Foto: Christoffer Sturesson
Allsvenskan (Herr)

Fler lovande spelare till Lerum: ''Utmanare i den interna poängligan''

ANNONS

Bli expert på alla värvningar i Innebandymagazinets nyförvärvskoll under sommaren. Näst ut på tur är Lerum.

Årets Silly Season är inte över, men många lag börjar bli färdigvärvade redan nu - och vad passar då bättre än att få stenkoll på alla värvningar som gjorts? Innebandymagazinets redaktörer kommer gå igenom samtliga nyförvärv i Allsvenskan Dam och Herr och dela med sig av sina tankar om dem - samt ge betyg. 

  • En av Göteborgs största talanger
  • Potentiell publikfavorit
  • Tysk landslagsspelare från SSL

Wilmer Eurén

Född: 2006
Position: Forward
Kommer från: IK Zenith, Herr1an
Statistik 2023/24: 15 poäng (9+6) på 20 matcher
Innebandymagazinets betyg:

En av Göteborgs största talanger har valt att ta steget till allsvenska Lerum. Wilmer Eurén, vars storebror Gustav tillhör Pixbo, lämnar därmed sin moderklubb Zenith för nästa utmaning i karriären. Talangen kan användas på både center- och forwardsposition, vilket ökar chansen till spel redan under kommande säsong. 

Lerum har, med tränare Anton Olofsson i spetsen, utvecklat flera unga talanger genom åren. Förhoppningsvis kan Eurén bli näst i raden. 18-åringen har ett stort driv och en hög utvecklingspotential, så förutsättningarna är det inget fel på. Lillebror Eurén kommer få chansen att göra avtryck redan till hösten. 

Hugo Karlsson

Född: 2001
Position: Forward
Kommer från: Olofströms IBK, Herr1an
Statistik 2023/24: 56 poäng (39+17) på 20 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Lerum drog det längsta strået i kampen om Hugo Karlsson. Karlshamnsonen har varit ett hett samtalsämne efter förra säsongen. Karlsson producerade 56 poäng på 20 matcher för Olofström och utsågs till seriens bästa spelare. Forwarden spelade på allsvensk nivå med Lagan under säsongen 202½2, men den sejouren blev kortvarig. 

Nu har det återigen blivit dags att lämna division 1-laget Olofström och ta steget uppåt. Här finns det höga förväntningar i och med att Lerum har säkrat en spetsvärvning. Joel Ekström, Fredrik Bäckman och de övriga nyckelspelarna har fått en utmanare i den interna, och kanske till och med hela allsvenskans, poängliga. 

En mycket viktig värvning för Lerum, som varit väldigt beroende av sin förstafemma de senaste säsongerna. Under kommande säsong kan man, i och med 23-åringens ankomst, ha två femmor som går att lita på i den större poängproduktionen. 

Mattis Wiberg

Född: 2002
Position: Back
Kommer från: Hovshaga AIF, Herr1an
Statistik 2023/24: 16 poäng (9+7) på 22 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Lerum har varit på jakt efter nya försvarsspelare efter att tunga namn som Joakim Fors och Anton Svanberg tackade för sig efter förra säsongen. Att klubben tittar utanför närområdet är både tydligt och uppiggnande. Hovshagabacken Mattis Wiberg är en av förstärkningarna på backposition inför nästa säsong. 

21-årige Wiberg är fostrad i Växjö, där han även noterats för två matcher i SSL. Under den gångna säsongen noterades backen för sin poängbästa säsong på seniornivå. Att Wiberg skall nå Svanbergs höjder poängmässigt finns inte på kartan, men att han blir en nyttig förstärkning råder det inga tvivel om. 

Isak Ehrinton

Född: 2003
Position: Back
Kommer från: Warberg IC, Allsvenskan
Statistik 2023/24: 0 poäng (0+0) på 2 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Isak Ehrinton byter Warberg mot Lerum. Förra säsongen spenderades mestadels av tiden på dubbellicens i Varla. Ehrinton stod för 20 poäng på 21 matcher i Herr1an där han fick nödvändig speltid. Någon plats i Warberg tog han dock inte och flytten går nu till förra säsongens konkurrent Lerum. 

Den 21-åriga backen kommer, precis som med nyförvärvet Wilmer Eurén, behöva tid att anpassa sig. Drivet och utvecklingspotentialen är det inget fel på, men rutinen av spel på allsvensk nivå saknas. Här är det förmodligen en och annan back som går före i ordningen till en början. 

David Carrington

Född: 2003
Position: Forward
Kommer från: Linköpings IBK, SSL
Statistik 2023/24: 3 poäng (2+1) på 23 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Efter två säsonger i SSL med Linköping väljer David Carrington att gå vidare i karriären. Forwarden, som under förra säsongen fick rubriker för sina zorrostraffar, har alla möjligheter att bli en ny publikfavorit i Lerums Arena under hösten. Speltiden var trots allt begränsad i Linköping och flytten kommer lägligt. 

Carrington och hans spelstil kan passa Lerum utmärkt. Bakom två säsonger med minimal speltid ligger ett gäng poängstarka år med Herr1an-laget CL98. Under sin sista säsong i JAS producerade han hela 73 poäng på 18 matcher, något som ledde till att Linköping fick upp ögonen för honom. Kalmarsonen, född 2003, är nästa toppvärvning till allsvenska Lerum.

Leon Arvidsson

Född: 2005
Position: Back
Kommer från: FBC Partille, Allsvenskan 
Statistik 2023/24: 2 poäng (0+2) på 21 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Leon Arvidsson har varit på Lerums radar under flera säsonger. Men efter ett samarbete mellan Arvidssons moderklubb Alingsås och Partille på juniornivå blev valet av nästa klubb annat. Nu, efter en ordinarie säsong i allsvenska Partille, går flytten till Lerum och utvecklingen förväntas därmed ta ny fart. 

Den 19-årige backen har en lysande framtid framför sig. Arvidsson har en modern spelstil med extremt mycket fart under fötterna. Lerum storsatsar, men skulle man själva inte lyckas ta steget upp i SSL inom en snar framtid är jag övertygad om att det finns andra klubbar i den serien som gärna knyter åt sig talangen framöver. 

Lerum säkrar här en väldigt stark och viktig signatur. Alingsåskillen blir att hålla koll på i den röda dressen. 

Vincent Sohlström

Född: 1993
Position: Målvakt
Kommer från: Alingsås IBK, Herr1an
Statistik 2023/24: -
Innebandymagazinets betyg:

Det hör inte till vanligheterna att Lerum värvar spelare som är 30 år fyllda eller mer. Den här gången är det dock nödvändigt. Efter att både Viktor Wedlin och Robin Pagoldh lämnat klubben begav sig Lerum ut på målvaktsjakt. Vincent Sohlström plockas in från lokalkonkurrenten Alingsås. 

Sohlström kommer från en stark säsong i Herr1an och besitter en hel del rutin i och med sin ålder. 31-åringen kommer, tillsammans med Philip Tapper, bilda kommande säsongs målvaktspar i Lerum. Frågan är hur långt det räcker - och framförallt om det räcker i ett potentiellt kval till SSL. 

Rasmus Larsson

Född: 2003
Position: Forward
Kommer från: Fristads GoIF, Allsvenskan
Statistik 2023/24: 22 poäng (15+7) på 18 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Nästa unga och mycket lovande spelare att utveckla för Lerum heter Rasmus Larsson. Forwarden presenterades för Lerum i slutet av mars. Då hade Larsson precis avslutat säsongen i seriekonkurrenten Fristad där han var en av få ljusglimtar. Talangen, med Södra Vings som moderklubb, gjorde 22 poäng på 18 matcher på allsvensk nivå. 

20-åringen har god utvecklingspotential och kan bli en trevlig bekantskap för publiken i Lerums Arena under säsongen. 

Jonathan Heins

Född: 2002
Position: Back
Kommer från: Mullsjö AIS, SSL
Statistik 2023/24: 0 poäng (0+0) på 19 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Lerum har minst sagt varit aktiva på marknaden. Flera högintressanta värvningar har säkrats och den senaste i raden är Jonathan Heins, som plockas in från Mullsjö. Speltiden i SSL har varit begränsad och talangen är inte på riktigt samma nivå som sin bror Jakob i Pixbo. 

Men, som med många andra nyförvärv till Lerum under silly season är det utvecklingsbart material som ansluter. Den rightfattade tyske landslagsmannen förväntas ta nästa steg i sin nya klubb. Värvningen av Heins är den nionde i raden inför kommande säsong. 

Matchrapporter: FBC Lerum gjorde sex mål i tredje perioden – vann stort mot Nilsby FBC Lerum klart för kval efter seger mot Kalmarsund FBC Lerum bröt Warbergs segersvit FBC Lerum vann trots uppryckning av Höllviken Seger för Hovslätt i toppmötet med FBC Lerum

Den här artikeln handlar om: