Foto: Per Wiklund
VM 2024
Sveriges VM-historia – ranking av alla 14 VM-lag
ANNONS

Magnus Fredriksson rankar Sveriges insatser i de 14 tidigare världsmästerskapen.

Svenska herrlandslaget har en lång och framgångsrik historia i VM, från det allra första mästerskapet i Sverige 1996 till det senaste i Schweiz 2022. Genom åren har flera generationer av svenska spelare bidragit till att Sverige har vunnit tio av de 14 turneringar som hittills avgjorts. Den svenska framgången bygger på en bättre bredd, individuell skicklighet och förmåga att leverera under press än någon annan nation. Trots detta återstår frågan: hur skulle en rankning av alla svenska VM-lag se ut?

Magnus Fredriksson, som har bevakat samtliga VM-turneringar på plats, har rankat alla svenska lag från 1996 till 2022. Bedömningen har gjorts utifrån de sportsliga prestationerna och de utmaningar som spelartrupperna har ställts inför.

Med guldkorn som det svenska drömlaget 2002, där Anders Hellgård och Martin Olofsson med flera briljerade med sin extrema vinnarskalle och skicklighet i ett kokande helvete på finsk mark i Hartwall Arena, till nervkittlande ögonblick som sudden death-segern i Globen 2006, fångar denna ranking essensen av vad som har gjort svenska herrlandslaget så framgångsrikt. Samtidigt belyses även de tuffare stunderna, som de två raka finalförlusterna mot Finland 2008 och 2010, vilka markerade början på en ny era för VM-turneringarna.

1) 2002

Drömturneringen med 24 nationer samlade på en plats ägde rum i de två planerna i Hartwall Arena i Helsingfors. Sverige vann guld efter en elektrisk final mot Finland på deras hemmaplan. Johan Anderson var Sveriges stora stjärna i detta VM. Anders Hellgård och Johannes Gustafsson dominerade mittplan, medan Henrik Quist var en klippa i försvaret. Martin Olofsson och Jonathan Kronstrand var avgörande i viktiga lägen. Peter Kokocha var förbundskapten och tog sitt andra VM-guld. Turneringen präglades av intensitet och högklassigt spel som befäste Sveriges dominans om någon hade tvivlat. Det var den svenska bredden som gjorde dem omöjliga att besegra. Sverige hade en riktigt supertrupp vilket ett guldtörstande Finland inte kunde stoppa trots ett galet stöd från de finska supportrarna. 

2) 1996

Sverige vann VM-finalen med 5–0, där spelare som Magnus Augustsson, Martin Olofsson, Michael Östlund, Jonas "Silen" Eriksson och Klas Karlsson utmärkte sig. I finalen var målvakten Stefan Mattsson otroligt stark och är än idag unik genom att ha hållit nollan i en VM-final. Christian Hellström, som var enormt hypad av media, motsvarade förväntningarna. Under ledning av förbundskapten Krister "Kigge" Ahlqvist innehöll truppen även legendarer som Mikael Ekelund, Esa Karjalainen, Robert Bodén, Peter Ahnberg och Keijo Pollari. Sverige vann semifinalen mot de nya uppstickarna Tjeckien inför över 10 000 åskådare, och VM-finalen lockade imponerande 15 106 personer till Globen. Den svenska truppen kändes som ett verkligt Dream Team där 20-årige Martin Olofsson var den stora VM-jokern. 

3) 2006

I Globen spelades en fullständigt magisk finalmatch där Sverige mötte Finland. Finland tog ledningen med 3–0 efter åtta minuter, men Sverige kvitterade till 3–3 innan Finland återtog ledningen med 5–3 med en kvart kvar att spela. Sverige kämpade sig tillbaka och kvitterade till 5–5, varefter Daniel Calebsson satte 6–5 på straff i ett kokande Globen med fyra minuter kvar. Finland kvitterade minuten senare, och matchen slutade 6–6 efter full tid. I sudden death avgjorde Sverige i powerplay när Daniel Calebsson hittade Magnus Svensson i slottet efter en kontroversiell finsk utvisning. Förbundskaptenerna Ulf Hallstensson och Kristian Landgren delade på ansvaret. Spelare som Anders Hellgård, Daniel Calebsson och Henrik Quist var framträdande.

4) 2020 (2021)

VM som sköts upp till 2021 på grund av pandemin spelades i Finland och bjöd på en häftig final mellan Sverige och värdnationen. Finland tog en tidig 2–0-ledning, men Sverige vände till 4–2. Finland kvitterade dock till 4–4 med sju minuter kvar av ordinarie tid. Tobias Gustafsson avgjorde finalen med ett krigarmål, som av många betraktas som ett av Sveriges tyngsta matchvinnande mål i VM-historien. Förbundskaptenerna Thomas Brottman och Niklas Nordén ledde Sverige till landets första VM-guld på sju år. Albin Sjögren, Hampus Ahren och Kim Nilsson lyfte sig över mängden, och Robin Nilsberths segerintervju med SVT blev en snackis.

5) 2012

Sverige inledde VM i Zürich med storsegrar i gruppspelet – 14–3 mot Polen, 33–2 mot Ungern och 7–1 mot Norge. Kvartsfinalen slutade 18–1 mot Slovakien, och i semifinalen krossade Sverige Tyskland med 13–0. I finalen mot Finland ledde Sverige med hela 9–0 efter 11 minuter i andra perioden. Matchen slutade 11–5 efter att Finland snyggat till siffrorna på slutet. Mattias Samuelsson var en klippa genom hela turneringen, medan Patrik Malmström och målvakten Patrik Jansson överraskade med framstående insatser. Kim Nilsson och Robin Nilsberth bidrog också starkt till Sveriges guld.

6) 2014

Funzone var ett nytt grepp och fyllde Svenska Mässan i Göteborg inför matcherna. Scandinavium fylldes av entusiastiska fans. Sverige besegrade Finland två gånger under turneringen, inklusive finalen, där Sverige låg under med 0–2 innan de vände och vann med 3–2. Henrik Stenberg gjorde det avgörande målet. Förbundskapten Jan-Erik Vaara fick avsluta sin karriär med ett guld på hemmaplan. Alexander Galante Carlström, Rasmus Enström och Johan Samuelsson var bland Sveriges bästa spelare. Turneringen blev en stor succé både på och utanför planen som ett väldigt synligt VM. 



7) 2004

Sverige och Finland möttes för första gången i en semifinal. Finland ledde matchen vid tre tillfällen innan Magnus Svensson kvitterade till 3–3 och därefter satte 4–3 på fyra minuter i den tredje perioden, vilket säkrade Sveriges finalplats. I finalen mot Tjeckien blev det en oväntat jämn match som Sverige vann med 6–4. Niklas Jihde, Anders Hellgård och Henrik Quist var lagets bästa spelare, men även Daniel Calebsson, Joakim Lindström och Jacob Olofsson bidrog till guldet. Turneringen blev känd för tröjbytena efter finalen, där svenska spelare bytte sina gula tröjor mot exempelvis Japans och Italiens, som var eftertraktade samlarobjekt. Peter Kokocha tog sitt tredje VM-guld som förbundskapten.

8) 2022

Den första VM-turneringen som spelades i november ägde rum i Schweiz. Sverige spelade 3–3 mot Tjeckien i gruppspelet men vann ändå gruppen. I semifinalen besegrades Finland på straffar, där Robin Nilsberths zorromål och Alexander Galante Carlströms avgörande blev höjdpunkter. I finalen mötte Sverige Tjeckien och dödade spänningen tidigt med en 4–0-ledning efter första perioden. Matchen slutade 9–3, och Sverige försvarade sitt guld. Alexander Galante Carlström, Malte Lundmark, Jesper Sankell, Kevin Haglund, Linus Nordgren och Emil Johansson var avgörande spelare för Sverige.

9) 2008

Kent Göransson blev den första förbundskaptenen att ta VM-silver efter att Sverige förlorat en dramatisk final mot Finland. Detta var andra VM-turneringen på raken där finalen slutade 6–6 efter ordinarie speltid. Sverige låg under med 0–4 efter 15 minuter men vände till en 6–4-ledning tio minuter in i tredje perioden. Finland hann dock ikapp till 6–6, och i sudden death avgjorde finlandssvensken Rickie Hyvärinen genom att frispela Teru Tiitu, som rakade in 7–6 i öppet mål. Detta ögonblick utsågs senare till årets idrottsögonblick i Finland. Den svenska truppen bestod av profiler som Magnus Svensson, Fredrik Djurling, Daniel Calebsson, Karl-Johan Nilsson och Kimmo Eskelinen. Turneringen markerade också ett skifte där fler rollspelare valdes in i laget jämfört med tidigare svenska upplagor,

10) 2018

Sverige vann gruppspelsmatchen mot Finland med 5–4 i Prag men förlorade sedan finalen klart mot samma lag. I tredje perioden i VM-finalen ryckte Finland från 2–2 till 5–2 och vann till slut med 6–3. Alexander Galante Carlström, Rasmus Enström, Emil Johansson och Albin Sjögren var Sveriges mest framträdande spelare. Semifinalen mot Schweiz blev en thriller där Sverige kvitterade till 4–4 i sista minuten genom Albin Sjögren och sedan vann efter straffar. Turneringen satte nytt publikrekord för VM, och Robin Nilsberth gjorde två viktiga mål i semifinalen.

11) 1998

Sverige dominerade VM i Brno och Prag och tog VM-guld genom att besegra Danmark i semifinalen och Schweiz med 10–3 i finalen. Finland förlorade överraskande semifinalen på straffar. Turneringen blev historisk som den enda där det serverades starköl i pressrummet. Pixbos superfemma – Magnus Augustsson, Anders Hellgård, Niklas Jihde, Adam Lindberg och Robert Bodén – var motorn och den hittills enda rena klubbformationen som vunnit VM-guld tillsammans. Turneringen blev också ett tack och farväl till legendarer som Esa Karjalainen och Robert Bodén. Sverige behövde inte besegra Finland under turneringen vilket får turneringen att stick ut en del. Sverige gjorde tvåsiffrigt i alla matcher utom i gruppspelsmatchen mot Schweiz som slutade 9-0

12) 2000

Oslo firade sitt 1 000-årsjubileum med ett spännande innebandy-VM. Sverige vann en tajt final mot Finland. Anders Hellgård var turneringens bästa spelare och ledde laget tillsammans med Martin Olofsson, Jonathan Kronstrand och Magnus Augustsson. Danmark tog sig återigen till semifinal, medan Tjeckien slutade på sjätte plats. Förbundskapten Peter Kokocha, tidigare landslagsspelare, säkrade sitt första VM-guld. Mest minnesvärt var Sveriges gruppspelsmatch mot Danmark, där laget låg under med 0–2 men vände till en dramatisk 3–2-seger. Den svenska klacken var troligen den största och mest högljudda i VM-historien. 

13) 2016

VM i Lettland blev en av de mest jämna turneringarna i historien. Sverige mötte Schweiz i semifinalen, där ställningen var oavgjord fram till matchminut 45 innan Sverige gick ifrån till en 7–2-seger. Rasmus Enström och Kim Nilsson gjorde två mål vardera. I finalen mot Finland slutade matchen 3–3 efter full tid. Tobias Gustafsson var Sveriges bäste spelare i finalen med två mål. Allt avgjordes på straffar, där Finland till slut vann sitt tredje VM-guld. Förbundskapten Jan-Erik Vaara fick nöja sig med sitt första VM-silver. Rasmus Sundstedt och Emil Johansson var solida genom hela turneringen.

14) 2010

Sverige nådde VM-final efter en nervkittlande semifinalseger med 3–2 mot Schweiz. Finalmatchen mot Finland i Helsingfors blev dock en besvikelse för Sverige, som förlorade med 6–2. Många svenska spelare var ur form, och förbundskapten Kent Göransson fick kritik för att ha valt erfarenhet framför nya, heta talanger från exempelvis Falun. Mattias Samuelsson, Kim Nilsson, Magnus Svensson och Rasmus Sundstedt var de mest framstående spelarna i ett annars uddlöst svenskt lag. Detta var första gången Finland vann VM-guld på hemmaplan, vilket markerade ett nytt kapitel i innebandyns historia när Finland också vann sitt andra raka VM-guld.

ANNONS

TV: Här visar Jan Inge Forsberg upp sitt innebandyimperium

"Mr. Pixbo", Jan Inge Forsberg, fyller 60 år. Det firar vi med en rundvandring i det mäktiga innebandymeckat i Mölnlycke.

 

Den här artikeln handlar om: