fredagen den 24 maj 2019
 
 
 
Start
Nyheter
#ibsilly
Resultat
PLAY
Matcher idag
PLUS
Coachen: SSL
Allsvenskan
Logga in | Sök
 
 
Tipsa oss!
Facebook Instagram Twitter Redaktion Kundtjänst Annonsera Jobba här  
Start / Övrigt
2019-03-29

Övrigt

Mosjöligan - Anton Jerlström ”första någonsin i länet”

Artikelserie om den lilla klubben som fått fram de stora talangerna. Mosjö SK är idag den tredje vanligaste moderklubben i världens bästa innebandyliga, de har varit med och fostrat 8 spelare födda mellan 1998 och 2001 som idag representerat klubbar i Superligan.

DELA
TWEETA
KOMMENTERA


Anton Jerlström var först i länet med att få lyfta bucklan i SDF-SM.  Foto: Anna-Karin Lindholm

annons


Anton Jerlström blev den 7e Januari 2018, som kapten för Örebros distriktslag, den första någonsin av länets spelare att lyfta pokalen som vinnare av distriktslags-SM. Han beskrivs av många som en riktig ledare och framtida kapten i IBF Örebros A-lag, förutom sina ledaregenskaper lägger man snabbt märke till Jerlströms starka defensiv. Med kvicka fötter och långa ben gör Jerlström till en stor tillgång i det defensiva omställningsspelet och antalet kontringar han räddat upp på det viset genom åren klarar ingen vettig människa av att räkna.

I den här intervjun, som är en del av Innebandymagazinets serie om talangerna från Mosjö SK, försöker vi ta reda på vad Anton tror är de viktigaste orsakerna bakom talangernas framgång och vad som är det viktigaste för just hans utveckling. Förutom det tar vi även upp den där speciella dagen i Januari förra året samt blickar framåt mot Antons mål med innebandyn.


Varför tror du så många av er gamla Mosjö spelare har blivit så bra?

-Vi har alla haft samma tränare så något måste det ändå ligga i det och jag skulle säga att det är den bästa tränartrion jag har haft och gillar dem alla tre otroligt mycket både som personer och tränare. Alla har gjort mycket som påverkat min utveckling positivt:

- Kenneth som var huvudtränaren har gjort så jag har vågat trott väldigt mycket på mig själv och vågat prova nya saker på träning, dessutom är han också en väldigt bra matchcoach som gjort att vi har vunnit många matcher. Peter har jobbat mycket med oss som människor och betytt väldigt mycket för sammanhållningen och så vidare, han har tre väldigt bra ledord som vi har följt efter i vårt lag: ödmjuk, noggrannhet och tålamod och de symboliserar honom som människa väldigt bra. Micke har väl varit lite mer på sidan med den administrativa delen och inte tagit så mycket uppmärksamhet men alltid ställt upp och ska ha creed för allt han gjort för oss under åren.

- En annan extremt viktig sak är att vi alla spontanidrottat väldigt mycket på våran fritid tillsammans när vi inte har haft träning och haft mycket roligt hela tiden vilket hållit träningsviljan på topp och vår gemenskap stark. I stort sett hela laget spelade även fotboll tillsammans och jag tror mycket på just det här med dubbelidrottande och att det ger mycket för båda sporterna, där har vi även mycket att tacka våra tränare i BK Forward som alltid visade en stor förståelse.

Med åren så avvecklades Mosjö verksamheten och laget fortsätter då i nybildade Örebro Innebandy med samma tränare men bättre förutsättningar med större hallar och ett representationslag på division 1 nivå. Örebro blev snabbt kända för sin ungdomsverksamhet, offensiva spelide och starka utveckling.
- Mycket av det handlar ju om att alla lag i föreningen ska ha samma spelide, på ett ungefär, så att det inte blir konstigt om man kliver upp till ett lag eller ner. Sen delar man in träningsgrupperna beroende vilken nivå man är på för tillfället med möjlighet att byta grupp flera gånger under säsongen baserat på vilken nivå man utvecklades bäst av just då. Om man kollar mer på själva spelet har tränarna satt upp några få riktlinjer men inte bestämt något utom låtit oss spelare att styra för de trodde att vi kunde de bäst och ansåg att vi långsiktigt skulle tjäna på att ta det ansvaret och gav utrymme åt kreativitet. Sen på våra träningar har det alltid varit mycket fokus på tekniken och man ska få en bra grund, det i kombination med att det ibland kunde vara matchspel hela träningarna tror jag gjort mycket för några av de viktigaste egenskaperna: teknik och spelförståelse.

Under åren i IBF spelade ni i regel med ett 01-lag med inslag av 00:er mot spelare ofta äldre spelare, hur har det varit och på vilket sätt har det gynnat dig och er?
- De med att vi alltid har möt lag som är äldre än oss själva tror jag kan vara den största anledningen till att så många i vårt lag blivit bra och klarat seniorspel tidigt. För man har då mött lag som är lite bättre än vad de är i sin egen ålder, lite starkare och större. De har då även gjort så att vi utvecklade vårt fysiska spel.

Örebros 00/01-generation tillhörde länge toppen i landet men rivaliteten med lokalkonkurrenten Lillåns 00-generation var stor och ett av få lag i närheten på samma nivå, vad har dessa matcher betytt för er grupp genom åren?
- Tror att det har betytt väldigt mycket för vår utveckling att alltid har 3–4 matcher per år som är väldigt tuffa att spela och väldigt speciella för man har känt den speciella derbykänslan som man inte får när man möter andra lag. Rivaliteten är inte som de var förut när vi var små på grund av att man inte kände varandra förut. Men nu så känner man inte rivaliteten lika mycket vilket är synd, de blir väl så när man är bra vän med många i andra laget. Men man blir alltid lite extra taggad när man ska möta ”grodorna”.

Ni tog Örebros första SM guld någonsin upp i Umeå, berätta:

- Det är den största innebandy-upplevelsen jag varit med om med ett otroligt bra lag med väldigt bra sammanhållning. Mycket creed till våra tränare ”Silen” (Jonas Eriksson), Mårten (Saverstam), ”Qlan” (Mikael Cullberg) och Lasse (Lars Stenholm) som fick ihop våran grupp på ett väldigt bra sätt där alla i laget förstod sina roller. Det i kombination med en bra årgång i Örebro med mycket kvalité lade nog grunden till resultatet. Sen var det lite extra coolt att de var Örebros första SM-guld.

Målet med din innebandy?
- Jag vill bli så bra som möjligt och ett mål är att en dag stå som kapten för Örebro Innebandy i SSL, jag har varit kapten rätt så länge nu i vårt lag och det är en roll som jag trivs i och jag tycker att jag har växt in i den rollen under åren. Sen drömmer man precis som alla andra att om att en dag få dra på sig Blågulatröjan oavsett om det gäller U19 eller riktiga herrlandslaget.

Läs också:
Mosjöligan: Spelarna som ska föra Sverige till toppen igen
Mosjöligan - Emil Lundmark: ”Betytt otroligt mycket”


//Oliver Kriström

DELA
TWEETA
KOMMENTERA

Kommentera


LÄS MER
  Tunga tappet: Lämnar allsvenska nykomlingen
Övrigt  Åstorp/Kvidinge tar klivet upp i Allsvenskan i höst, men man gör det utan en av ...
  Andraplatser och silver präglade Dalarnas säsong
Övrigt  Dalarna i fokus - så gick distriktets innebandysäsong 2018/19....
  Herr3ans största buse säsongen 2018/19
Övrigt  Christoffer Wrangle lyckades att samla på sig mest snittminuter på botbänken av...

PLUSStor #ibsilly-special: Bästa nyförvärven, från SSL till H1
PLUS Vi rankar de 10 bästa nyförvärven i varje elitdivision. ✔ SSL herr Ϩ...
 

Topplista: 25 bästa värvningarna i Allsvenskan
PLUS 
Innebandymagazinet rankar de bästa nyförvärven - hittills!...
 

Årets bästa spelare och största talanger i Västerbotten
PLUS 
Spelarna i Västerbotten som hyllats extra för sina insatser 2018/19....
 
Missa inte#ibsilly-bloggen 2019

Övergångar och rykten
#ibsilly-bloggen

Världens bästa har bestämt sig 08:42
Avslöjar: Backklippan lämnar Höllviken 11:35
Jämtdal bekräftas av Rosersberg 09:43
Mullsjös nionde spelartapp 08:33
Aktiv #ibsilly-period i Warberg 08:25
Fler inlägg

Notiser

Berättar om valet att återvända 10:50
Klart: Här är nästa Helsingborgs-nyförvärv 16:01
Han är nästa Storvreta-spelare att förlänga 14:23
Tappar målvakten - till Schweiz 12:41
Klart: Adina Augustsson stannar i Karlstad 09:39
TV: Storvreta-spelaren närmar sig comeback 12:58
Klart: Landslagsspelaren lämnar Helsingborg 12:36
Tullinge har gjort klart med sitt andra nyförvärv 15:36
Är detta Mullsjös nya tränarstab? 11:55
Center skriver på för Pixbo 10:09
Fler notiser

Senaste nytt

Sirius förstärker med målspruta från Herr1an 13:01
Stjärnan nobbade Schweiz - berättar om förlängningen 11:45
Klart: Mullsjö värvar från allsvenska laget 10:08
Analysen: Så ska Sverige ta tillbaka VM-guldet 09:07
TV: här får landslaget genomgå tuffa tester 08:36
Nobbade svenska mästarna - tränarjakten fortsätter 17:17
Dalens tråkiga besked - forwarden slutar 15:50
Fler artiklar

MER FRÅN STARTSIDAN

SSL DAM


Nobbade Schweiz - ”Funderade länge”


SSL DAM Karlstads stjärna Adina Augustsson berättar om valet att förlänga

#ibsilly


Klart: Mullsjö värvar allsvensk målvakt


#ibsilly Simon Lööf lämnar Craftstaden - klar för spel i SSL och Mullsjö
  Poängspruta från Herr1an klar för SSL och Sirius

Snittade över två poäng per match i Herr1an - klar för Svenska Superligan
LANDSLAGET


Analysen: Så ska Sverige ta tillbaka VM-guldet


PLUS ✔ ”Måste inse att vi är underdogs” ✔ ”Han är en spelartyp vi saknat”

#ibsilly


Karlstad värvar in SSL-rutinerad back


#ibsilly Tor Bornedal-Samils ansluter från konkurrenten Craftstaden

#ibsilly EXTRA


Hon blir Endres nya huvudtränare - ”Inget att tveka på”


#ibsilly Tidigare elitspelaren Sabina Wedberg presenterad som tränare
  Dalens tråkiga sillybesked - forwarden slutar

Nu står det klart att Frida Eriksson slutar för att fokusera på familjen
#ibsilly


Bästa nyförvärven, från SSL till Herr1an


PLUS Vi rankar de 10 bästa nyförvärven i varje elitdivision. ✔ SSL herr ✔ SSL dam ✔ Allsvenskan herr ✔ Allsvenskan dam ✔ Herr1an

#ibsilly


Klart: Kim Ganevik förlänger med Mullsjö i tre år till


#ibsilly Mullsjös glädjebesked - nyckelspelaren skriver långtidskontrakt

 
PLUS

Analysen: Så ska Sverige ta tillbaka VM-guldet
Stor #ibsilly-special: Bästa nyförvärven, från SSL till H1
Topplista: 35 bästa värvningarna i Herr1an
Bästa värvningarna i Allsvenskan dam - hittills
Topplista: 25 bästa värvningarna i Allsvenskan
Årets bästa spelare och största talanger i Västerbotten
Topplista: 10 bästa värvningarna i SSL dam
Topplista: 10 bästa värvningarna i SSL herr
Årets bästa spelare och största talanger i Dalarna
Sveriges 300 bästa poängmakare i Herr3an

Fler PLUS-artiklar


Just nu pÅ PLAY
 
 
SENASTE KLIPP


TV: här får landslaget genomgå tuffa tester
2019-05-24
  Highlights: Tillbakablick på finalen i U19-VM
2019-05-18

  TV: Tjeckien bjuder på ytterligare ett drömmål
2019-05-13

  TV: Faluns nyförvärv reducerar i VM-finalen
2019-05-13

  TV: VM:s läckraste mål? Drömmål av Tjeckien i VM-finalen
2019-05-13

Till Innebandymagazinet PLAY


NYTT MANAGERSPEL
Världens största managerspel för innebandy.

1. Ta ut ditt lag (5 utespelare + 1 målvakt)

2. Tävla mot andra om SM-finalbiljetter!

Välj spel:
Superligan
Allsvenskan
MEST LÄST IDAG
  SSL herr

Klart: Mullsjö värvar från allsvenska laget
  PLUS

Analysen: Så ska Sverige ta tillbaka VM-guldet
  SSL herr

Sirius förstärker med målspruta från Herr1an
  Landslaget

TV: här får landslaget genomgå tuffa tester
  SSL dam

Stjärnan nobbade Schweiz - berättar om förlängningen

PLUS-EXKLUSIVT


SSL herr-guiden 2018/19
PLUS Allt du behöver veta inför säsongen!

FACEBOOK


Hetaste nyheterna
 
TWITTER


Det senaste snacket

PLUS-EXKLUSIVT


Nytt managerspel för innebandy - skapa ditt lag!
PLUS Tävla mot polarna med ditt Dream Team

annons


TRÄNING


Bli en bättre spelare!
Här är de senaste träningstipsen

#ibsilly 2018


Superligan herr
 
#ibsilly 2018


Superligan dam

PLUS-EXKLUSIVT


SSL dam-guiden 2018/19
PLUS Allt du behöver veta inför säsongen! 
Start
Resultat
Nyheter
Notiser
PLAY
Matcher idag
Bloggar
Länkar
PLUS
Logga in | Sök
 
 
Tipsa oss!
Facebook Instagram Twitter Redaktion Kundtjänst Annonsera