herrlandslaget
Foto: Per Wiklund och Christian Örnberg
Landslaget

Förbundet berättar: Därför fick Brottman fortsätta utan Niklas Nordén

ANNONS

Förklarar beslutet och vad man menade med att ge fler chansen: "Vi märkte att det där uttalandet fick orimligt stort utrymme i media"

Inför VM 2024 kommunicerades det att herrlandslaget skulle få en ny ledarstab efter mästerskapet, ett beslut som väckte stora reaktioner då Thomas Brottman och Niklas Nordén dittills vunnit allt som gått att vinna som förbundskaptener.

I pressmeddelandet som skickades ut då i november sa Sofie Andersson, elit- och landslagschef, bland annat följande:

“Vi vill självklart tacka Niklas och Thomas för det arbete som båda har genomfört under åren som förbundskaptener. Det går inte att säga annat än att det har varit otroligt framgångsrika år för herrlandslaget. Tre guld på tre mästerskap är absolut ingenting man kan ta för givet och hela ledarstaben har cementerat sina namn i Svensk Innebandys historia.”

Därför kom gårdagens besked om att Thomas Brottman blir kvar som ensam förbundskapten som en överraskning för många. Sofie Andersson kommenterar nu beslutet och förklarar hur man har resonerat. 

– Det vi har kommunicerat tidigare är att det kommer att bli en ny ledarstab efter VM – vilket det också blir. Sen kommer den att ledas av Thomas Brottman. Det har pratats om de har fått sparken men det har vi aldrig sagt. Det är tolkningar som har gjorts, säger Sofie Andersson till Innebandymagazinet.

– Innan VM, när det här kommunicerades ut, så blev det en del tolkningar och faktiskt en del felaktigheter efter det, men vi valde att inte lägga fokus på det och inte kommentera det, utan låta fokus få vara på VM. Det var det vi ansåg var bäst. 

Andersson utvecklar vilka felaktigheter hon syftar på:

– Bland annat att det är ingen som har fått sparken, det är mer att avtal inte kommer att förlängas.

Därför fortsätter Brottman utan Niklas Nordén

Hon får sedan frågan varför det blir Thomas Brottman som får stanna kvar och inte Niklas Nordén. 

– Det här är elitidrott. Det är yttersta elitnivån med landslaget. Det är en selekterande verksamhet där det är precis som vilken laguttagning som helst till landslaget, det krävs tuffa beslut. Niklas är en väldigt bra tränare, men det här beslutet och den här vägen framåt ser vi är rätt för svensk innebandy och herrlandslaget. 

Finns det något i Nordéns ledarstil som gör att han inte passar i sin roll? Eller handlar det mer om att ni vill ha bara en förbundskapten som det blir med Brottman istället för ett delat ledarskap?

– Det blir någonting nytt också som vi tror på i vägen framåt. Där tror vi på att Thomas är den rätta personen att leda den vägen framåt. 

Niklas Norden gick själv ut till SVT igår och kommenterade det hela. På SVT:s hemsida gick det att läsa följande:

"Inför innebandy-VM meddelades det att förbundskaptensduon Thomas Brottman och Niklas Nordén skulle få sparken. Men så blev inte fallet – under onsdagen kom beskedet att duon splittras och att Brottman fortsätter.

Något som Nordén berättar att han visste redan veckan innan VM.

– Detta är något som vi fått skyla mot spelartruppen och det känns otroligt illojalt och oärligt, vilket gjort att de som gör sitt sista VM inte fick en ärlig chans, säger han till SVT Sport."

Sofie Andersson kommenterar Nordéns ord: 

– Det jag kan säga är att det har inte varit något som har varit klart innan VM. Det fanns inga ingående samtal med Thomas vid den tidpunkten så det stämmer helt enkelt inte.

Förtydligar det uppmärksammade uttalandet

Något som också blivit en stor snackis är det uttalande som Joakim Lindström, chef över idrottsutveckling på förbundet, gjorde i samband med det första pressmeddelandet kom ut innan VM om att herrlandslaget skulle få en ny ledarstab:

"Ledarstaben med förbundskaptenerna i spetsen har gjort ett fantastiskt arbete över snart fyra mästerskap. Samtidigt ser vi det som vårt ansvar att fler tränare och personer inom Svensk Innebandy ska få känna närhet och vara en del av landslagets verksamhet, allt som en del av vår utveckling".

Sofie Andersson intervjuades kort därefter av Innebandymagazinet och var då inne på samma spår:

– Som vi också skriver så har de gjort det fantastiskt bra under de här åren, hela staben, både resultatmässigt och utvecklingsmässigt är vi väldigt nöjda med deras arbete. Vi vill verkligen tacka för det som de har gjort. Sen har vi fortfarande ett VM kvar att ha fokus på. Återigen, det är naturligt att se över staben, blicka framåt och ge fler chansen.

Så att ge fler chansen prioriteras framför sportslig och resultatmässig framgång?

– Sportslig och resultatmässig framgång är alltid viktigt på seniorlandslagsnivå, det är klart att det påverkar, men det är en del av det hela i en samlad bedömning.
 

Det är ord som Andersson nu vill förtydliga. 

– Vi märkte att det där uttalandet fick orimligt stort utrymme i media. Det skapade väldigt mycket åsikter och det är till viss del förståeligt. Skulle jag kunna vrida tillbaka klockan och ta bort det där och förtydliga något uttalande så är det väl just det. Vi har aldrig haft för avsikt att skicka några andra signaler än att landslaget är yttersta elit och där vill vi ha de bästa på varje position. 

– Den här förändringen som sker kring landslaget har aldrig handlat om att "nu ska fler få vara med för sakens skull här", utan vi tror att det behövs en viss förändring framåt för att fortsätta utvecklingen och att driva den i den riktningen som vi vill gå.

Finns det något mer utöver just det citatet som ni känner att ni kunde ha skött annorlunda kring biten med Thomas Brottman och Niklas Nordén?

– I allt arbete så utvärderar vi och analyserar och reflekterar ständigt kring hur vi jobbar och den här processen i synnerhet. Hur har vi hanterat den? Som i allt så finns det förbättringsområden. Det är givetvis så att vi har och fortsätter titta på hur vi har hanterat den här processen. 

– Däremot kan vi endast påverka det vi gör. Vad som skrivs i media och hur saker och ting tolkas, det kan vi fullt ut inte påverka utan får acceptera.

Är det något som du vill svara på som sagts i media sedan det första beskedet kom ut?

– Det är så det är i ett sånt här läge. Det är en fråga som både upprör och engagerar. Det är klart att det finns en viss förståelse för att folk har åsikter.

Det ska man ha! Vi kommer att få ta emot kritik och så är det. Men jag hoppas att vi nu ska kunna blicka framåt och jobba med utvecklingen framåt och det som är konstruktivt.

Det hoppas förbundet få ut från förändringen

Beslutet som förbundet tagit, att ge Thomas Brottman rollen som ensam förbundskapten, är en kombination av förändring och kontinuitet som de anser är rätt väg framåt för herrlandslaget.

–  Vi är väldigt nöjda med Thomas arbete under de här åren och hur samarbetet har sett ut med honom. Vi anser att han är rätt person att leda herrlandslaget framåt.

Vad hoppas ni får ut av den här förändringen rent konkret?

– Dels som jag sa är det en kombination av förändring och kontinuitet. Mycket handlar om att bygga vidare på det som redan har påbörjats och varit framgångsrikt de senaste åren, kryddat med nytänk där Thomas – i och med den här rollen – kommer ha möjlighet att styra, påverka och forma arbetet på det sättet som han tror är vinnande. Vi kommer också lägga stor vikt vid samarbete och kommunikation för att tillsammans driva utvecklingen framåt.

– Sen, på sikt, så hoppas vi självklart konkret att det här ska leda till att Sverige tar tillbaka guldet på herrsidan. Med den stundande generationsväxlingen så behöver vi också bygga långsiktigt och se till vi inte bara ta tillbaka guldet utan även stanna på tronen framåt.

Vilka mer än Brottman som kommer ingå i den nya staben är oklart i nuläget. 

– Det där är ett arbete som vi nu tillsammans med Thomas kommer påbörja. Det här blev ju precis klart. Där kommer vi tillsammans med Thomas jobba med att sätta den nya ledarstaben. Hur den kommer att se ut kan jag inte säga än för det är inte klart. Dialog ska föras och det arbetet ska ske.


TV: Vaknade upp på julafton som bäst i världen

Så fick Maja Viström beskedet: "Det första jag tänkte på när jag vaknade"

Den här artikeln handlar om: