Artikelfoto: Akseli Uppala/IFF och Tomas Brandt Wangel
Krönika
När den svenska stoltheten darrade – och hur Pixbo räddade hedern
ANNONS

Magnus Fredriksson om de svenska lagens resultat i Champions Cup: "Det ska egentligen inte vara möjligt"

Oj, det var riktigt nära. En historisk kollaps var inom räckhåll, där finska innebandyherrar var mycket nära att helt dra ner brallorna på svensk innebandy innan säsongen knappt hunnit starta.

Svenska mästarna Storvreta var storfavoriter mot cupmästarna Nokia i kvartsfinalen i Champions cup. En förvånad förlust på bortaplan (5–6) skulle vändas till seger inför 749 åskådare på hemmaplan, men närmare än 5–5 kom inte laget. Att Storvreta inte spelar semifinal i Champions Cup är hur man än vänder och vrider på det ett fiasko utan att förminska de finska motståndarna insats.

Men deras motståndare i SM-finalen och regerande cupmästarna Pixbo hade ett annat manuskript på sin kvartsfinalsresa. Visserligen var deras kollaps på hemmaplan (ledning 4–1 till förlust 4–8) skoningslös men någonstans fanns ändå en känsla att det inte var helt kört.   

Inte bara en seger för Pixbo, det var en seger för svensk innebandy

Bit för bit åt Pixbo upp de regerande finska mästarna i returmatchen, ett mål blev ytterligare ett och helt plötsligt blev det en klar seger i på finsk mark via 10–4. I sudden death hade plötsligt Pixbo allt att vinna och de vågade och ville mest och finska mästarna allt att förlora.

Det gick inte att ta miste på Gustav Fritzells lycka när han kvickt vispade in segermålet som tog dem vidare ett steg i Europa och samtidigt fick många att andas ut en smula, inte minst svenska förbundskaptenen Thomas Brottman som direkt efter slutsignalen skrev på sociala medier var talande; ”Förbannat viktig och imponerande Pixbo.”

Det var inte bara en seger för Pixbo, det var en seger för svensk innebandy. För vad hade det inneburit för vinterns VM i Malmö om svenska herrlag inte ens tagit sig till semifinal i Champions Cup där finska klubblag dubbelt slagit ut de svenska lagen?   

Kanske inte allt, men inte vill vi att de finska lagen ska känna medvind inför VM-festen i Sverige…

I videon ovan kan du se Pixbos avgörande.

Det ska egentligen inte vara möjligt

Nu tänker jag att Pixbo har ett spännande läge inför fortsättningen i turneringen. Jag skriver inte att de är nya favoriter men att de verkligen har chansen att vinna sin första herrtitel i Champions Cup sedan 2004.

På damsidan finns det ingen tvekan. Sverige är fortfarande flera klasser bättre än sina finska motståndare på klubblagsnivå. Thorengruppen, med sina finska stjärnor, påminner oss om detta.  Det ska egentligen inte vara möjligt att slå ut ett finskt topplag med 18–3 på två matcher men så blev det. Pixbo vann inte enkelt men väldigt klart över de finska mästarinnorna över två matcher. Här är jag 99 procent säker på att svenskt lag vinner turneringen, högst troligtvis heter de Thorengruppen.

Skönt med fortsatt svensk deltagande i Europacupspelet på både herr och damsidan framöver!


Uppsnack SSL dam: "Thoren vet att de kommer vinna - det vet Pixbo också"

"Det är en mental fråga" - Kent Göransson inför damernas SSL 2024/25.

Matchrapporter: Pixbo Wallenstams segerrad fortsätter efter 5-1 mot IBK Lund Formstarka Thorengruppen vann mot Endre Storvreta tog ännu en seger – 7-1 mot Warberg Pixbo fortsätter vinna – 9-5 mot IBF Falun Storvreta mästare – vann SM-finalen herr i innebandy mot Pixbo

Den här artikeln handlar om: