 50-årsåldern med ett ”toppjobb” där flera kvinnor, i olika positioner inom innebandyn, berättat om hur de utsatts av honom. På torsdagskvällen kom det även en artikel där det framkom kritik mot svensk innebandy i stort, där flera vittnesmål berättade om sexuella trakasserier och maktmissbruk, både från utpekade profilen och andra män på förbundsnivå.

Har du något att berätta i det här ämnet? Maila oss på redaktion@innebandymagazinet.se. Innebandymagazinet kommer att behandla alla anonymt och publicerar ingenting utan medgivande.


Tidigare har Svenska Innebandyförbundets generalsekreterare berättat om sin syn på artikelserien och kritiken. I en artikel på SIBF:s hemsida delger han nu hur man planerar att gå vidare.
- Som jag sagt till DN och till Innebandymagazinet så tar vi avstånd från alla sexuella trakasserier. Det är inte okej. Samtidigt gäller det att förtydliga att det här inte genomsyrar rörelsen. Vi har många ideella, förtroendevalda och anställda som lägger ner ett fantastiskt arbete. Vi vill få bort sådana händelser som beskrivs men det handlar inte om att hitta på en massa nya åtgärdsplaner utan att följa den strategi och det arbete vi faktiskt påbörjat och tro på det vi gör, säger Göran Harnesk och fortsätter:

- Vi har till den här säsongen tagit fram en jämställdhetsstrategi som bland annat innehåller utbildning. Det kan låta tråkigt men vi behöver sprida kunskap kring jämställdhet och skapa en förståelse för de jämställdhetsmål vi har. Sedan 2015 har vi en medarbetare på kansliet som ansvarar för att driva jämställdhetsfrågor och på det sättet ser till att de lever hos oss varje dag. Vi arbetar för att införa jämställdhetsintegrering i verksamheten och har med den när vi anställer ny personal. Vi arbetar även sedan ett år tillbaka med att ta fram hur vi vill att svensk innebandy ska agera och kommunicera.

- Men för att skapa optimala förutsättningar för tjejer behöver vi också se över regler, strukturer, stadgar, policys och andra styrdokument hos oss och i föreningarna för att minska hindren för tjejers fortsatta deltagande.

Göran Harnesk berättar också om den forskning som Svenska Innebandyförbundet sätter igång som handlar om jämställdhet.
- Innebandyns kompetenscentrum ska genomföra en forskningsstudie om killar och tjejer som spelar innebandy idag har samma förutsättningar. Vi ska titta på förutsättningar, hur resurserna fördelas, tillgång till kompetenta ledare samt tillgång till anläggningar, träningstider och ekonomiska resurser. Det är områden som Riksidrottsförbundet satt upp för att vi ska kunna nå målet att ge alla lika möjligheter och villkor att utöva och leda.

DN:s artikelserie - det här har hänt
Artikel 1: En publicerad chattkonversation från Facebook Messenger visar hur en innebandyprofil i 50-årsåldern har haft en olämplig kontakt med en 15-årig domare. Bland annat framkommer det att han erbjöd hotellrum och vin. Något som ledde till att profilen nekades en tjänst hos Svenska Innebandyförbundet. Några månader senare blev han dock nominerad av svenska förbundsstyrelsen till ett uppdrag inom Internationella Innebandyförbundet.

Artikel 2: Den utpekade innebandyprofilen förnekar att det skulle ha funnits någon baktanke i kontakten med 15-åringen, och påpekar att det inte gjorts något brottsligt.

Artikel 3: Flertalet vittnesmål om trakasserier inom Svenska Innebandyförbundet publiceras. Anonyma källor (funktionärer, en tidigare anställd och en tidigare styrelsemedlem) berättar om sexuella trakasserier och maktmissbruk. Både från den utpekade profilen och andra män på förbundsnivå.

Artikel 4: Svenska Innebandyförbundets generalsekreterare Göran Harnesk känner inte igen sig i vittnesmålen, och menar att han togs in för att motverka just den typen av beteende. Han pekar på att man jobbar aktivt med jämställdhet.

Läs hela artiklarna här (externa länkar)
Innebandyprofil fick toppjobb trots olämplig kontakt med unga
"Det finns inget som är brottsligt"
Vittnar: "Förväntades gentjänster av kvinnor"
Förbundet: Vi arbetar aktivt med jämställdhet
Den här artikeln handlar om: