Damallsvenskan
Foto: Tomas Brandt Wangel
Allsvenskan södra

Lockeruds silly season: "Över förväntan, men trög"

ANNONS

Lockerud Mariestad rustar upp inför säsongen i allsvenskan södra efter uttåget ur SSL.

Försäsongen är i full gång och lagen runtom innebandysverige rustar upp inför kommande säsong. Ett lag som kommer att spela i allsvenskan södra är den tidigare SSL-klubben Lockerud Mariestad, som tillsammans med Åkersberga åkte ut ur SSL föregående säsong. 

Sportchefen Jesper Myrlund beskriver lagets silly season såhär långt. 

– Det är en liten blandning av över förväntan, men lite trög kanske. Vi jobbar på bra med vår befintliga trupp och tar lite beslut kring den. Sen har vi även lite dialoger utifrån, men inte jättemycket presenterat ännu, säger Myrlund till Innebandymagazinet. 

Du sa att silly season har gått trögt, vad menar du med det? 

– Vi har inte fått in så mycket nytt än så länge, det är väl det som har gått trögt. Men för den saken skull så är det inget som vi har kastat in handduken på om man ska säga så. Utan det är bara att det inte har fallit på plats ännu. Men sen finns det dialoger som är igång. 

Då klubben åkte ur SSL, vad gör de för att bli konkurrenskraftiga inför nästa säsong? 

– Steg ett handlar om att behålla den delen av truppen som fortfarande vill jobba vidare framåt. Vi har som filosofi även i år i klubben att bygga med egna produkter, så vi hade ett relativt ungt lag skulle jag gissa på. 

– Det viktigaste för oss nu har varit att behålla de yngre spelarna som nu får en hel säsong i allsvenskan. Det var många spelare som direkt klev från allsvenskan till SSL och som inte hade spelat så mycket i allsvenskan. Nu får de en hel säsong i allsvenskan för att visa vad de går för. Jag tror att det viktigaste för oss är att behålla den grundstomme som vi har truppen och sen bygga vidare och sen försöka addera med spelare utifrån. 

"Otroligt viktigt – ett slags bevis på att vi har rätt väg framåt"

Klubben har i dagsläget gjort kontraktsförlängningar bland annat med kaptenen Fannie Söderström och forwarden Wilma Lundin. Myrlund beskriver tankarna att få förlängningarna från trion:

– Otroligt viktigt och det är också ett slags bevis på att vi har rätt väg framåt som även dem tror på också. Det är oerhört ambitiösa och drivna tjejer, som också är Lockerudprodukter. Så det var viktigt att få de två klara tidigt. Jag tror att det sänder en positiv signal till hela truppen och även utåt också att sådana spelare väljer att förlänga. 

Centern Ellen Nyman är också klar för fortsatt spel i Västgötaklubben. 

– Det är lite samma som Fannie och Wilma. Det är en oerhört viktig spelare för oss att få förlängt. Det var spelaren i laget som var poängstarkast i fjol och som kommer att vara viktig för poängproduktionen även i allsvenskan. 

Klubben gjorde även en kontraktsförlängning med centern Tilde Forsberg, vilket blir det fjärde kontraktsförlängningen för truppen. 

– Det känns bra. Det är en spelare som visat ett bra driv och vilja att utvecklas. Hon har varit med oss några säsonger nu och det känns väldigt positivt att få bygga vidare framåt kommande säsong med henne i truppen också. 

Myrlund förklarar även hur statusen är för övrigt i truppen. 

– Som sagt så känns det väl ändå relativt lugnt och positivt på den fronten med våra egna spelare. Som tidigare har vi kvar våra yngre spelare som går i skolan fortfarande och som har ett år kvar där. Sen har vi fler spelare som i princip är klara att presenteras närmsta tiden också för våra nurvarande spelare. Så där känns det ändå rätt så tryggt. 

“Ibland behövs tuffare och tråkigare beslut tas för helheten”

Men klubben har gjort avtackning på ett antal spelare. Sofie Kristiansen, Tuwa Bolmö och Eline Dagestad är bekräftade att lämna truppen. Klubben tackade av trion via Facebook. Myrlund beskriver anledningarna till att spelarna lämnar. 

– Sofie och Eline kom in till klubben från föregående säsong och väljer att flytta hem igen (Norge) för att avsluta deras studier. Sedan är Tuwa klar för Växjö och ska spela med dem kommande säsong. 

På klubbens Instagram tackar klubben också av Elsa Palm, Alma Bäckstedt, Wilma Klingberg, Felicia Johansson och Maja Pehrson. 

– Det finns alltid något tråkigt i att spelare lämnar laget, oavsett anledning och främst när det är spelare från egna leden sen unga ålder. Men det är så det funkar i såna här verksamheter. Ibland behövs tuffare och tråkigare beslut tas för helheten och fortsatt arbete framåt. 

Myrlund får även frågan om de behöver hitta något för att ersätta spelartappen. 

– Rent antalsmässigt är det inte fyra nya in som behövs. Vi hade en stor trupp förra säsongen och behöver skala av den en del till kommande säsong. Sen letar vi alltid ny energi och spets utifrån. Det arbetet är som varje säsong, oavsett dessa tapp. 

"Blir lite mer tydlighet med en serie"

Precis som allsvenskan förändras för herrarna, så förändras även serieupplägget för damerna. Istället för fyra åttalagsserier, så blir det istället två tolvlagsserier.

– Jag tycker att det är bra. Det blir lite mer tydlighet just med att det blir en serie än att få dem här enkelmötena mot andra serier som det var i fjol. Så det ser vi positivt på, säger Myrlund.

Myrlund  får även frågan om vilka han tror blir den stora favoriten i Allsvenskan Södra. 

– Det är en bra fråga. Jag tror att det kan bli en jämn topp tror jag ändå. Det är väl vissa lag som man har lite behov av att se vart de tar vägen. Sen självklart tror jag att vi ska vara med där uppe också. Så att det ska bli kul och se hur en förändring av seriestrukturen kan göra för tabelltoppen om man säger så. 

Fotnot: Efter intervjun har Lockerud gjort klart med sitt nyförvärv som är finska Sini Saanavuo. 

IBK Lockerud Mariestad 

Nyförvärv:

Sini Saanavuo, back (Helsinki United)

Förluster:

Tuwa Bolmö, back (Växjö)

Elsa Palm, back

Alma Bäckstedt, forward

Wilma Klingberg, forward

Maja Pehrson, forward

Sofie Kristiansen, center

Eline Dagestad, back

Felicia Johansson, målvakt (slutar)

Sara Stöckel, back (slutar)


Highlights: Här vinner Sverige guld i U19-VM

Slog värdnationen Finland i finalen med 4-2.

Matchrapporter: Målfest när Thorengruppen krossade Lockerud/Mariestad i Thoren Arena Warberg besegrade Lockerud/Mariestad efter Hilma Ahnlunds dubbel Lockerud/Mariestad klart för nedflyttning – efter förlust mot Kalmarsund Linnéa Wallgren tvåmålsskytt för Karlstad i segern mot Lockerud/Mariestad Endre vände underläge till seger

Den här artikeln handlar om: