Dagens Nyheter granskar innebandyn.
Foto: Fabian Trees/Swissunihockey.ch
Landet runt

Dagens Nyheter: Därför granskar vi innebandyn

ANNONS

Skribenten berättar om bakgrunden till innebandy-granskningen.

De senaste dagarna har innebandyn granskats genom en artikelserie i Dagens Nyheter. Framför allt har fokus i artiklarna legat på en innebandyprofil i 50-årsåldern med ett ”toppjobb” där flera kvinnor, i olika positioner inom innebandyn, berättat om hur de utsatts av honom. På torsdagskvällen kom det även en artikel där det framkom kritik mot svensk innebandy i stort, där flera vittnesmål berättade om sexuella trakasserier och maktmissbruk, både från utpekade profilen och andra män på förbundsnivå.


Tove Nordenhäll, som tillsammans med Malena Johansson skrivit artikelserien på DN, berättar om bakgrunden till granskningen.
- Vi fick in ett tips från en källa som ringde oss. Sedan har vi fått både uppgifter och kontakter som gjort att vi kunnat gå vidare och få ytterligare källor som vi pratat med, och sedan har det byggts på, säger Tove Nordenhäll till Innebandymagazinet.

I kontrast till #metoo-kampanjen, där det handlat om att många vågar träda fram, så är det här anonyma personer som uttalar sig. Hur kommer det sig och hur har ni resonerat kring det?
- En del av de vi pratat med har sagt att de kunde vara med under sina namn. Men vi har valt att anonymisera en del för att de inte vill berätta vilka de är, och en del för att vi valt att anonymisera profilen som vi skriver om, för att det inte ska bli tydligare vem han är. Sedan har det varit några som valt att vara anonyma för att det helt enkelt inte känns bekvämt. Så har det varit med många andra när vi skrivit om #metoo också, vissa har velat vara med i sitt namn och vissa inte, men där vi har bestämt att anonymisera mer än personerna egentligen själva ville. Så det är med flit som vi har varit lite diffusa, för att inte berätta exakt vilken roll en del har. Även om vi förstår att det är uppenbart i innebandykretsar vem profilen är, så tog vi ett redaktionellt beslut att anonymisera honom.

Har det upplevts som att folk inom innebandyn är rädda för att träda fram?
- Ja, en del. Både jag och Malena Johansson har pratat med många personer och vi har ungefär samma bild. En del är rädda, och en del har kommenterat det som att ”ja, jag skulle kunna vara med med namn, men det kanske ändå är bäst att vara anonym”.

Har ni kunnat se några anledningar till det, är man rädda att förlora sina positioner?
- Ja, och kanske för att det är känsliga uppgifter. Precis som under #metoo vet de att de inte har något att skämmas för, men man gör det ändå på något sätt. Det är den känslan jag får, eftersom många fortfarande är aktiva. Man vill kunna fortsätta vara en del av innebandy-Sverige.

Det är en viktig samhällsfråga. Hur kommer det sig att ni valde att lägga artiklarna under betalspärr?
- Det är en allmän hållning på Dagens Nyheter. Vi ser oss som en tidning för prenumeranter, så det har inget att göra med just de här publiceringarna. En del artiklar är låsta direkt, men nästan alla läggs ut öppet först utan lås och blir låsta senare. Det gällde även de här artiklarna.

Hur ser det ut framåt, planerar ni att publicera mer i ämnet?
- Vi har inte skrivit mer nu men det har kommit väldigt många tips. Både från tidigare som vi inte har hunnit gå vidare med, och sedan har det även efter detta kommit in fler tips. Så vi har mer, men nu kommer det julledighet och sådant emellan, och ingen publicering är planerad. Men vi har tips som vi kanske kommer gå vidare med.

Har du något att berätta i det här ämnet? Maila oss på redaktion@innebandymagazinet.se. Innebandymagazinet kommer att behandla alla anonymt och publicerar ingenting utan medgivande.

DN:s artikelserie - det här har hänt
Artikel 1: En publicerad chattkonversation från Facebook Messenger visar hur en innebandyprofil i 50-årsåldern har haft en olämplig kontakt med en 15-årig domare. Bland annat framkommer det att han erbjöd hotellrum och vin. Något som ledde till att profilen nekades en tjänst hos Svenska Innebandyförbundet. Några månader senare blev han dock nominerad av svenska förbundsstyrelsen till ett uppdrag inom Internationella Innebandyförbundet.

Artikel 2: Den utpekade innebandyprofilen förnekar att det skulle ha funnits någon baktanke i kontakten med 15-åringen, och påpekar att det inte gjorts något brottsligt.

Artikel 3: Flertalet vittnesmål om trakasserier inom Svenska Innebandyförbundet publiceras. Anonyma källor (funktionärer, en tidigare anställd och en tidigare styrelsemedlem) berättar om sexuella trakasserier och maktmissbruk. Både från den utpekade profilen och andra män på förbundsnivå.

Artikel 4: Svenska Innebandyförbundets generalsekreterare Göran Harnesk känner inte igen sig i vittnesmålen, och menar att han togs in för att motverka just den typen av beteende. Han pekar på att man jobbar aktivt med jämställdhet.

Läs hela artiklarna här (externa länkar)
Innebandyprofil fick toppjobb trots olämplig kontakt med unga
"Det finns inget som är brottsligt"
Vittnar: "Förväntades gentjänster av kvinnor"
Förbundet: Vi arbetar aktivt med jämställdhet
Den här artikeln handlar om: