Foto: Patrik Palm
Allsvenskan

Stor omsättning i Strängnäs: ''Säsongens värvning är gjord''

ANNONS

Bli expert på alla värvningar i Innebandymagazinets nyförvärvskoll under sommaren. Näst ut på tur är Strängnäs.

Årets Silly Season är inte över, men många lag börjar bli färdigvärvade redan nu - och vad passar då bättre än att få stenkoll på alla värvningar som gjorts? Innebandymagazinets redaktörer kommer gå igenom samtliga nyförvärv i Allsvenskan Dam och Herr och dela med sig av sina tankar om dem - samt ge betyg. 

  • Storstjärnan återvänder
  • Flera lovande talanger
  • Ny sejour i Sverige för Kämpe

Omar Aldeeb

Född: 1995
Position: Forward
Kommer från: IBF Falun, SSL
Statistik 2023/24: 35 poäng (22+13) på 26 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Säsongens värvning står Strängnäs för. Storstjärnan Omar Aldeeb vänder hem till moderklubben efter att ha brutit sitt kontrakt med den sjufaldiga mästarklubben Falun. Aldeeb har, sedan han lämnade Strängnäs säsongen 2016/17, vunnit fyra SM-guld. Han var dessutom med och vann VM-guld med Sverige för fyra år sedan. 

Nu är tanken att hitta tillbaka till glädjen för innebandyn. Att 28-åringen kommer fortsätta att producera poäng är det ingen som tvivlar på. Under sina sju säsonger i Dalarna gjorde Aldeeb 415 poäng på 261 matcher. Otroligt imponerande eftersom det var gott om konkurrens. 

Någon konkurrens får han inte i Strängnäs. Här är han den klart mest lysande stjärnan och de flesta blickarna kommer att riktas mot honom. Den tidigare landslagsspelaren förväntas ersätta Adam Nilsson, som flyttar till schweiziska Chur, och göra det med dunder och brak. Grattis och hatten av till Strängnäs.

Lukas Garcia

Född: 2004
Position: Center
Kommer från: Greåker IBK, Norge
Statistik 2023/24: -
Innebandymagazinets betyg:

20-årige Lukas Garcia lämnar, för andra gången på ett år, Norge för Sverige. Förra säsongen gjorde han en halv säsong i allsvenska Partille innan han återvände till den norska högstaligan. Den här gången går flyttlasset till Strängnäs, som hoppas få behålla norrmannen i flera år framöver. 

Garcia är en storvuxen U19-landslagsmeriterad center som har sina spetsegenskaper i sin teknik och speluppfattning. Strängnäs har möjlighet att använda spelaren på flera olika positioner kommande säsong. Den allsvenska klubben fortsätter att värva spelare som kommer att bli användbara över lång sikt. 

Kevin Bergman

Född: 2005
Position: Målvakt
Kommer från: Nykvarns IF Utveckling 
Statistik 2023/24: -
Innebandymagazinets betyg:

Malmköpingfostrade Kevin Bergman förstärker Strängnäs målvaktsuppsättning. Den lovande 19-åringen, som har skrivit på ett tvåårskontrakt, har haft ögonen på sig från den allsvenska klubben ett längre tag. Bergman var med och tränade med Strängnäs redan inför förra säsongen. Målvakten har en hög utvecklingspotential och får nu chansen att rätta ut den. 

Calle Inglander

Född: 2002
Position: Center
Kommer från: IBF Falun Utveckling, Allsvenskan
Statistik 2023/24: 11 poäng (4+7) på 18 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Spelarflykten från Falun Utveckling har ingen missat. Calle Inglander är nästa spelare i raden som lämnar Dalarna. Den 21-årige centern blir ett starkt tillskott i Strängnäs trupp kommande säsong. Inglander var ett hett namn på övergångsmarknaden efter fjolåret och hade till och med möjligheten att stanna kvar i Falun för att konkurrera om spel i SSL. 

Rättvikprodukten är stark i stora delar av planen. Under presentationen på sociala medier lyfter Strängnäs tränare Johan Jönsson upp spelarens smartness och fina blick för spelet. Utöver det är Inglander en spelare som jobbar väldigt hårt. En nyttig och viktig pusselbit för den allsvenska klubben. 

Alexander Fondelius

Född: 2006
Position: Forward
Kommer från: Strängnäs IBK, egna led
Statistik 2023/24: -
Innebandymagazinets betyg:

Alexander Fondelius belönas med ett allsvenskt kontrakt. Forwarden gjorde stora avtryck förra säsongen, där han bland annat noterades för 28 poäng på 15 matcher i Herr2an. 17-årige Fondelius var dessutom en ledande spelare i klubbens JAS-lag. Utvecklingspotentialen är stor och skulle spelaren fortsätta utvecklas kan han vara med och konkurrera redan den kommande säsongen. 

William Lernestål

Född: 2006
Position: Center
Kommer från: Torshälla IBK, Herr1an
Statistik 2023/24: 2 poäng (0+2) på 18 matcher
Innebandymagazinets betyg:

William Lernestål är nästa unga och mycket lovande spelare som ansluter till Strängnäs. Under den gångna säsongen noterades 17-åringen för 18 matcher i Herr1an. Spelaren har imponerat på Strängnäs under träningarna som han fått chansen att vara med på. Nu belönas han med ett tvåårskontrakt då han spås en lovande framtid. Utvecklingen kommer att fortsätta med kontinuerligt tränande och matchande i Strängnäs.

Lernestål konkurrerar på centerpositionen där den allsvenska klubben redan har tunga namn. Dessutom har man tagit in Inglander och Garcia. 

Emil Isberg

Född: 2006
Position: Back
Kommer från: Strängnäs IBK, egna led
Statistik 2023/24: -
Innebandymagazinets betyg:

Emil Isberg är nästa spelare från U till A i Strängnäs. Den spelskicklige backen gjorde stora framsteg under den föregående säsongen och belönas nu med ett A-kontrakt. Isberg kommer fortsätta att matchas i klubbens JAS-lag, för att säkra speltiden. En framtidsman i den allsvenska klubbens färger som kommer att få tid och ha tålamod att anpassa sig. Den rightfattade 17-åringen beröms ofta för sin fina klubbteknik.

Willy Evertsson

Född: 2007
Position: Forward
Kommer från: IFK Gnesta, Herr2an
Statistik 2023/24: 16 poäng (12+4) på 8 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Willy Evertsson hoppas på att göra allsvensk debut under den kommande säsongen. Nykvarnfostrade Evertsson blandade spel i Herr1an med Salem och Herr2an med Gnesta under den förgående säsongen och gjorde det med bravur. Nu belönas den unge talangen, som fanns med på Innebandymagazinets lista över Sveriges största talanger, av Strängnäs med ett kontrakt på den allsvenska scenen. 

Evertsson, som är född 2007, har sina spetsegenskaper i den offensiva delen av banan. Ambitionen är hög hos ungtuppen, som siktar mot att ta sig hela vägen till toppen. Håll ett öga på 17-åringen under kommande säsong.

Jacob Kauppinen

Född: 1998
Position: Back
Kommer från: UHC Uster, Schweiz
Statistik 2023/24: 5 poäng (3+2) på 29 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Strängnäs gör ett gäng väldigt starka och lovande värvningar. Det gäller att få träff så tidigt som möjligt, så kan det här bli ytterligare en säsong där Strängnäs utmanar om kvalplatserna uppåt. Jacob Kauppinen återvänder till Sverige efter en kort sejour i Schweiz. Backen noterades för 29 matcher i Uster förra säsongen. 

Den 25-åriga backen skall gå rakt in i startuppställningen och göra nytta direkt. Spelaren har bland annat gjort totalt 140 matcher i allsvenska klubbarna Salem och Tullinge. Erfarenhet finns det gott om och den blir viktig för Strängnäs som värvat ungt inför säsongen. 

Kauppinen, som valde Strängnäs framför spel i SSL, har potential att bli en av stöttepelarna i det här laget.

Philip Kämpe

Född: 2002
Position: Forward 
Kommer från: Nor92, Norge
Statistik 2023/24: 50 poäng (26+24) på 19 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Det var ingen tillfällighet att svenska klubbar fick upp ögonen för Philip Kämpe. Under säsongen 202½2 spelade den norska forwarden ett gäng matcher för Helsingborg innan flytten gick tillbaka till Norge. Nu skall han ge sig på nästa äventyr i Sverige, då han ansluter till sin lillebror Sebastian i Strängnäs. 

Den rightfattade Norprodukten har producerat 111 poäng under de två senaste säsongerna i den norska högstaligan. Landslagsmeriterade Kämpe skall nu ta nästa steg i karriären och siktar på att spela VM för Norge i december. Värvningen är minst sagt spännande och det skall bli kul att se vad 22-åringen kan åstadkomma under sin andra sejour på svensk mark.

Matchrapporter: Uddamålsseger för Strängnäs som besegrade Lillån IBK Strängnäs kvalklart trots förlust mot Lund Elit Partille tog revansch på Strängnäs Storseger för Strängnäs – 12-6 mot Fristad Dålig första period sänkte Fagerhult Habo

Den här artikeln handlar om: