Foto: Per Wiklund
SSL (Dam)

Täby har värvat starkt: ''Seriens främsta målvaktspar''

ANNONS

Bli expert på alla värvningar i Innebandymagazinets nyförvärvskoll under sommaren. Näst ut på tur är Täby.

Årets Silly Season är inte över, men många lag börjar bli färdigvärvade redan nu - och vad passar då bättre än att få stenkoll på alla värvningar som gjorts? Innebandymagazinets redaktörer kommer gå igenom samtliga nyförvärv i SSL Dam och Herr och dela med sig av sina tankar om dem - samt ge betyg. 

  • Flera intressanta talanger
  • Seriens främsta målvaktspar
  • Ytterligare en poänggörare

Malin Lindgren

Född: 2002
Position: Forward
Kommer från: Endre IF, SSL
Statistik 2023/24: 12 poäng (6+6) på 25 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Malin Lindgren lämnade moderklubben Telge för att studera i Umeå. Efter tiden på RIG tog Lindgren steget till SSL och Endre. Där har hon spelat under de tre senaste säsongerna. Nu har det återigen blivit dags att röra på sig, men inte speciellt långt då forwarden stannar i världens bästa innebandyliga. 

21-årige Lindgren har skrivit på ett tvåårskontrakt med storsatsande Täby inför stundande säsong. Här får klubben en forward som är bra i båda riktningarna men som har sin främsta styrka i sitt avslut. Täby har höga förhoppningar på Lindgren, framförallt eftersom spelaren bockar i flertalet rutor i vad klubben söker i sina spelare. 

Johanna Birgersson

Född: 1998
Position: Målvakt
Kommer från: IBK Lund Elit, SSL
Statistik 2023/24: 80,6 i räddningsprocent (76 insläppta mål på 391 skott)
Innebandymagazinets betyg:

Landslagsaktuella Johanna Birgersson byter Lund mot Täby. Den 26-årige målvakten bildar under kommande säsong ligans främsta målvaktspar tillsammans med Matilda Östlund Visén. Birgersson fick under säsongen 2022/23 utmärkelsen årets målvakt i SSL. 

Den gångna säsongen tog Täbys säsong slut i semifinalserien mot Thorengruppen. Inför den kommande säsongen är målet att ta nästa stora steg i utvecklingen för att i slutändan bli ett etablerat topplag. Täby storsatsar därmed och har presenterat ett gäng intressanta värvningar. Klubben hoppas kunna utnyttja konkurrenssituationen till det positiva. 

Lovisa Blomkvist

Född: 2006
Position: Forward
Kommer från: Täby FC, egna led
Statistik 2023/24: -
Innebandymagazinets betyg:

Lovisa Blomkvist har Täby som moderklubb och belönas, efter ett par fina säsonger, med ett kontrakt i SSL. Talangen är högerfattad och har spetsegenskaper i sin snabbhet och sitt avslut. Potentialen är stor i Blomkvist och Täby tror att man har en högproducerande forward under en längre tid här. 

Att den 18-årige spelaren skall gå in och göra nytta redan under kommande säsong är långsökt. Det här är en spelare som man har tålamod med. Kontraktet är påskrivet och spelaren är säkrad inför framtiden. Det skall bli intressant att följa var utvecklingen tar vägen hos Blomkvist, som kommer ingå i något som klubben kallar för fokusgruppen. 

Engla Helmersson

Född: 2006
Position: Forward
Kommer från: Täby FC, egna led
Statistik 2023/24: -
Innebandymagazinets betyg:

Nästa egna produkt som tar klivet från U till A i Täby är Engla Helmersson. Klubben vill bli ett starkt och välmående lag med en lokal prägel i truppen. Det får man när egna produkter lyckas ta sig hela vägen upp i SSL. Helmersson är en av de bästa forwardsen i sin årskull och blir ett namn att hålla koll på framöver. 

Spetsegenskaperna hos 18-årige Helmersson sitter i den intensiva spelstilen. Täby tror att forwarden kan utvecklas till något alldeles speciellt i den träningsmiljö klubben nu håller på att skapa. Speltiden under kommande säsong är långt ifrån given och även här kräver man tålamod. Täby har säkrat nästa framtidsnamn. 

Wilma Sjöström

Född: 2006
Position: Back
Kommer från: Täby FC, egna led
Statistik 2023/24: -
Innebandymagazinets betyg:

Den tredje och sista uppflyttningen från U till A i Täby står Wilma Sjöström för. Backen har därmed chans att spela i SSL under kommande säsong. Sjöström är, precis som Blomkvist och Helmersson, fostrad i Täby. 

Den 17-årige stortalangen har utvecklats rejält på sistone. Att få spela i det allsvenska laget har gjort susen, samtidigt som hon varit en ledande back i klubbens JAS-lag. Sjöström har fina offensiva egenskaper som hon blandar med att vara en stabil och väldigt intensiv försvarsspelare. 

Linnéa Hedman

Född: 2005
Position: Back
Kommer från: RIG Umeå, Allsvenskan
Statistik 2023/24: 9 poäng (0+9) på 22 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Steget är taget. Linnéa Hedman, från RIG Umeå, spelar i SSL kommande säsong. Det här är nästa pigga värvning av storsatsande Täby. Hedman, som har Töjnan som moderklubb, var ett av de mest intressanta namnen från 05-kullen på RIG. Den 18-årige backen förväntas ta en startplats i nästa säsongs trupp. 

Världsmästaren var en viktig kugge i det svenska U19-landslag som vann guld i Lahti förra säsongen. Sedan dess har Hedman haft intresse från flera SSL-klubbar, där ibland Pixbo. Valet föll tillslut på Täby och flytten närmare hemtrakterna står klar. Täbys klubbchef, Alexander Brinkmann, berättar för klubbens sociala medier att backen redan under kommande säsong kan göra laget bättre. Hon har potential att bli en ledande spelare. 

Izabel Balzano

Född: 2001
Position: Center
Kommer från: Åkersberga IBF, SSL
Statistik 2023/24: 32 poäng (19+13) på 25 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Izabel Balzano återvänder till Täby, där hon fostrats, för att jaga medaljer. Under den gångna säsongen tillhörde den 22-åriga centern Åkersberga, som senare åkte ur SSL. Poängdrottningen gör sina tidigare lagkamrater Hanna Nordstrand och Tilde Sandlund sällskap i Täby under kommande säsong. 

Balzano utvecklades kraftigt i Åkersberga, med den stora roll som forwarden fick tillslut. Nu flyttar hon hem, till ett betydligt mer stjärnspäckat lag, och kan förhoppningsvis ta nästa steg i utvecklingen. Stjärnan förväntas bli viktig för Täby redan under den stundande säsongen. Täbyfostrade Balzano sticker främst ut för sin blick för spelet. Lägg därtill en fin teknik. 

Täby har förstärkt truppen med ytterligare en poänggörare. En signatur som kan bli viktig för klubben både under kommande- och framtida säsonger. 


Får stjärnan ett samtal från AIK efter den här intervjun?

Växjös stjärnforward Samuel Folkesson Algman om bästa säsongen hittills i SSL, och att gå in på sista året på kontraktet.

Matchrapporter: Täby utklassade Rönnby IBK – vann med 10-3 Täby vann mot Karlstad Thorengruppen avgjorde efter rysare mot Täby 2-1 i matchserien – Thorengruppen segrade på nytt mot Täby Täby vann i sudden – har kvitterat mot Thorengruppen

Den här artikeln handlar om: