Foto: Tillmann Dreesen, IFF och Per Wiklund
Landslaget

Linn Lundström om de nya namnen i landslaget - och de som saknas

ANNONS

Sveriges nya förbundskapten i stor intervju efter hennes första truppsläpp: "Tror hon kommer att vara en stor faktor för svensk innebandy för framtiden"

På SM-finaldagen tidigare i våras stod det klart att Linn Lundström utsetts till ny förbundskapten för Sveriges damlandslag. Lundström, som själv representerade blågult under sin aktiva spelarkarriär, kom närmast från en roll som tränare för Dalens herrar – ett lag hon var med och tog upp till Superligan under sin första och enda säsong.

Landslaget hon tar över vann VM-guld i Singapore 2023 och man får chansen att försvara titeln nästa år när världsmästerskapet avgörs i Tjeckien.

Under torsdagen så släppte Lundström och hennes stab sin första landslagstrupp som ska representera Sverige i Finnkampen den 6-7 september. 

– Sen det blev klart att jag och vi är de som ska vara med på den här VM-resan som vi nu får starta upp så har vi suttit med en hel del planeringsarbete. Det känns roligt att snart få göra lite verkstad och praktik av det, och jobba konkret med spelare, människor och innebandy, säger Linn Lundström till Innebandymagazinet om sitt första truppsläpp.

Det har inte spelats så värst mycket innebandy sedan du tog över som förbundskapten, och förra säsongen tränade du ett lag i herrallsvenskan. Hur har scoutingarbetet då sett ut inför truppsläppet när du själv inte hunnit se så mycket av SSL senaste åren?

– Det är ju helt sant, att jag har inte följt damernas SSL slaviskt över tid de senaste säsongerna. Vi har helt enkelt fått slå våra kloka tankar ihop, jag och Joel (Rauswall, assisterande förbundskapten). Joel har följt både de som tidigare varit med och varit aktuella kring landslaget samt damernas SSL mycket, mycket, mycket närmare än vad jag har gjort. Vi har resonerat oss fram till en trupp som vi tycker känns intressant i den fasen vi är just nu – alltså uppstart på en ny VM-resa med ett VM som ändå är lite mer än ett år bort. Det har varit ett bra samarbete.

– Det är klart att jag har min bild av spelarna, och vissa spelare har jag också fått uppdatera mig på för att skaffa mig så pass bra bild så att jag vet vad det är jag förväntar mig av dem under Finnkampen till exempel. Men det blir såklart jätteintressant för mig att från och med den här säsongen få lära känna både de spelarna som vi nu har tagit ut, men också övriga SSL-spelare bättre och följa dem på ett helt annat sätt än vad jag har följt SSL tidigare.

Vilka parametrar har ni övervägt när ni har tagit ut den här truppen?

– Man kan väl säga att truppen i stort är en mix av en trygg kärna som har varit med, och ändå ganska mycket nytt. Lite som i ledarstaben: En del som står för kontinuitet, rutin och trygghet och så puttar vi in lite nytt. Det ska bli intressant att se hur det faller ut.

– Sen, generellt kring kravprofil på spelarna, så handlar det i ganska hög grad om att vi ser att spelarna klarar av att spela en intensiv innebandy men fortfarande med hög kvalitet när det gäller till exempel beslut och bollhantering. Det är ju en mix av kvaliteter man behöver då. Man behöver dels vara stark rent fysiskt, att klara av att spela en högintensiv innebandy – framförallt med riktningsförändringar, start och stopp – och orka spela den typen av spel, men också i det tempot klara av kvalitativ bollhantering och beslutsfattande. Man kan ju vara olika stark på de olika områdena men totalbilden blir bra för den typen av spel som vi vill spela.

Innebandyn som Linn Lundströms landslag ska spela vill hon beskriva som aktiv, initiativtagande och intensiv.

Kommer det skilja sig mycket från hur landslaget spelade under föregångaren Åsa Karlsson?

– Nej, det tror jag egentligen inte. Jag tror att det är många som ser på landslaget kommer att känna igen det svenska landslaget. De som har varit med tidigare kommer nog också att känna igen en hel del värden i spelet. Sen kanske vi skruvar på lite strukturer eller sätt att genomföra det på.

Lundström om debutanterna: “Har enorma skills i spelet”

Tittar vi på de nya namnen som tillkommit i truppen så återfinns det inte mindre än fem olika debutanter, som Lundström kommenterar nedan.

Moa Johansson, Thorengruppen

Moa blev omskolad till backposition. Nu har vi också tagit ut henne utifrån att hon ska få nyttja de styrkorna som vi tyckte oss se under förra säsongen, som handlar ganska mycket om att få bygga upp spelet, hitta smarta lösningar i spelet samt komma mycket rättvänd i spelet med boll. Vi tycker att hon framförallt gjorde ett grymt slutspel men var bra egentligen under hela tiden som hon spelade från de bakre delarna i planen under förra säsongen.

Ellen Lundin, Pixbo

Ellen blev väldigt viktig för Pixbo under förra säsongen. Hon hade också en väldigt viktig roll i U19 där de vann guld i våras. Vi tror att Ellen kommer att vara en stor faktor för svensk innebandy för framtiden. Hon är bra på att äga bollen och fatta beslut, ser mycket lösningar och är bra på att skapa sina egna lägen. Det ska bli intressant att se hur hon hanterar ett potentiellt ännu högre tempo i landslaget. Det ska bli kul att följa henne under lägret men också för framtiden generellt.

Mira Markström, Pixbo

Hon är lite mer "otestad" om man kanske tänker just i SSL, hon har gjort lite mer än en halv säsong i SSL tidigare. Hon har ju enorma skills i spelet med boll och för henne handlar det ju om att få växa in i SSL och landslagstempo.  Den fasen vi är i nu i landslaget så passar det ganska bra att se henne i den miljön. Otroligt spets, helt enkelt.

Axina Pettersson, Pixbo

Axina har varit stabil och bra över tid. Det känns som att hon är redo att ta ytterligare ett kliv och växa in i ytterligare en större roll. Hon är jättestark i duellspelet, löpstark och bra på att vara någon form av spelmotor. Den rollen ser vi gärna att hon har i landslaget. Hon är dynamisk i sitt spel och är fysiskt stark.

Evelina Petersson, Kalmarsund

(Ersatte Klara Molin)

Det blir intressant att testa henne i det här sammanhanget. I Kalmarsund har hon visat att hon är bolltrygg, bra på att styra spelet, sätta upp andra spelare i bra läge och fylla på, och att vara en offensiv kraft när det finns läge att vara det.

En spelare som inte är debutant i landslaget men som länge stått utanför detsamma är Kalmarsunds forward Matilda Sjödin. Veteranen, som fyller 30 i december, står noterad för 12 a-kamper sedan tidigare.

– Kort och gott så tycker jag att Matilda har förmågan att alltid vara en faktor för spelet i de lagen hon har representerat. Sen tycker jag också att hon i Kalmarsund har blivit kanske ännu bredare i sitt spel och rör sig över ännu större ytor, säger Lundström.

Hon fortsätter:

– Det känns som att hon tar ännu större ansvar för spelet och är både en offensiv kraft men också en hårt arbetande spelare som vi tror kommer passa bra in i den typen av intensiv innebandy som landslaget vill stå för. Matilda har varit väldigt bra över tid och är ofta en faktor för de matcherna där hon spelar. Jag hoppas att vi tillsammans med henne kan få ut så mycket av Matilda Sjödin som möjligt.

Flera namn från VM-truppen saknas

Stommen från VM-laget 2023 – senaste gången en trupp togs ut – är kvar. Några spelare därifrån är skadade, exempelvis Ellen Bäckstedt, Sandra Boric Svärd och Amanda Delgado Johansson.

Klara Molin, även hon med i VM-truppen, togs ut av Lundström till Finnkampen men tvingades tacka nej på grund av en känning i knät.

En annan världsmästare som saknas är Hanna Nordstand.

– Vad gäller Hanna Nordstrand så har hon för tillfället tagit en minipaus från innebandyn. Men vi har dialog med henne för att se hur hon känner framöver, berättar Lundström.

Innebandymagazinet har varit i kontakt med Nordstrand som hälsar att knät (som hon skadade i våras) mår bra och att hon gick nästan för fullt på träning redan innan sommaruppehållet, men hon var tvungen att tacka nej till Finnkampen av personliga skäl.

Matilda Östlund Visén och Cajsa Elm var också med i VM men duon finns inte med i Lundströms första trupp. Här rör det sig av konkurrensskäl snarare än skador.

– Östlund Visén är såklart fortsatt aktuell för landslagets del. Till det här lägret har vi valt att ta med Lovisa och Frida helt enkelt. Men vi har också en dialog med Matilda.

Lundström om Cajsa Elms frånvaro:

– Det har med konkurrens att göra och att vi i det här lägret vill se lite nya ansikten. Det har ju inte att göra med att Cajsa har presterat dåligt utan det har att göra med att vi just nu vill utvärdera andra spelare. Vi har bra koll på Cajsa, har dialog med henne och kommer såklart att följa henne framöver.

Moa Tschöp har länge varit en del av svenska landslaget men har vacklat lite kring sin framtid och fanns inte med nu.

– Vi har haft dialog med henne. Hon har dragits med skadebekymmer en ganska lång tid bakåt. Hon har själv signalerat att hon helst vill fokusera på att i klubblaget kunna spela så skadefri det går, och just nu vila från landslaget. 

– Sen får vi se hur det funkar och hur det känns för henne och hur kroppen svarar, men det är som inget snack om att hon besitter enorma innebandykvaliteter. Just nu så kommer hon inte vara med i landslaget för att fokusera istället på att bli hel och spela i klubblaget.

Spelschema Finnkampen 

Matcherna sänds gratis på innebandy.tv

6 september 19.00 Sverige-Finland

7 september 15.30 Finland-Sverige

Truppen till Finnkampen

Målvakter
Frida Görtz, Endre IF 
Lovisa Hedin, Thorengruppen IBK

Utespelare
Cajsa Alm, Thorengruppen IBK 
Moa Andersson, Pixbo IBK 
Lisa Carlsson, Täby FC IBK 
Mathilda Ekenlinde, Thorengruppen IBK 
Moa Johansson, Thorengruppen IBK* 
Wilma Johansson, Västerås Rönnby IBK 
Matilda Lindgren, Västerås Rönnby IBK
Klara Loneberg, Pixbo IBK 
Ellen Lundin, Pixbo IBK*
Mira Markström, Pixbo IBK* 
Evelina Petersson, FBC Kalmarsund*
Axina Pettersson, Pixbo IBK* 
Ellen Rasmussen, Malmö FBC 
Matilda Sjödin, FBC Kalmarsund 
Emma Stenberg, Pixbo IBK 
Jonna Stenvall, Thorengruppen IBK 
Ida Sundberg, Kloten-Dietlikon, Schweiz 
Maja Viström, Thorengruppen IBK 
Emelie Wibron, Thorengruppen IBK 
Nellie Öhgren, Thorengruppen IBK

*Debutant

Ledarstab
Linn Lundström, Förbundskapten 
Joel Rauswall, Assisterande förbundskapten  
Felix Sundh, Team Manager 
Åsa Tjusberg, Läktarcoach  
Johan Vedin, Materialförvaltare 
Sara Hjorting, Målvaktscoach 
Karin Moesch, Idrottspsykologisk rådgivare 
Henrik Tunér, Leg kiropraktor


Uppsnack SSL dam: "Thoren vet att de kommer vinna - det vet Pixbo också"

"Det är en mental fråga" - Kent Göransson inför damernas SSL 2024/25.

Den här artikeln handlar om: