Foto: Rickard Markström
JAS-bloggen

Isak Sundberg levererar grupp A: "Två platser från grupp A känns snålt"

ANNONS

Sedan en tid tillbaka är kommande säsongs JAS-grupper lottade. I ett första tidigt skede så kommer undertecknad ta hjälp av en spelare i respektive grupp för att de ska få delge sina tankar.

Vi börjar såklart uppifrån med en A-grupp, denna gång på killsidan och där Luleås Isak Sundberg säger såhär om gruppens utseende. - Lagen som går vidare från grupp A brukar göra det bra på festen, så det finns inget tvivel om att det är en tuff grupp med ett par riktigt bra lag. Jag tror det kommer att bli många tuffa och roliga matcher till hösten!

Gruppen innehåller flertalet intressanta lag som förväntas kunna gå långt. Sundberg tror sig se ett par som kan aspirera både i toppen och botten. - I absoluta toppen så tror jag att vi hittar RIG och Moälven. RIG är ju RIG och de kommer såklart vara en av favoriterna till guldet. Moälvens trupp består mycket av 06or och det är deras sista år nu, så jag tror dem med fjolårets säsong i ryggen kommer kunna utmana. I botten så har jag lite sämre koll men ser man på fjolårets säsong så hittar vi nog Örnsköldsvik där nere.

Det finns ytterligare ett lag han lyfter fram som potentiell överraskning när frågan kommer. - Jag tror att Täfteå/Sandåkern kommer att överraska lite grann. De har många unga spelare som med en JAS-säsong i ryggen borde vara bättre. Det kommer inte räcka till att utmana denna säsong, men de kommer vara bättre än vad många tror på förhand.

Sundberg spelar alltså själv i Luleå, som förra året slutade utanför playoff, med ganska många poäng upp till en tuff topp fyra. I år med 06:orna, där flera var med och tog det överraskande silvret i SDF-SM, så har man sin sista chans. - Det blir sista chansen för oss 06:or i Luleå. Vi siktar på top 4 och kval till festen. Sen är det ju en tuff grupp med många bra lag, så det kommer att krävas en del för att uppnå det målet. Förra året var det några jämna matcher där vi inte riktigt räckte till mot topp-4 lagen. Nu blir vi ett år äldre och förhoppningsvis ett år bättre.
 

Den troliga poängkungen är inget överraskande namn när frågan kommer. - Poängkungen i grupp A kommer nog bli Viktor Jonth i Moälven. Han är otroligt bra på att göra poäng, det såg vi inte minst förra året. Återstår att se om det blir fler än förra året.

Om du skulle få ändra något med JAS - vad och varför? - Man borde se hur många platser varje serie får till festen. På festen så ska det vara de 16 bästa lagen. Ser vi till fjolåret så tror jag att både RIG och Dalen hade varit utmanare till guldet om de hade gått till festen, sen är det ju en del av det att ta sig dit, men två stycken platser från grupp A känns snålt.

En ständig följetång när det kommer till A-gruppen och just JAS överlag är ju RIG:s deltagande, som allt som oftast skapar känslor och diskussioner. Senaste åren har ju RIG främst dominerat på tjejsidan, men att ställas mot killarna är såklart tufft, men inspirerande medger Sundberg. - Man kan säga mycket om RIGs deltagande i JAS, men det är en svår fråga. Var ska RIG annars spela med deras lag? Alla får ju inte spela allsvenskan/division1 . De spelarna måste ju också få matcher och utvecklas. Även fast RIG oftast vinner gruppen så är det inte helt oslagbara, det såg vi inte minst förra året. Matcherna mot RIG är ju såklart tuffa men det är också en rolig utmaning. Det är kul att möta bra spelare, de spelar i ett högre tempo än vad många är van vid, så det är lärorikt.

//Rasmus

Den här artikeln handlar om: