Foto: Per Wiklund
SSL (Dam)

Stor omsättning i Karlstad: ''Nio nya spelare''

ANNONS

Bli expert på alla värvningar i Innebandymagazinets nyförvärvskoll under sommaren. Näst ut på tur är Karlstad.

Årets Silly Season är inte över, men många lag börjar bli färdigvärvade redan nu - och vad passar då bättre än att få stenkoll på alla värvningar som gjorts? Innebandymagazinets redaktörer kommer gå igenom samtliga nyförvärv i SSL Dam och Herr och dela med sig av sina tankar om dem - samt ge betyg. 

  • Håll ögonen på Eklund
  • Korttidskontrakt för landslagsstjärnorna
  • Byter Åkersberga mot Karlstad

Heidi Eklund

Född: 2005
Position: Forward
Kommer från: Karlstad IBF, egna led
Statistik 2023/24: -
Innebandymagazinets betyg:

Heidi Eklund har skrivit på ett tvåårskontrakt med sin moderklubb. Karlstad flyttar upp talangen till SSL efter att ha gått den långa vägen genom hela ungdomssidan. Under den gångna säsongen öste Eklund in mål i både division 1 och juniorallsvenskan. Totalt noterades 19-åringen för 29 poäng på 16 matcher i JAS. 

Karlstads klubbchef, Michael Bergqvist, har tidigare nämnt Eklund som en att hålla ögonen på inför kommande säsong. 

Nova Rosengren

Född: 2005
Position: Back
Kommer från: Karlstad IBF, egna led
Statistik 2023/24: -
Innebandymagazinets betyg:

Karlstad flyttar även upp Nova Rosengren inför kommande säsong. 19-åringen noterades för två matcher med SSL redan under fjolåret. Både Rosengren och nyssnämnda Eklund är två framtidsnamn för Karlstad som nu skriver på varsitt tvåårskontrakt. Backen har, trots sin tunna erfarenhet, goda möjligheter att få speltid redan i höst. Hon konkurrerar bland annat med Sara Dahlström. 

Maritha Lidén

Född: 2002
Position: Forward
Kommer från: GS 86 AIF, Allsvenskan
Statistik 2023/24: 16 poäng (11+5) på 21 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Det är en stor omsättning av spelare i Karlstad. Tio spelare lämnar, nio spelare ansluter på kontrakt. En av dessa är Maritha Lidén, som har haft intresse från SSL tidigare. Forwarden har varit en ledande spelare i GS 86 under flera säsonger och tar nu steget upp i SSL. Kontraktet skrivs över en säsong. 

Konkurrensen i Karlstad är tuff men förtroendet för Lidén är stort. Forwarden kan få en stor roll redan till premiären mot Thorengruppen i slutet av september. 

Moa Strandberg

Född: 2002
Position: Back
Kommer från: GS 86 AIF, Allsvenskan
Statistik 2023/24: 10 poäng (7+3) på 22 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Sunnanåfostrade Moa Strandberg är klar för Karlstad och blir nästa kugge i det här lagbygget. 22-åringen har, precis som Lidén ovan, skrivit på ett kontrakt över kommande säsong. Steget från GS 86 till Karlstad är stort, men i och med den stora spelaromväxlingen har Strandberg goda möjligheter att ta en startplats i SSL.

Först och främst för att hon kan användas på flera olika positioner. 

Lovisa Girfalk

Född: 2004
Position: Forward
Kommer från: Endre IF, SSL
Statistik 2023/24: 0 poäng (0+0) på 14 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Endre har tappat sin egna produkt till en seriekonkurrent. Karlstad har säkrat Lovisa Girfalk inför kommande säsong. Talangen söker en ny utmaning med mer speltid efter en tuff säsong på Gotland. Girfalk ser övergången som jobbig, men nödvändig, om man skall tro på hennes ord till Helagotland

20-åringen, som haft lite skadeproblem senaste året, ser positivt på flytten för sin egen utveckling och hoppas kunna ta nästa steg i karriären under Andreas Svensson, som även han är ny i Karlstad. 

Ulla Valtola

Född: 2002
Position: Back/Forward
Kommer från: Loiston, Finland
Statistik 2023/24: 43 poäng (21+22) på 22 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Karlstad har säkrat en riktig pangvärvning. Ulla Valtola är tillbaka i SSL och Karlstad, men endast på ett kontrakt som sträcker sig över sex månader. Valtola skall på en utbytestermin från september till nyår och återvänder därefter till hemlandet. 

23-åringen kan komma att göra stor nytta för Karlstad. Landslagsspelaren, som fanns med i Finlands trupp till VM i Singapore senast, förväntas gå rakt in i förstafemman. Vilken position som finskan kommer att ha återstår att se, stjärnan kan nämligen komma att användas på flera olika positioner. 

Under den senaste säsongen stod Valtola för 43 poäng på 22 matcher. 

Tuulia Lahti

Född: 2002
Position: Forward
Kommer från: Loiston, Finland
Statistik 2023/24: 33 poäng (18+15) på 20 matcher
Innebandymagazinets betyg:

21-årige Tuulia Lahti är Karlstads nästa toppvärvning. Finskan har erfarenhet från det finska U19-landslaget och fick sitt stora genombrott under säsongen som gick. Lahti gjorde 33 poäng på 20 matcher i den finska högstaligan, något som fick Karlstad att höja på ögonbrynen. Lahti kommer, precis som Valtola, tillhöra värmlandsklubben under sex månader. 

Säsongen 2020 var hon med i det finska U19-landslag som tog VM-guld i Uppsala. Den rightfattade forwarden kan komma att matchas tillsammans med Alexandra Terner kommande säsong. Poängspelaren kan, tillsammans med Ulla Valtola, bli helt avgörande för Karlstad innan årsskiftet. 

Amanda Gottebo

Född: 2003
Position: Forward
Kommer från: Skoghalls IBK, Allsvenskan
Statistik 2023/24: 27 poäng (14+13) på 16 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Amanda Gottebo sökte en ny utmaning efter säsongen. Valet föll tillslut på att återvända till Karlstad, där hon tidigare gjort 37 matcher. Gottebo debuterade i SSL redan som 16-åring, då i Skoghall, och har gott om erfarenhet trots sin unga ålder. Det här blir Karlstads åttonde värvning under den här genomgången. Värmlandslaget har onekligen varit aktiva under silly season. 

Poängspelaren konkurrerar bland andra med det finska nyförvärvet Tuulia Lahti kommande säsong. Karlstad har höga förväntningar om att Gottebo kan ta ännu större kliv under den här sejouren i klubben. 

Mina Lyth

Född: 2002
Position: Back
Kommer från: Åkersberga IBF, SSL 
Statistik 2023/24: 8 poäng (5+3) på 25 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Säsongen med Åkersberga fick ett tråkigt slut och Mina Lyth bestämde sig sedan för att stanna kvar i SSL. Backen har skrivit på ett kontrakt med den tidigare konkurrenten Karlstad inför kommande säsong. Lyth är en ung och lovande back som är redo att ta nästa kliv. 

22-åringen har kastats runt en del i Åkersberga och förväntas få en mer stabil roll i sin nya klubb. Vänsterbacken konkurrerar bland andra med Amanda Karlsson och Clara Dagobert. Kontraktet är skrivet över nästa säsong, men värmlandsklubben hade mått bra av att få behålla talangen ytterligare några säsonger. 


Får stjärnan ett samtal från AIK efter den här intervjun?

Växjös stjärnforward Samuel Folkesson Algman om bästa säsongen hittills i SSL, och att gå in på sista året på kontraktet.

Matchrapporter: Rönnby IBK segrare hemma mot Karlstad Efterlängtad seger för Täby – steg åt rätt håll mot Karlstad Endre slutspelsklart efter seger mot Karlstad Linnéa Wallgren tvåmålsskytt för Karlstad i segern mot Lockerud/Mariestad Efterlängtad seger för Karlstad – steg åt rätt håll mot Kais Mora

Den här artikeln handlar om: