Foto: Per Wiklund
U19 Herr

Väckning i ottan – U19-landslagets galna schema

ANNONS

Innebandymagazinet har tagit pulsen på förbundskapten Brolin inför Euro Floorball Tour i helgen.

När Sveriges herrjuniorlandslag (U19) kliver in på planen i Finland denna helg, väntar en stor utmaning – inte bara på motståndarsidan, utan också i hur tidigt de ska vakna för att förbereda sig för matcher.  

Eller vad sägs om följande spelschema: 

08:30 på fredag 18 oktober Sverige – Schweiz 

09:00 på lördag 19 oktober Sverige – Tjeckien 

11:00 på söndag 20 oktober Sverige – Finland 

Med tre matcher som alla spelas tidigt på morgonen innebär en tidig väckning tillsammans men noggrann förberedelseprocess.

– Ja, det stämmer. Det blir en omställning jämfört med vad killarna är vana vid på hemmaplan, med att gå upp tidigt och förbereda sig för match. Vi behöver gå i säng lite tidigare och starta dagen tidigare. Men viktigast att komma ihåg är att vi gillar utmaningar och har fokus på prestationen på planen oavsett vilka förutsättningar som ges, säger förbundskaptenen för U19-landslaget Jonatan Brolin till Innebandymagazinet. 

Turneringen som är en del av förberedelserna inför det stora målet – VM i april 2025 – menar Brolin att det här är en chans att träna på att hantera oväntade situationer. 

– Vi tränar gärna på obekväma situationer, för när det ska spelas en VM-final kan allting hända och förutsättningarna kan ändras. Vi behöver en grupp som kan fokusera på sin uppgift oavsett yttre faktorer bortom vår kontroll.

Juniorlandslaget kommer att behöva anpassa dygnsrytmen och sina normala rutiner, och enligt Brolin har laget redan en noggrann plan för dagarna i Finland. 

– Första två matcherna blir det frukost, men till den tredje matchen blir det lunchmat som frukost. Den tidigaste matchen, mot Schweiz, kommer vi att gå upp 3,5 timme innan för att hinna vakna och äta ordentligt, berättar han.

VM spelas nästa vår och det är spelarna födda 2006 och 2007 som är i fokus. Eftersom det är VM vartannat år är det alltid en årgång som kommer lite i kläm, för herrjuniorerna är det alltid de spelare som är födda ojämnt år som aldrig får spela ett VM som äldst. Brolin betonar att laget tittar på varje spelares individuella bidrag, snarare än vilken årgång de tillhör. 

– När vi tittar på spelare så tittar vi alltid efter egenskaper eller beteenden i spelet som vi tror behövs i det här.

I laget som spelare i Finland i helgen kommer spelare från bland annat klubbar som Boden, Träslövsläge, Sandåkerns SK och IBF Leksand. Brolin lyfter vikten av att uppmärksamma dessa mindre klubbar, som ofta inte får samma strålkastarljus som de större.

– Det är viktigt att komma ihåg moderklubbarna, eftersom flera av spelarna kommer från mindre föreningar som gjort ett fantastiskt jobb med att utveckla sina talanger. Generellt skulle jag säga att det är spelare spridda över större delen av Sverige. Tittar vi på var de spelar just nu är det flest spelare från Umeåklubbar, men där får vi komma ihåg att det bara är tre av de spelarna som är födda och uppväxta i Umeå. Under min tid som förbundskapten har det hittills pendlat tydligt mellan årgångarna vart ifrån i landet spelarna kommer ifrån.


TV: Felix Lanver en jätte när Falun sänktes: "Jag var bra idag..."

Pixbos vinner toppmötet mot Falun med 9-5 – formstarke Felix Lanver bakom sex av målen.

Den här artikeln handlar om: