NAFL 2024
Domarna i NAFL, varav fyra från Sverige.
Foto: Adam Troy
North American Floorball League

Fyra av sju domare i NAFL från Sverige: "Ljus framtid i USA"

ANNONS

Svenska elitdomare med och utvecklar innebandyn i Nordamerika.

NAFL (North American Floorball League) har avslutat helg 2 av 3 med intensiva matcher och spännande resultat där alla lagen (utom Seattle Sockeyes) slagit varandra i spännande och jämna matcher, och serien är därmed rekordjämn.

Det är inte bara spelare och ledare från Europa, utan även domare har tagit sig västerut för att uppleva innebandyäventyet i USA. 

Thomas Andersson, med mer än 20 år i SSL och 16 år av internationell innebandy, är en av sju domare i årets säsong. Thomas var även med den första säsongen då han dessutom blev priviligerad att få döma den första finalen av Troy Cup, som slutspelet heter, uppkallat efter Adam Troy som var den som grundade det amerikanska innebandyförbundet.

Thomas Andersson, en av fyra svenska domare i NAFL. Foto: Adam Troy

Denna säsongen döms av domare från fyra nationaliteter - Sverige, Finland, Schweiz och USA. Sverige representeras utöver Thomas även av Andreas Morelius, Frans Dahlstedt och Peter Saliba Gustavsson.  Finland representeras av Janne Sjögren med VM-erfarenhet, och Schweiz representeras av Corina Wehinger som bland annat dömt de två senaste VM-finalerna på herrsidan. USA representeras av Vince Faso som är IFF-domare och director of referees i USA.

Thomas Andersson berättar att nivån i NAFL ökar för varje säsong och att årets upplaga är jämn med många bra spelare:

”Att hitta den rätta nivån för spelare från 8 olika länder är den största utmaningen samt att ge alla spelare rätt förutsättningar att spela sin bästa innebandy. Det är spelarna som är och ska vara stjärnorna och vi vill ge dem rätt stöd i alla situationer för att spela den bästa möjliga innebandyn och sprida vår fantastiska sport på nordamerikanska kontinenten. 

Vi jobbar aktivt för ha rätt fysisk samt teknisk nivå samt ha en respektfull kommunikation som är positivt bidragande till NAFL-produkten som speglar det bästa inom innebandyn. 

Alla vi pratar med som ser innebandy för första gången är fascinerande av farten, tekniken och underhållningen och vill veta mer. Innebandy har en ljus framtid i USA och jag känner mig privilegierad att få vara delaktig i utvecklingen och hjälpa alla amerikanska eldsjälar som brinner för innebandyn och vill få växa nationellt, internationellt samt professionellt.”

Kommande helg spelas sista gruppspelsmatcherna samt slutspelet i Duluth Minnesota där det kommer avgöras vilket lag som blir segrare av Troy Cup 2024.


Får stjärnan ett samtal från AIK efter den här intervjun?

Växjös stjärnforward Samuel Folkesson Algman om bästa säsongen hittills i SSL, och att gå in på sista året på kontraktet.

Du kanske även vill läsa:
TV: Drömmål av Siriusspelaren i NAFL-svenskmötet
TV: Drömmål av Siriusspelaren i NAFL-svenskmötet
Den här artikeln handlar om: