Foto: Magnus C Lydahl
SSL (Dam)

KAIS Mora vill undvika bottenstrid: ''Landslagsspelare förstärker''

ANNONS

Bli expert på alla värvningar i Innebandymagazinets nyförvärvskoll under sommaren. Näst ut på tur är Mora.

Årets Silly Season är inte över, men många lag börjar bli färdigvärvade redan nu - och vad passar då bättre än att få stenkoll på alla värvningar som gjorts? Innebandymagazinets redaktörer kommer gå igenom samtliga nyförvärv i SSL Dam och Herr och dela med sig av sina tankar om dem - samt ge betyg. 

  • Landslagsspelare från PSS
  • Finsk U19-landslagsspelare
  • Potential att bli en positiv överraskning

Daniela Westerlund

Född: 1998
Position: Back
Kommer från: PSS, Finland 
Statistik 2023/24: 29 poäng (14+15) på 22 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Toppnamn säkrat när KAIS Mora skall ta revansch på fjolåret. Det fanns mer att önska av Mora förra säsongen. Kontraktet säkrades i den sista omgången, något man inte vill uppleva på nytt. Nu har klubben förstärkt truppen med den finske landslagsspelaren Daniela Westerlund. 

Backen kommer närmast från PSS där hon gjorde en stark säsong. 26-åringen var bäste poängplockare under den gångna säsongen. Westerlund har erfarenhet från både A- och U19-landslag i Finland. Glädjande för spelaren är att Mora även säkrat hennes lagkamrat Ella Sundström. 

Ella Sundström

Född: 1997
Position: Forward
Kommer från: PSS, Finland 
Statistik 2023/24: 27 poäng (12+15) på 21 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Nästa landslagsspelare att skriva på för Mora är Ella Sundström. Forwarden, som kan användas på flera olika positioner, har sina främsta egenskaper i passningsspelet och kan bli en nyttig värvning för Mora kommande säsong. Klubben har dragit till sig de två bästa poänggörarna från PSS i den finska högstaligan. 

Sundström har, precis som Westerlund ovan, representerat det finska landslaget ett flertalet gånger. Hon tar med sig en stor och viktig erfarenhet från större matcher. Mora siktar på att ta sig uppåt i tabellen kommande säsong och det här är helt rätt väg att gå. 

Agnes Sundlöf

Född: 2005
Position: Back
Kommer från: Sundsvalls IBF, Allsvenskan
Statistik 2023/24: 2 poäng (1+1) på 20 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Mora har jobbat hårt med att förstärka truppen inför kommande säsong. Nyförvärven hämtas in från alla håll och kanter. Förutom finska landslagsspelare och annat har Mora även säkrat backtalangen Agnes Sundlöf från Sundsvall. Mora beskriver själva Sundlöf som en oslipad diamant. 

Under den gångna säsongen noterades backen för två poäng på 20 matcher, vilket talar för vilken typ av spelare hon är. 19-årige Sundlöf har en förmåga att kunna styra matchen från sin backplats med hög passningskvalitet och ett fint spelsinne. Här har Mora en back för framtiden om man tar hand om talangen väl. 

Vilma Lindén

Född: 2005
Position: Forward
Kommer från: IBF Falun Utveckling, Allsvenskan
Statistik 2023/24: 10 poäng (4+6) på 22 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Nästa ungtupp till Mora. Det är Vilma Lindén, från Falun Utveckling, som har skrivit på ett kontrakt i SSL kommande säsong. Lindén var kapten i Faluns JAS-lag under den gångna säsongen och drog på sig uppmärksamhet från Mora. Den hårt arbetande forwarden är född 2005 och har framtiden framför sig. 

Nu tar Rättviktalangen steget till världens bästa innebandyliga för att hjälpa Mora mot en bättre säsong än under fjolåret. Lindén kan användas på flera positioner i anfallet, vilket hjälper henne mot speltid redan under kommande säsong. 

Nowa Veteläinen Lindgren

Född: 2005
Position: Forward
Kommer från: IBF Falun, SSL
Statistik 2023/24: 4 poäng (2+2) på 22 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Nowa Veteläinen Lindgren flyttar från Falun till Mora inför kommande säsong. Forwarden fick chansen i SSL under den gångna säsongen men stack mest ut i Faluns JAS-lag, som tog SM-silver. Veteläinen Lindgren har framtiden framför sig och behöver tid att anpassa sig innan hon tar en helt ordinarie plats i Mora. 

18-åringen fanns med i det finska landslaget under U19-VM, det efter att ha valt Finland före Sverige i landslagssammanhang. Anders Forsberg, ordförande i Mora, beskriver forwarden som en snabb, rivig och hårt jobbande forward som gillar att gå rakt på mål när hon presenterades på klubbens sociala medier

Tuva Lassis

Född: 2005
Position: Back
Kommer från: KAIS Mora UIF, egna led
Statistik 2023/24: -
Innebandymagazinets betyg:

Backen Tuva Lassis kommer från egna led. Mora är väldigt stolta över att kunna lyfta upp Lassis, tillsammans med två andra spelare från de egna ledet. 18-årige backen har sina främsta egenskaper i den defensiva zonen men har också utvecklat andra delar i sitt spel under de senaste säsongerna för att nu vara redo för att konkurrera i SSL-laget. Imponerade framförallt under Innebandyfesten i april. 

Nathalie Västå

Född: 2005
Position: Forward
Kommer från: KAIS Mora UIF, egna led
Statistik 2023/24: -
Innebandymagazinets betyg:

Nathalie Västå bytte Falun mot Mora inför sin sista juniorsäsong. Forwarden imponerade stort under förra säsongen och belönas nu med ett kontrakt i SSL. Västå är en fysisk och poängstark spelare som Mora hoppas kunna ta flera steg under kommande säsong. Konkurrensen är hård men 18-åringen är, med rätt utveckling, en spelare för framtiden i den här klubben. 

Hannah Kempendahl

Född: 2005
Position: Forward
Kommer från: KAIS Mora UIF, egna led
Statistik 2023/24: -
Innebandymagazinets betyg:

Hannah Kempendahl fick chansen att träna och spela med Mora redan under förra säsongen. Det här är en spelare som klubben har höga förhoppningar kring, framförallt eftersom hon har haft en lysande juniortid. Under den gångna säsongen öste hon in mål i juniorallsvenskan. 

Väsbytjejen belönades med ett kontrakt i SSL och tillhör nu laget på permanent basis. Poängspelaren har det som krävs för att utmana om en startplats under den stundande säsongen. Jag skulle inte bli förvånad om Kempendahl startar premiären i september. Det råder inget tvivel om att 18-åringen blir viktig för Mora på både kort- och lång sikt.

Thea Hedström

Född: 2001
Position: Back/Center
Kommer från: IK Sätra, Division 1
Statistik 2023/24: 41 poäng (20+21) på 22 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Thea Hedström är ett högintressant nyförvärv för Mora. 22-åringen beskrivs som en av Gästriklands bästa innebandyspelare och får nu chansen att visa upp sig i SSL. Hedström har öst in poäng från sin back- och centerplats under året. Mora tvekade inte med att signa den lovande spelaren när hon visade upp sina färdigheter under några provträningar. 

Hedström kan bli en joker i årets SSL. Att hon kan användas på flera olika positioner gör att hon redan under kommande säsong utmanar om mycket speltid. Håll koll på Sätratjejen under kommande säsong, det finns potential här att bli en positiv överraskning för Mora. 


Får stjärnan ett samtal från AIK efter den här intervjun?

Växjös stjärnforward Samuel Folkesson Algman om bästa säsongen hittills i SSL, och att gå in på sista året på kontraktet.

Matchrapporter: Malmö FBC avgjorde i förlängningen mot Kais Mora Seger för Kais Mora med 9-7 mot Kalmarsund Storseger för Pixbo Wallenstam borta mot Kais Mora Målfest när Thorengruppen krossade Kais Mora i Thoren Arena Efterlängtad seger för Karlstad – steg åt rätt håll mot Kais Mora

Den här artikeln handlar om: