extra
Foto: Christoffer Sturesson och Per Wiklund
#ibsilly

Patrik Malmström lägger av: "Läge att kliva åt sidan"

ANNONS

Förre VM-hjälten och poängligavinnaren i SSL lägger klubban på hyllan.

En framgångsrik karriär är över. Innebandymagazinet kan nu avsluta att Patrik Malmström väljer att lägga upp klubban på hyllan efter 17 säsonger på elitnivå. 

Den tidigare Falun, Pixbo, Lindås- och Partilleforwarden gör det med som Superligans 22:a bästa målskytt genom tiderna samt med två VM-guld på meritlistan.

35-åringen, med Alfta som moderklubb, SSL-debuterade med Falun 2007 och slog igenom på allvar säsongen 2009/10 där han gjorde 29 mål och 45 poäng för Dalalaget. Två säsonger senare valde han spel i Pixbo och 2012 fick han också debutera i a-landslaget. Senare samma år var han med och tog VM-guld med Sverige, där var han högts bidragande till titeln med sina två mål i finalen. Två år senare blev det ytterligare ett VM-guld med Sverige.

Det var under tiden i Pixbo som majoriteten av högerskyttens SSL-poäng kom, det personliga rekordet slog Malmström, 2013/14 när smällde in 50 mål och noterades för 70 poäng – något som räckte till poängligaseger.

Som 27-åring valde han att skriva på för allsvenska Lindås för att hitta ny motivation, och det slutade med succé direkt då göteborgarna tog steget upp i SSL. Sejouren där blev dock bara ettårig och Malmström har sedan dess hållit till i allsvenskan med först Lindås och sedan Partille.

Patrik Malmström efter VM-finalen 2012. Foto: Per Wiklund

Därför lägger Malmström klubban på hyllan

Nu har Patrik Malmström tagit beslutet att avsluta sin innebandykarriär.

– Innan säsongen ville Partille att både jag och Albin (Jansson) skulle vara tidiga med att säga vad vi ville göra. De senaste åren har jag bara skrivit ett år i taget; jag vill ha sommaren att fundera på, säger Patrik Malmström till Innebandymagazinet om sitt beslut.

Han fortsätter:

– Jag har tagit hela sommaren och marinerat i hjärnan att det eventuellt kommer att vara slut efter X antal år som man har spelat nu. När jag har gått i de tankarna så har det väl någonstans landat i beslutet att det nog är läge att kliva åt sidan. Dels för kroppen och dels att jag nu efter sommaren känner att motivationen och suget aldrig kom.

Var det ett svårt beslut att ta?

– Det är klart att det är det. Jag har ändå spelat i 17-18 år på högsta eller näst högsta nivån. Det är ganska många år som det har varit en del av ens liv. Det är det man funderar på nu. Vad ska man göra härnäst? Jag tyckte det hade varit kul att fortsätta spela också. Dels för att innebandy är jäkligt roligt, dels för gemenskapen man får med alla lagkamrater och vinna ihop. Sen vet jag inte riktigt vet vad jag ska göra när jag slutar.

Vad händer nu för din del? Blir det någon mer innebandy i någon form

– Det har väl dykt upp något förslag här och där men det är inget jag har hoppat på än så länge, så just nu så känner jag att jag vill bara ta ett steg åt sidan och inte göra någonting med innebandy. Men, för att dra en gammal klyscha: Man vet aldrig.

Det är mycket tid nu i livet som frigörs när klubban är lagd på hyllan. Vad ska du göra med den?

– Det vet jag inte. Jag spelar ju otroligt mycket golf på sommaren så det är ju typ dels det, och sen spelar jag väldigt mycket padel. Jobbet tar en del tid, jag reser ju ganska mycket med mitt jobb. Men annars så är det nog bara att ta det lugnt och umgås med vänner och den biten och hitta på andra saker helt enkelt. Det som man kanske inte riktigt har hunnit med innan.

När du ser tillbaka på din karriär, vad är det för tankar, känslor och minnen som dyker upp då?

– Det är väl alla grejer man har fått vara med om genom åren. Det är ju alltifrån Bali- och Singapore-resor med Pixbo till VM-guld och att få slita och kämpa som lag.

"Försöker inte ångra det utan bara se vad som hände därefter"

Något som grämer Malmström är att han aldrig fick chansen att spela någon SM-final.

– Men jag fick spela två VM-finaler och vinna två VM-guld. Det är klart att det slår rätt högt också.

Malmström med tidigare Pixbolagkamraten Martin Östholm efter VM-guldet 2014. Foto: Per Wiklund

Han fortsätter prata minnen:

– Jag fick vara med och gå upp med ett lag från en mindre division till en högre division också. Bara det är jätteroligt! Sen är det väl alla människor man har träffat genom åren.

Vad är ditt absolut finaste minne från karriären om du bara får välja ett?

– Jag har nog aldrig riktigt tänkt på det men jag skulle nog säga mitt första VM (2012). Vi var ju en ganska ung trupp jämfört med Finland som hade vunnit två år på raken. Vi var väl en av favoriterna, men att det skulle gå så bra för oss? Det gick även bra personligheten för mig i det VM:et. Det var ganska mäktigt.

Du valde sen att lämna Superligan ganska tidigt i din karriär, detta för spel i allsvenskan. Hur ser du tillbaka på det beslutet nu i efterhand?

– Det är ingenting jag ångrar. Som sagt, jag hade tappat motivationen för att spela på högsta nivån då och allt vad det innebär. Sen, visst, det kan väl finnas någon tanke som kommer ibland över att man skulle ha krigat på lite mer nu som jag vet att vissa av mina gamla lagkamrater i Falun fortfarande gör. Men jag tänker inte tillbaka på det så jäkla mycket. Jag försöker inte ångra det utan bara se vad som hände därefter liksom. Och det är som sagt, det var ju ändå roliga år i allsvenskan också.

Vilken klubb är det som ligger dig varmast om hjärtat efter alla år?

– Jag väl 22 när jag flyttade ner till Göteborg och började spela för Pixbo, så där blev det sex år. Så det är väl mellan dem och Falun som min karriär tog en början som det står mellan. Om det är någon (klubb) så är det väl kanske Pixbo där jag ändå blommade ut rejält.

Till sist: Det låter lite som du hållen en dörr öppen för comeback? Vad skulle krävas för det?

– Dels att man får lite tid över. Nu när man ändå tog beslutet att sluta så har man ju planerat in lite andra grejer nu under hösten. Men annars? Det är väl hitta något som jag tycker känns spännande och att jag någonstans också tycker att jag får tillbaka den här motivationen att träna och sånt. Innebandy är fortfarande jäkligt roligt men just nu så finns den kanske inte riktigt finns där. Men om något spännande dyker upp? Vad det är, vad det blir och om det nu väl händer låter jag vara osagt.

Patrik Malmströms karriärsstatistik:

SSL: 403 poäng (258+145) på 279 matcher (35:e bäst genom tiderna)

Allsvenskan: 254 poäng (142+112) på 123 matcher (24:e bäst genom tiderna)

Landslaget: 45 poäng (27+18) på 34 matcher


TV: Säsongens snyggaste frislagsvariant?

IBF Örebros förstafemma bjöd Nilsbys försvar på en rejäl åktur i helgen.

Den här artikeln handlar om: