Innebandyn i sorg

Tidigare Pixbo-spelaren Richard Hovemyr har avlidit

ANNONS

Den tidigare Pixbo-spelaren Richard Hovemyr har tragiskt gått bort efter en 18 månader lång kamp mot cancer.

Richard blev 47 år gammal. Han spelade även för Robertshöjd BK och IBF Älvstranden i SSL.

Richard var känd för sin speluppfattning och förmåga att alltid vara på rätt plats. Han beskrevs ofta som en "mini-Hellgård", inte den snabbaste men alltid strategiskt placerad. Hans laganda och förmåga att täcka ytor i försvaret gjorde honom till en av de mest uppskattade spelarna i Västsverige under närmare två decennier.

Richard började sin innebandykarriär i IBK Lockerud, hans moderklubb, men flyttade till Göteborg när han var 16 år då hans pappa Jan fått jobb på Trafikverket i Göteborg. I Robertshöjd fick han sitt genombrott i juniorlaget och snart A-laget innan han fortsatte till Pixbo IBK i Svenska Superligan (SSL).

Under sina sex säsonger i SSL med Pixbo (133 matcher) tjusade centern publiken som en riktig playmaker. Han var känd för sin förmåga att täcka skott och var troligen en av de spelare som täckte flest skott i hela Sverige. Trots att han inte alltid hamnade i de stora rubrikerna, var Richard en ovärderlig lagspelare som alltid levererade stabilt centerspel till spelare som bland annat Niklas Jihde, Magnus Augustsson och många fler.

När Robertshöjd BK gick upp i SSL säsongen 2003/04 var han tillbaka i den blåvita tröjan, väl där tog han en mer framträdande roll och började producera fler mål och assist. Richard gjorde även en säsong i Älvstranden i SSL.

”Hoven” som han även kallades för fortsatte sin spelarkarriär på olika nivåer fram till 2017. Han representerade flera klubbar, bland annat FBC Partille, IBF Älvstranden, Åbro IBK, IBK Pantern, Stenungsunds IBK, FBC Lerum och avslutningsvis Porthälla FBC tillsammans med Pixbos gamla stjärnor under säsongen 2016/17 i division II.

Richard föddes 31 oktober 1976 på Torsö, en liten ö utanför Mariestad, men flyttade senare till Mariestad och därefter till Göteborg. Han var alltid känd som "den snälle" bland sina lagkamrater och vänner.

I januari 2023 fick Richard diagnosen cancer och kämpade tappert mot sjukdomen fram till sin bortgång den 24 september 2024. Han efterlämnar sin fru, dotter på 7 ½ år, syster och sina föräldrar.

TV: Niklas Jihde minns Richard Hovemyr

Den här artikeln handlar om: