Foto: Magnus C Lydahl
Allsvenskan

Sirius värvar ungt: ''Stor roll redan i höst''

ANNONS

Bli expert på alla värvningar i Innebandymagazinets nyförvärvskoll under sommaren. Näst ut på tur är Sirius.

Årets Silly Season är inte över, men många lag börjar bli färdigvärvade redan nu - och vad passar då bättre än att få stenkoll på alla värvningar som gjorts? Innebandymagazinets redaktörer kommer gå igenom samtliga nyförvärv i Allsvenskan Dam och Herr och dela med sig av sina tankar om dem - samt ge betyg. 

  • Thorvid återvänder
  • Tjeckiskt guldkorn?
  • Stortalangen

Arvid Hansson

Född: 2004
Position: Center
Kommer från: Gävle GIK, Allsvenskan
Statistik 2023/24: 12 poäng (8+4) på 14 matcher 
Innebandymagazinets betyg:

Gävlesonen Arvid Hansson lämnar hemstaden för att ta sitt pick och pack till Uppsala. Den U19-landslagsmeriterade centern förstärker Sirius kommande säsong. Den kraftfulle talangen blir ett nyttigt tillskott. 20-åringen förväntas ta en stor roll i sin nya klubb redan under hösten. Uppsalaklubben har föryngrat en hel del sedan vi såg laget senast.

Emil Thorwid

Född: 2003
Position: Back
Kommer från: Växjö IBK, SSL
Statistik 2023/24: 4 poäng (0+4) på 25 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Toppvärvning signerad Sirius. Det är hemvändaren Emil Thorwid som har skrivit på ett kontrakt. 20-årige Thorwid kommer senast från Växjö i SSL, där han spelat under de två senaste säsongerna. Backen har, i och med spel med Växjö, plockat på sig än mer erfarenhet från högsta nivå. Dessutom ansluter han från ett topplag. 

Thorwid, som har Saga som moderklubb, är fortsatt väldigt lovande och blir ett rejält tillskott för den allsvenska klubben. Senast den forne U19-landslagsmannen tillhörde Sirius spelade man i SSL, men nu blir det alltså allsvenskt spel i höst. Han blir en ledande spelare i det här laget. 

Samuel Söderqvist

Född: 2006
Position: Center
Kommer från: IK Sirius FBC, egna led
Statistik 2023/24: -
Innebandymagazinets betyg:

Samuel Söderqvist har tillhört Sirius organisation hela livet och tar nu steget från U till A. 17-åringen har under säsongen tillhört klubbens Herr2an-lag där han gjorde ett starkt avtryck och totalt noterades för nio matcher. Ett stort men nyttigt steg för Söderqvist som nu får möjlighet att fortsätta utvecklas i den allsvenska truppen. Det här är en av två unga och egna talanger som Sirius flyttar upp inför säsongen.  

Radek Novotný

Född: 2003
Position: Back
Kommer från: Gullivers Brno, Tjeckien 
Statistik 2023/24: 4 poäng (2+2) på 28 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Har Sirius hittat ett guldkorn i Tjeckien? Det återstår att se. Än så länge är Radek Novotný relativt okänd. Backen, som under den gångna säsongen spelade för Brno, har sina främsta egenskaper i defensiv zon och framförallt i det fysiska spelet. Den rightfattade tjecken skall bli väldigt kul att följa under säsongen. 

Siriustruppen, som genomgår lite av ett generationsskifte, passar 21-åringen som handen i handsken. Tjecken skall nu ta nästa steg i karriären i och med flytten till Uppsala och Sverige. Novotný, som har skrivit på ett tvåårskontrakt, säger till Sirius sociala medier att han sökte sig till klubben på grund av de förutsättningar som finns till att fortsätta utvecklas. 

Tobias Andersson Olofsson

Född: 2005
Position: Forward
Kommer från: Djurgårdens IF IBS, Allsvenskan
Statistik 2023/24: 1 poäng (1+0) på 14 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Att blanda spel i Djurgården och Hammarby under en och samma säsong är speciellt. Tobias Andersson Olofsson öste in poäng i Djurgårdens JAS-lag under den gångna säsongen, samtidigt som han noterades för matcher i Hammarby lag i Herr2an. Forwarden tog ingen ordinarie plats i Djurgårdens allsvenska lag. 

Trots det är Sirius först att nappa på forwarden, som inför nästa säsong tar flyttlasset till IFU Arena. 18-åringen kommer vara en pigg fläkt för Uppsalalaget, främst i och med sina spetsegenskaper som ofta tar honom rakt på mål. Andersson Olofsson är en väldigt spännande spelare som Sirius kommer få stor nytta av både nu- och i framtiden.  

Robin Grönvik

Född: 2000
Position: Forward
Kommer från: Rasbo IK, Herr1an
Statistik 2023/24: 28 poäng (13+15) på 20 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Sirius gör allt som krävs för att ersätta Kasper Broby och de andra nyckelspelarna som tackat för sig. Robin Grönvik, som hämtas in från Herr1an-laget Rasbo, är en spelare som kommer göra stor nytta i den allsvenska klubben. Forwarden, som först och främst har använts som center, tog stora kliv under säsongen som gick där han spelade en stor roll.  

Uppsalakillen är nu redo att ta nästa steg i karriären. 24-åringen har sina spetsegenskaper i sin spelförståelse och sina mjuka handleder. Grönvik blir en viktig pusselbit i den här unga truppen och har förutsättningarna som krävs för att fortsätta utvecklas. 

Rasmus Johansson

Född: 2007
Position: Forward
Kommer från: IK Sirius FBC, egna led
Statistik 2023/24: -
Innebandymagazinets betyg:

Stortalangen Rasmus Johansson flyttas upp till den allsvenska truppen. 16-årige Johansson flyger fram för stunden och belönas efter en väldigt stark säsong med Sirius lag i Herr2an. Forwarden var även en framträdande spelare i klubbens lag i JAS, där han noterades för 19 poäng (9+10) förra säsongen. 

Ungtuppen har levererat höga poäng i Herr2an under två raka säsonger och har alla förutsättningar till att ta nästa stora steg med den allsvenska truppen. Johansson är en spelare som Sirius kommer matcha försiktigt, men räkna med att han kommer testas i allsvenskt spel redan till hösten. 

Rasmus Sörensson

Född: 2005
Position: Forward
Kommer från: Storvreta Ungdom IBK, Herr2an
Statistik 2023/24: 41 poäng (28+13) på 20 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Från Storvreta hämtar Sirius tillbaka Rasmus Sörensson. 19-åringen öste in poäng i storklubbens Herr2an-lag under den gångna säsongen och är en mycket spännande värvning. Lika framgångsrik har han varit på ungdomsnivå senaste säsongerna i lokalkonkurrentens färger. 

Sörensson hoppas kunna ta med sin förmåga att göra mycket poäng till allsvenska Sirius. Spetsegenskaperna finns i forwardens fysik, där fart och hårt arbete sammanfattar poängspelaren väldigt bra. Talangen blir ett nyttigt tillskott för klubben både i höst och framöver.

Milian Hansen

Född: 2005
Position: Back
Kommer från: Storvreta Ungdom IBK, Herr2an
Statistik 2023/24: 21 poäng (13+8) på 18 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Sirius avslutar den här övergångsperioden med att presentera Milian Hansen från Storvreta. Backen, som är född 2005, spås en lovande framtid och kan redan under nästa säsong spela en stor roll i det allsvenska laget. Christer Olsson, Sirius huvudtränare, lyfter Hansens skott och blick för spelet som spelarens främsta egenskaper till Sirius Instagram.

Hansen har, trots sin backposition, haft förmågan att producera mycket poäng. En annan poäng i den här värvningen är att Sirius har stängt dörren. Enköpingfostrade Hansen blir lagets sista nyförvärv inför kommande säsong. 

Matchrapporter: IBK Dalen utklassade Sirius – vann med 11-2 Skälby vann klart borta mot Sirius Djurgården segrare hemma mot Sirius Chanslösa senast – men nu kunde Sundsvall FBC besegra Sirius Förlust mot Sirius trots comeback för Tyresö Trollbäcken

Den här artikeln handlar om: