superligan
Foto: Per Wiklund
SSL (Herr)

Efter succéstarten: "Blir nästan förvånad om inte Lanver är med i Malmö"

ANNONS

Pixbos nya huvudtränare Torbjörn Jonsson om lagets fina inledning på SSL, stekheta kedjan och landslagsmännen: "Det är en superspelare redan idag"

Det är roligt att vara Pixbosupporter just nu. Klubbens båda representationslag i SSL har inlett på bästa möjliga sätt genom att vinna samtliga matcher efter full tid och de leder således både damernas och herrarnas superliga efter fyra respektive fem omgångar.

Damerna är vi vana med att se i den yttersta tabelltoppen, men herrarna har inte vunnit grundserien sedan säsongen 2015/16. Nu kan det vara dags igen – även om vi bara är fem omgångar in så är nog många överens om att det är just Pixbo som imponerat klart mest i SSL herr hittills.

Torbjörn Jonsson, som är ny huvudtränare i Pixbo inför den här säsongen, förklarar den tidiga framgången med att man först och främst är ett bra lag med tre starka formationer.

– Plus att vi har de som knackar på dörren hela tiden när vi tränar och tävlar i veckorna. Så det ser förbaskat bra ut just nu, säger Jonsson till Innebandymagazinet innan han tillägger:

– Sen vet man att det är en lång säsong, det gäller att hålla svackor så långt borta och korta som det bara går. För det kommer ju komma. Sen har vi haft lite sjukdomar i truppen inledningsvis och klarat av det skapligt. Vi får vara mer än nöjda med den start som vi har fått.

Serieledarnas tränare hämtades in från BK Häcken

Jonsson var ett något överraskande val som efterträdare till Patric Löfborg i rollen som huvudtränare för Pixbo, detta då hans senaste tränaruppdrag var i fotbollslaget BK Häckens flickjuniorer. Det ska samtidigt sägas att han har en gedigen erfarenhet från innebandyn sedan tidigare.

Vilken prägel är det då han försökt sätta som ny huvudtränare för Pixbo?

– Jag är väldigt ärlig och hård men bestämd i hela mitt ledarskap. Jag har alltid varit det hela livet, om det så har varit i fotbollens värld som det har varit mycket, även innebandyn då parallellt.

– Jag får vara nöjd med de resultaten, matchningen och allting som vi har gjort, vi i ledarteamet. Framförallt så är vi team bakom hela laget. Även fast jag är huvudtränare, så är jag en bricka i spelet.

Utöver tränarförändringen så var den största nyheten kring Pixbo den här säsongen faktumet att viktiga backarna Daniel Kalentun och Anton Fylke båda försvunnit utan att bli ersatta av något nyförvärv utifrån – trots det har rävarna fortsatt på den framgångsvåg man varit på de senaste säsongerna.

– Det är två jättestarka backar som försvann till den här säsongen. Men jag var inte med när de var med i fjol. Jag har klivit in, sett och jobbat med de gubbar vi har. Det ser förbaskat bra ut. Ja, rakt igenom. Det är en jättestark trupp.

Som exempel nämner han 05:an Oscar Hammarqvist som luftades i senaste matchen mot Falun som slutade med vinst, 9-5.

– Han gör ju en jättebra insats tillsammans med hela tredjeformationen. Jag känner att bredden finns där och när någon faller bort så är det någon annan som får kliva in och ta flaggan.

De kan bli nästa Pixbotalanger att nå a-laget

Det är inte bara på seniornivå som Pixbo nåt framgångar de senaste åren, än starkare har man gått på ungdoms- och juniorsidan där flertalet titlar vunnits samtidigt som man slussat upp många spelare till klubbens SSL-lag.

Den bredden som Jonsson får i hans Pixbolag genom att kunna använda sig av spelare från akademin beskriver han som en "ynnest och jättefördel".

– Vi har ju drygt tio stycken, nästan tolv spelare, som har varit uppe och tränat med oss och roterat. De har gjort det jättebra. De är fortfarande unga och det är ett litet steg att ta, från att vara en supertalang i JAS eller "div 1" till att gå till yttersta eliten i SSL. Det kommer att komma upp många talanger och vi är inte rädda att testa dem heller i skarpt läge.

Till den här säsongen gav man SSL-kontrakt till Hammarqvist och Wictor Lundstedt, och underifrån finns fler namn som vill slå sig in i a-laget. Vem som blir näst på tur att lyckas med det återstår att se.

– Ja, det är ju svårt att veta. Det händer så mycket på ett halvår, ett år. Killarna växer och det är skola och allt möjligt här som inverkar givetvis. Men de som har varit med och fått känna lite matchtid är ju (Melvin) Lutmers och (Samuel) Dömstedt. Det är väl de som är idag men jag kan nästan lova att om ett par tre månader så är det helt andra (spelare). Jag följer ju även vårt JAS-lag och deras matcher och försöker utkristallisera vilka som står näst på tur. De är ett stort gäng.

Nya superkedjan: “Det är tre landslagsgubbar”

Det är inte bara bredden som finns i Pixbo utan även spetsen, och den har varit svårslagen den här säsongen: Titta bara på nykomponerade förstakedjan bestående av Arvid Äse, Linus Nestorsson och Felix Lanver som 38 poäng ihop hittills.

Vad är det som gör att de tre passar så bra ihop?

– Det är ju det här med att bygga lag och formationer och hela den biten. Där har vi ju lite flyt med den formationen som vi har med konstellationen där "Nestor"  är i mitten tillsammans med Lanver och Äse. De trivs tillsammans och de har riktigt kul just nu. Det är ju liksom tre landslagsgubbar, så är det ju. Nu får ju Äse chansen, och Lanver…fortsätter han som han gör så blir jag nästan förvånad om han inte får vara med till Malmö.

Med "Malmö" syftar Jonsson på VM-truppen som presenteras nästa månad. Det skulle i så fall innebära landslagdebut för 27-årige Lanver, som leder Superligans poängliga.

I senaste uttagningen till EFT fanns Pixbospelarna Jon Hedlund, Oskar Weissbach och Filip Wramdemark med. På den åtta namn stora reservlistan återfanns ytterligare Pixborepresentation i form av Nestorsson och Äse, och där har den sistnämnda nu blivit inkallad i Kim Nilssons skadefrånvaro.

– Nu är han landslagsspelare men han har ju jätteutvecklingspotential i vissa delar, säger Jonsson om 20-åringen Äse.

Han fortsätter:

– Nu ska jag inte gå in på det för våra motståndare kan läsa det här…men han har en jättepotential, självklart. Det är en superspelare redan idag som är ung. Han har ju framtiden framför sig.

Nu är det ju främst förstakedjan som fått mest uppmärksamhet, men vilka tycker du förtjänar att lyftas fram mer i ditt lag som inte alltid får de största rubrikerna?

– Den som kanske får minst (rubriker) som är uttagen nu är Wramdemark. "Weiss" får ju också väldigt mycket rubriker och det är två väldigt grymma spelare. Wramdemark är ju extremt starkt defensivt.

Det är en spelarroll som inte alltid får så mycket uppmärksamhet. Vad är det Wramdemark gör bra på planen?

– Det är en extrem bollvinnare från halvplan ner till egen målbur. Det är inte roligt för motståndaren som hamnar en-mot-en där. Sen så är han ju fantastisk i vår boxplay och på att hålla bollen när vi väl plockar den. Återigen, han är extremt stark på bollen om vi kallar det så.

Wramdemark saknades dock mot Falun senast trots att han stod uppsatt i truppen, vad berodde det på?

– Han har en liten känning i baksida lår bara. Vi tog det säkra för det osäkra mot Falun. Det är det vi känner: Vi ser ju på klassen på hela truppen när vi tränar att ja, han är landslagsmässig, men vi kan ersätta honom också och rotera. Vi ska försöka att inte göra några dumma drag så att gubbarna drar på sig långvariga skador.

Kommer han kunna vara med i EFT till helgen?

– Den informationen har inte jag. Men jag skulle bli förvånad om han inte är med.

Blygsamma målsättningen: “Sluta topp åtta”

Nu väntar alltså ett landslagsuppehåll för Pixbo, när Superligan väl återstartar så gör den det med match mot Linköping för Mölnlyckelagets del. Utöver det så stundar också semifinaler i Champions Cup och svenska cupen där man möter WIler-Ersigen respektive Falun i dubbelmöten.

– Serien har ju knappt börjat. Vi har svenska cupen parallellt med Champions Cup om bara två veckor. Självklart ska vi göra allt som står i vår makt och hänga kvar där uppe. Det ger oss vissa fördelar i ett slutspel. Men det primära är att komma topp åtta för att ta sig till slutspel.

Att komma topp åtta låter som en lite blygsam målsättning?

– (Skratt) Man får vara lite ödmjuk också. Det kan hända mycket under säsongen också med skador eller vad som helst. Så att vi tar vecka för vecka och gnuggar på, om vi säger så, på den planen som ligger. Den tror vi stenhårt på.


TV: Felix Lanver en jätte när Falun sänktes: "Jag var bra idag..."

Pixbos vinner toppmötet mot Falun med 9-5 – formstarke Felix Lanver bakom sex av målen.

Matchrapporter: Pixbo fortsätter vinna – 9-5 mot IBF Falun Storvreta mästare – vann SM-finalen herr i innebandy mot Pixbo Pixbo lyckades vinna mot IBF Falun IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger mot IBF Falun

Den här artikeln handlar om: