Landet runt

Innebandymagazinets årskrönika 2016

ANNONS



Innebandymagazinet har gått igenom året som har gått och plockat fram godbitarna från innebandyåret 2016.



Du kommer väl ihåg alla snygga mål, stora händelser, bråk och missar under årets som gått? Inte? Förtvivla inte, här får du alla viktiga händelser, stora och små anekdoter från innebandyåret 2016. 




Idrottsgalan ägde rum igår, utan pristagare inom innebandyn. Tur då att innebandyns egen gala redan avklarad! Foto: Bildbyrån

Årets jämna SDF

Det blev jämnt och spännande i SDF-SM. Värmland blev mästare i flickklassen efter seger mot Småland i finalen, där var det Alexandra Terner som sköt hem guldet i sudden. Västmanland blev mästare för pojkar. Det blev seger med 5-4 efter att man avgjort i förlängningen mot Stockholm, där Jesper Lundkvist avgjorde.


Årets sargvakt
Niklas Jihde fick sitta sargvakt mellan Helsingborg och Warberg, efter att han sju år tidigare kaxigt lovat att göra det om Henrik Larsson gjorde mål för Helsingborg i SSL. Det gjorde Larsson, och sju långa år senare tog Jihde till slut plats vid sidan av planen.

Årets mål
Stod Adam Wastesson för årets mål när han retfullt gjorde ett mål med en iskall zorrolobb i JAS i januari? KFUM Norrköping-spelaren passade på att briljera när man ledde stort mot Trosa Edanö. 
- Jag har gjort den fem gånger innan. Men jag tänkte att ”nu får jag testa igen”. Vi ledde ganska stort, 9-1, och jag bestämde för att testa och se vad som hände, sa han till Innebandymagazinet i januari.


Årets stora rykte
Ryktet om Kim Nilssons övergång till Kalmarsund började surra redan i januari. 27-åringen som spelade i Grasshoppers hade kontrakt med AIK, men var starkt önskad av ”moderklubben”. Hela våren var fylld med nya uppgifter om Nilssons potentiella flytt till den allsvenska klubben.



Årets bråk

Billy Nilssons bråk med Jan-Erik Vaara, som senare fick 

 en ursäkt av det Svenska Innebandyförbundet för uttalanden från den svenska förbudskaptenen. Poängkungen var besviken på att inte få chansen i landslaget, på trots av att han var poängkung i SSL året innan.


Billy Nilssons bråk med Jan-Erik Vaara var en snackis i starten av året. (Foto: Per Wiklund)



Årets nudist

Lukas Harnesk bjöd på ett ”riktigt nakenchock” efter sitt första SSL-mål. Efter att gjort mål i SSL la han ut en nakenbild på sin Instagram-profil.



Årets målrikaste match
Hallstas damer i Västmanlands division 3 slog FC Europa Juniors med 63-4, som är den målrikaste matchen någonsin i en seriematch i Sverige.



Årets landslagsdebutanter

I VM-kvalet startade det med att Andreas Lindkvist gjorde sex mål i sin landslagsdebut. Sverige vann med 22-0 mot Belgien. Albin Sjögren gjorde ”bara” fem mål i sin debutmatch, men följde upp med fyra mål mot ryssarna i matchen efter och totalt blev det 16 mål på fem kvalmatcher, bäst av alla. Sverige vann gruppen före Slovakien och blev klara för VM. 



Årets norrman

Ketil Kronberg passerade legenden Willy Fauskanger och blev poängbäst i Norge under VM-kvalet. När VM väntade skulle Kronberg bli far igen, men barnet väntade till efter termin och norrmannen blev försenad till VM. Lagom till kvartsfinalen mot Schweiz dök upp, men klarade aldrig att frälsa Norge. Kronberg tackade även för sig på det norska landslaget efter 16 år efter Norges sjätteplats.


Årets skönaste
Thailand blev klara för sitt första VM efter 6-1 mot Japan i den avgörande matchen i kvalet. Under VM-turneringen charmerade de asiatiska spelarna hela innebandyvärlden med sina sköna dräkter, härliga idrottsglädje och till tider riktigt vassa spel. Den färska VM-nationen blev till slut nummer 14 i mästerskapet.



Årets snabba hattrick

Täbys Ranja Varli gjorde hattrick på 82 sekunder mot Endre och fixade på egen hand poängen i matchen som slutade 4-4. “Hur är det möjligt“ frågade sig kommentatorerna. 



Årets romantiker

Andreas Heijel i Mölndal lurade sin tjej ner på planen och friade innan matchen mot Tranemo. Heijel fick som han ville och flickvännen svarade ja på frieriet. 



Årets rekord-tangerande

Magnus Svensson gjorde comeback för att hjälpa Warberg. Det blev sex mål totalt under säsongen, och mot Växjö gjorde han sitt 474:e SSL-mål och tangerade Hannes Öhmans målrekord. Svensson hade tre chanser att ta rekordet själv, men lyckades aldrig att peta in sitt 475:e mål.


Warberg-legenden Magnus Svensson tangerade Hannes Öhmans 474 SSL-mål. (Foto: Adam Troy)

Årets galna milstolpe
Det blev klart att Anna Wijk hade gjort poäng i 100 raka matcher i svenska superligan när hon assisterade Amanda Wall till 4-4 mot nykomlingarna Tyresö Trollbäcken den 16 oktober, i en match som man senare vann med 8-6. Wijks streak håller i sig och står nu på 109 matcher i rad med poäng. Till historien hör också att Wijk i december tangerade Sara Kristofferssons assistrekord i SSL från 2010, när centerstjärnan spelade fram till sju(!) KAIS Mora-mål mot Warberg.

Årets jobbigaste

Granlo åkte ur den svenska superligan, tappade sina stjärnspelare och brottas med ekonomiska bekymmer. Tröst får vara att klubben har gjort det ok sportsligt under hösten och ligger på tredjeplats i allsvenskan.


Årets galnaste kvittering
Vetlanda kvitterade med sju spelare på planen mot Slätafly i en toppmatch i division 2. Domarna såg inte hur många spelare som var på planen för Vetlanda när kvitteringen kom, och när regelverket inte tillåter att man använder video som bevis kunde Slätafly inte protestera i eftertid heller. I SSL hade vi en liknande händelse för ett par veckor sedan, då Warbergs målvakt hoppade in när Höllviken kontrade efter att Warberg plockat ut målvakten för att spela 6 mot 5. Det upptäckte domarna och Warbergs målvakt fick matchstraff för sabotage och blev avstängd i en match.

Profilerna som lämnade

Det var många duktiga spelare som lämnade SSL efter vårsäsongen. En efter en försvann de stora profilerna som Anna Jakobsson, Karl Johan Iraeus, Patrik Åman, Sara Helin, Rickie Hyvärinen och Amanda Larsson.


Efter en lång karriär i SSL slutade Anna Jakobsson. (Foto: Björn Sandberg)



Årets straffskytt

Den tidigare SSL-stjärnan Peder Bodén spelar numera division två för Umeå Norr. I matchen mot Gullänget-Kroksta som man slog med 23-5 hade han uppvisning på hur man kan lägga straffar. Tre mål blev det och lagom kaxiga straffar blev det också.
–  De där varianterna har fungerat både mot lag i SSL och i landskamper, lovar Bodén. Bubblare var Malmös Ludvig Wu med denna härligt kyliga straff.





Årets sjuka vändning

I SSL-kvalet låg Höllviken under med 2-8 efter den första perioden mot Örebro. Höllviken jobbade sig sakta men säkert in i matchen och kunde till slut vinna med 9-8 efter förlängning och man avancerade till kvalfinal. I slutet av november vände även Kalmarsund mäktigt, när man vände 0-6 till seger 11-7 över Visby i en match i allsvenskan.



Årets citat
Karlstads stora nyförvärv under sommaren var Kevin Björkström, som var mycket pigg under höstens SSL-träff, där fick han fick god kamp av Dalens Ketil Kronberg på citatfronten. ”Det är väldigt bra uteliv i Karlstad” svarade Björkström på hur han trivdes i Karlstad och Kronberg fick kritik för att han inte gjorde så mycket poäng längre. ”Det blev inte många poäng förra året - men de var snygga!”, kom det snabbt från norrmannen.



Årets jobbigaste silly season

Man hade krokar ute i alla hörn men spelarna var svårfångade. Med tunga spelartapp som Rasmus Sundstedt och Joakim Olsson, klarade svenska mästarna Storvreta bara få in en enda spelare under sommaren, en division 1-spelare(!). 
– Vi har bara ett nyförvärv. Men han är jävligt bra, sa Mattias Samuelsson under SSL:s kickoff, om Storvretas magra silly season.




Årets sammanslagning
De finska toppklubbarna SSV och Tapanilan Erä gick ihop och bildade storklubben EräViikingit. Inte helt utan en viss skepticism men man leder den finska Salibandyliiga halvvägs i säsongen.




Världens bästa
Inte oväntat blev Anna Wijk och Rasmus Enström utsedda till värdens bästa spelare på dam- och herrsidan. KAIS Moras centerdrottning Anna Wijk och Faluns forwardsstjärna blev utsedda till världens bästa spelare för andra gången.



Årets poängkung

Alexander Galante Carlström dunkade in 47 mål förra säsongen i SSL och blev poängkung med 75 poäng. Det blev även 23 poäng på 14 matcher i slutspelet. Under årets säsong startade Falun-stjärnan i ett rasande tempo och efter 15 matcher har han redan samlat på sig 50 poäng (37+13). Man kan väl gissa att både mål- och poängrekord i SSL ligger risigt an om Galante Carlström håller sig i form och är skadefri resten av säsongen.


Alexander Galante Carlström har varit hur het som helst under 2016. (Foto: Event-bilder.se)





Årets geniala frislag
Lidköpings flickor 00/01 svarade för en udda och lika genial frislagsvariant. Varianten var vällyckad och motståndarna stod som förstenade och undrar på vad som hade hänt. - Deras ledare bara log och skakade på huvudet. Det var så klockrent. Motståndarna stod bara och tittade på domarna och våra spelare som låg på golvet.



Årets enda VM-guld
Det blev bara ett VM-guld på fyra försök för Sverige i år. Det stod de svenska U19-tjejerna för när de slog Finland i finalen med 6-3 i Kanada. 




Årets SM-finaler

Två jämna och täta SM-finaler fick vi bevittna i Tele2 Arena. Damfinalen slutade 6-5 till Pixbo Wallenstam över KAIS Mora efter att Caroline Böcker petat in segermålet med halvvägs i den tredje perioden, 13 456 åskådare såg matchen. I herrfinalen avgjordes matchen när Mattias Samuelsson gjorde 5-4 med tio minuter kvar av matchen framför 18 166 åskådare i Stockholm.



Året snackis

Det utökade spelschemat i svenska superligan, där man gick från 26 omgångar till 33 omgångar blev en stor snackis. Fler matcher har gett hektiska perioder under hösten och det har både blivit en del kritik och en del blandade känslor över antalet omgångar. 




Årets miss

En riktig snackis i starten av året var Jonas Östlund något speciella straff i Länscupen som Kilskorpen arrangerade. Östlund skulle skott-finta under straff men slog för hårt i backen, och klubban gick helt enkelt av under försöket. Under hösten visade schweizarna inte precis någon stor skärpa under sina straffar och visst är väl Matthias Hofbauers straffmiss ändå årets miss?




Årets jobbigaste

Göteborg tappade stora delar av sin trupp i våras och hade stora problem att hitta spelare under silly season som var sugna på allsvenskt spel. Att man under premiärhelgen fick problem med att ta sig till Visby efter busstrubbel understreckade bara hur jobbigt man har det. Man kom fram till slut och fick stryk av Visby som vann med 16-1. I allsvenskan har det blivit storförlust efter storförlust och man ligger sist med 12 raka förluster och 27-226 i målskillnad. 




Årets sjukaste

Under ungdomsturneringen Helsinki Junior Challenge insjuknade flera svenska lag och tvingades att lämna walk over i turneringen. Spelare och lag från Älvsjö, Saga, Örebro, Wisby och Täby var några av de som drabbades. Troligen var en frukostbuffé på Silja Line-båten över till Finland som hade skulden till att spelarna blev sjuka.



Årets talang

Karlstads Frida Swahn blev utsedd till Årets största talang för andra säsongen på rad. I SSL har det blivit åtta mål så långt i årets säsong och det tar nog inte lång tid innan vi ser henne i landslaget.





Årets största klubb

Täby blev utsedda till Sveriges största förening sett till antalet licenserade spelare. Med nästan dubbelt så många spelare som tvåan Linköping och trean Hässelby var Täbys 2075 licenserade spelare utan tvekan störst i Svensk Innebandys ranking.



Årets TV-satsning
SSLPlay gick ut och storsatsade på att visa matcher från den svenska superligan, med gemensam grafik och månadsabonnemang har det aldrig varit lättare att se svensk toppklass innebandy. Med en hel del TV-matcher på de stora TV-kanalerna och VM-sändningar i många nya nationer har det varit ett bra år för innebandy i TV-rutan. Tjeckisk TV skaffade sig även rättigheter till att visa SSL under vintern.



Årets dubbla guld
Finland vann årets Student-VM dubbelt i Portugal. Herrarna slog Sverige i finalen efter seger i förlängningen och de finska damerna vann på straffar.



Årets finska invasion
Den finska invasionen i Helsingborg blev stor efter att flera finska profiler försvann under våren. Den nya sportchefen Juha Kivilehto hämtade in Mika Kohonen, Petri Hakonen, Jami Manninen och tränaren Mika Ahonen. Med en andraplats så långt under årets säsong måste det ses på som en lyckad strategi.





Årets tekare

Rasmus Enström var trött på att Chodovs tekare fuskade och bjöd till slut på sin egen variant för att protestera. Det såg till slut riktigt lustigt ut men Enström fick också bytt ut fuskarna från tekningpunkten. Lindås-talangen Adam Dahlqvist bjöd på sin egen fräckis, när han dansande igenom hela Sokols försvar direkt på tekning.





Årets sågning
Storvretas Staffan Jacobson ställde in skorna i mittcirkeln efter SM-guldet och slutade att spela innebandy på toppnivå. Under hösten sågade han spelarna som tackade nej till spel hos de regerande mästarna Storvreta. Han var inte imponerad över de yngre lokala spelarnas brist på ambitioner. – Jag tycker själv det är oförståeligt att folk som spelar i divison 1 och allsvenskan inte vill spela för en klubb som Storvreta. Man har kanske inte den drivkraften man behöver för att vara med och vinna, sa Jacobson till Innebandymagazinet i augusti.



Årets nyheter

Allsvenskan för damer blev introducerad, med ett riktigt NHL-upplägg med roadtrips och spel mot lag i de andra grupperna. Även i SSL för herrar blev det introducerat nyheter, med derbygrupper där man möter lag i sin del av landet en extra gång.



Årets bråk II

Falun och Storvreta hade många tuffa matcher under slutspelet i våras där man möttes i semifinalspelet och en del gruff Det blev det också under höstens match. Casper Backby och Jimmie Pettersson brakade ihop. Pettersson anmäldes och blev senare avstängd. Det blev även hårda ord mellan coacherna Hannes Öhman och Thomas Brottman efter matchen. Lägger man till att Henrik Stenberg precis hade kommit tillbaka efter avstängning efter en händelse i Champions Cup efter en anmälan efter matchen var spelad, så blev det et bråkigt år för de två storklubbarna.



Årets Åshöjden-saga

Rotebro fullbordade sin “Åshöjden-saga“ när man kvalificerade sig för allsvenskt spel i höstas. På sju säsonger hade man tagit sig helt från division 5-spel till Sveriges näst högsta serie, allsvenskan.



Årets bråk III

I den lettiska matchen mellan Irlava/Avant och Madona spårade det fullständigt ur efter en närkamp. Man kunde ju undra om det var bilder från en innebandymatch eller en fight i NHL man såg. Även finnen Juha Tikka hos Karhut tappade huvudet när han attackerade en domare i en match i den finska andraligan.



I sista sekunden

USA hade bra grepp på Tyskland i play-off under VM och såg ut att kunna infria drömmen om att bli det första icke-europeiska laget som tog sig vidare till kvartsfinal. Matchen mot tyskarna gick mot förlängning när Ramon Ibold fick bollen och trampade upp längs sargen vid bänkarna. Skottet, en backhand-knack förstörde allt för amerikanarna när den letade sig för Terence Frank med under ett sekund kvar!




Årets snackis II

Flickor i pojklagsserien blev en stor snackis när Göteborgs Innebandyförbund gav Pixbos flickor 01 dispens för att kunna spela i pojkserien. Tidigare hade lag i Stockholmsregionen också fått spela i pojklagsserien för att kunna få tuffare motstånd än man fått i sina egna serier. 





Årets klapp-klapp

Kim Nilsson, Johan Samuelsson, Rasmus Sundstedt, Robin Nilsberth och Martin Östholm visade upp riktigt fint lir mot Schweiz i november mot Schweiz. En solklar kandidat till årets mål.



Årets fusk - eller hur var det nu?

Två SSL-domare blev tagna för fusk och stängdes av. Först dementerades det på det starkaste från den ena domaren, innan partnern erkände att man hade fuskat under de obligatoriska löptesterna man måste ta och bad om ursäkt.





Årets bragdseger

Med bara fem utespelare och en målvakt tillgängliga lyckades ändå division 5-laget Sunne slå Billingsfors. Istället för att lämna walk over bestämde man sig för att göra sitt bästa, och all odds, blev det 5-4 seger för Sunne.




Årets dokumentär

IKSU har stora planer och bjöd in ett dokumentärteam att följa lagets resa mot SM-guld. “Vägen till Globen“ ger innebandyfansen ett unikt inblick bakom kulisserna i ett av världens bästa damlag.



Årets farsot

Årets schlager på webben var The Mannequin Challenge. Växjö, Mölndal och Endre slängde sig på trenden, och senare kom även Sveriges landslag på banan, tillsammans med flera andra VM-nationer.



Årets milstolpe

Mika Kohonen har den magiska milstolpen 1000 poäng i SSL inom räckhåll. Efter 17 poäng på de första 16 matcherna och 996 poäng totalt kan man bara gissa att han inte behöver alla 16 matcher som återstår innan milstolpen är passerad.





Årets upprättelse

Passé, gammal och oduglig. Glåporden var många om ikonen Mika Kohonen som försvann från svensk innebandy och såg lite trött ut även i Salibandyliiga förra säsongen. Det var en stor överraskning när Helsingborg valde att signera honom och kritikerna var riktigt skeptiska om han var rätt man. Men efter en riktigt bra säsong som lagkapten i Helsingborg där man firar jul som tvåa och VM-guld med Finland tystade Kohonen kritikerna rejält. I finalen var han som vanlig hur kall som helst under straffarna, och fick höja bucklan först när Finland kapten Tatu Väänänen överräckte den direkt till Kohonen etter finalen. 
- Det blev lite speciellt idag. Jag hade inte rört bollen på två timmar. Jag hade bestämt mig för att göra det enkelt. Jag njuter bara av att hamna i sådan här situationer. Det är ganska lugnt att lägga en straff i en VM-final. Du har fritt läge och kan gå fram hur du själv vill, sa Kohonen till Innebandymagazinet direkt efter finalen.





Årets VM-chock
Årets chock i VM stod nog Danmark för när man slog ut Lettland i play-off och förpassade hemmanationen till spel om 9-13 plats istället för kvartsfinal. Matchen gick till straffar och där var danskarna bäst. Det blev till slut en riktigt besvikelse och 10:e plats för Lettland. För danskarna blev det en jättefin 5:e plats efter att man slagit Norge, ja du gissade rätt, efter straffläggning.




Årets kortaste intervju

Han blev tvåmålsskytt i VM-finalen, kom med i All-Star Team och blev utsett till mest värdefulla spelare i VM. Peter Kotilainen var en given spelare att prata med efter matchen för journalisterna. Men Kotilainens korta svar på engelska blev lika överraskande och som det blev roligt - “Well, I´m sniper. Thank you“. Kort och koncist från Kotilainen som redan hade flera virala klassiker på sin meritlista som “Good game, and hotel sleeping now“ som han lirade ur sig under U19-VM 2013.



Årets videogranskning

Under VM-finalen fick vi för första gång se videogranskning direkt under en match. Tobias Gustafssons 2-0 mål blev granskat och senare godkänt. En jury på tre personer kollade upp om bollen hade varit inne och även om bildmaterialet åskådarna fick se var svårt att använda som bevis, hade målkameran som var monterad över det finska målet bevisen som var nog för att godkänna målet.



Årets färgglada

Många svenska klubbar bytte under året ut sina lagkaptens-bindlar med regnbågsfärgade varianter för att visa att klubbarna står upp för allas lika rätt och värde.



Årets självmål

Daniel Gunnarsson bjöd på en riktig julklapp i sista serieomgången innan jul. I matchen mot Mullsjö prövade Warberg-backen att rensa undan i numerärt underläge men bollen letade sig in i eget mål istället, snöpligt för Gunnarsson.


Alexander Rudd hade ett jobbigt 2016 med flera skador. (Foto: Per Wiklund)



Årets olycksfågel

Först skadades han i revbenet under slutspelet och fick även bäras ut efter SM-finalen. I veckorna innan VM tacklades han i matchen mot Mullsjö, och fick en hjärnskakning som gjorde att han missade VM. Trots både SM-guld och Champions Cup-guld är det skadorna vi minns bäst. Rudd själv är osäker på vidare spel i SSL.
- Självklart vill jag spela vidare det är inget snack om det. Men sen börjar man tänka, det här har suttit kvar i tre veckor nu och blir det så att jag åker på en till så kan det innebära att man kan blir fysiskt invalid för resten av livet och inte kan göra någonting. Tänker man så är det inte värt det, jag skulle ångra mig resten av livet om jag spelade vidare och åkte på en till hjärnskakning, sa Rudd till Innebandymagazinet i mitten av december.




Årets succébyggen
Uppsalaklubbarna fick äntligen stiga in i sin nya arena IFU Arena. Med en huvudhall som tar 2900 åskådare, fyra mindre hallar med 500 åskådare var och en friidrottsarena är det Uppsalas nya storstuga. I september öppnades även Partille Arena, Sveriges mest moderna arena. I december bjöd Pixbo Wallenstam in till superligamatch mot Mullsjö i Partille.





Årets höjdare

1996 tog sig 15 106 åskådare till Globen för att se VM-finalen mellan Sverige och Finland i den allra första VM-turneringen. Det publikrekordet hade ingen klarat att slå sedan den gång, men i våras under SM-finalen var det 18 166 åskådare under SM-finalen mellan Storvreta och Linköping i Tele2 Arena.



Årets farväl

SSL-stjärnorna försvann en efter en till Schweiz. Rasmus Sundstedt, Billy Nilsson, Johan Samuelsson och Emil Julkunen packade väskorna för att starta ett nytt äventyr i alplandet.



Årets rekord

Kim Nilsson blev under VM både poäng- och målbäst i landslaget när han passerade Niklas Jihde som hade 139 poäng i landslaget. Kim Nilsson har gjort 142 poäng (87+55) på 76 landskamper. 
– Niklas Jihde är en fantastisk innebandyspelare och jag fick den stora äran att få spela en säsong med honom i AIK och vi tog SM-guld ihop. Han skickade ett SMS till mig för två dagar sedan och bad att jag skulle hedra honom med hans målgest, men nu blev den avgörande poängen inte mål utan en passning till Galante, så jag får nöja mig med det istället. Det här rekordet har egentligen aldrig funnits inom mitt synhåll förrän folk börjat prata om det, jag är själv aldrig inne och tittar hur många poäng jag gör och hur många andra gjort, jag spelar bara, sa Kim Nilsson när rekorden var slagen.
Den här artikeln handlar om: