Krönika
En ny era för Svenska Superligan
ANNONS

Magnus Fredriksson hyllar upptaktsträffen: "De satte ribban för vad som förväntas på sådana här event"

Det var som om en osynlig ridå sakta höjdes och blottade en ny värld för Svenska Superligan (SSL). Seriekickoffen för de 28 lagen – 14 herr och 14 dam – signalerade början på en ny säsong. En webbsänd tillställning, där media fick chansen att intervjua alla spelare, avslöjade att något var annorlunda. Svenska Innebandyförbundet hade axlat det fulla ansvaret för SSL och det var tydligt: Gör om, gör rätt, gör det värdigt.

Vi minns alla förra årets kickoff. Ett spektakel som mest påminde om en dålig Idol-audition. Amatörmässigt, pinsamt, och långt ifrån det professionella intryck som sporten förtjänar. Men i år var det annorlunda. Från den genomtänkta strukturen till de väl förberedda arrangörerna – allt kändes plötsligt rätt.

När jag satt på första raden och såg Helsingborgspelaren få frågor om deras ekonomi, medan Thorengruppens två representanter skonades, kunde jag inte låta bli att höja på ögonbrynen. Orättvist? Ja, men också en påminnelse om sportens verklighet. Ekonomin är en kamp för många klubbar. AIK Andreas Stefansson satte ord på det när han i en intervju med Innebandymagazinet konstaterade att Helsingborg inte var ensamma. Alla klubbar kämpar, på sitt sätt.

Med Svenska Innebandyförbundet som arrangör var det "ordning på torpet". Alla klubbar var på plats, eventet genomfördes på en bra plats, mediaguiden om alla lag var tillgänglig, och presskonferensen leddes av kunniga Anna Wijk och Patrik Åman. Att tränarna stannade hemma var en välkommen förändring. I stället representerades varje lag av en spelare, vilket gav en mer personlig och äkta känsla. Några svar var kanske krystade, men de var ärliga. Och vissa spelare, som Andreas Stefansson, Kevin Haglund och Fredi Petersson, visade verkligen vad de går för. De var underhållande, uppriktiga och satte ribban för vad som förväntas på sådana här event.

Mer än bara en kickoff – en ny början

Serieföreningen (FSSL), å andra sidan, är nästan helt nermonterad. Emil Risberg, styrelseordförande, talade hoppfullt om framtida samarbete med Svenska Innebandyförbundet, men faktum kvarstår: Den tidigare satsningen misslyckades (igen) och duon som drev SSL:s arbete förra säsongen är bortplockade.  Återigen står SSL inför utmaningen att skapa ekonomisk stabilitet och ökat intresse.

Men det finns hopp. Svenska Innebandyförbundets helhetsansvar innebär att SSL-innebandyn nu paketeras som ett stort paket – från ungdom till elit. Det innebär även att fler ska dela på den berömda kaka som byggs upp när landslagen och SSL är tillsammans med all annan prioriterad innebandy.  Seriekickoffen var ett steg i rätt riktning oavsett, även om det finns utrymme för förbättringar. Jag har en lista med tio punkter för att göra det ännu bättre nästa år, men det är en annan historia.

När ljusen slocknade och kamerorna stängdes av, var det klart att detta var mer än bara en kickoff. Det var en ny början, en möjlighet att höja standarden och bygga en framtid värdig sporten. Och kanske, bara kanske, kan vi om några år se tillbaka på detta som det ögonblick då allt förändrades – när Svenska Superligan verkligen blev super.


Uppsnack SSL herr: "Växjö kommer vara den stora utmanaren"

"Nu blir de ännu vassare" - Kent Göransson inför herrarnas SSL 2024/25.

Den här artikeln handlar om: