Foto: Ronny Gunnarsson
#ibsilly

Nya tränarens segerrecept för JIK - "Tävling i allt vi gör"

ANNONS

JIK har haft en silly season som dragit ut på tiden då klubben inte visste vart de skulle spela kommande säsong.

JIK har haft en silly season som dragit ut på tiden då klubben inte visste vart de skulle spela kommande säsong, i och med att klubben tog sig till playoff efter seriespelet. Men klubben gjorde en värvning på tränarsidan strax efter playofförlusten. Det blev Västerås IBS före detta huvudtränare Jani Pyykönen, som kliver in i JIKs bås i nya Allsvenskan Södra. Han beskriver tankarna att få förtroendet i JIK. 

– Det känns fantastiskt måste jag säga. Det är både hedersamt och en stolthet att få representera JIK. Både historiskt sett och för för min egna personliga del. Så jag ser verkligen fram emot det, det måste jag säga, säger Pyykönen till Innebandymagazinet. 

Pyykönen blev klar som ny huvudtränare i april, efter att ha försökt rädda kvar VIBS i Allsvenskan. Han har fått chansen att träffa laget under flyttprocessen till Jönköping. Han berättar känslan att få komma till Jönköping. 

– Jag använder väl samma ord som jag använde tidigare. Men fantastiskt bra. Det är en fin miljö och en fantastisk organisation. De veckorna som jag har varit här såhär fram och tillbaks, så har jag verkligen trivts jättemycket och blivit mottagen på bästa sätt, både av truppen och hela organisationen som helhet. Så jag är supernöjd hittills. 

Pyykönen kom till JIK efter en halv säsong i Västerås IBS, som han värvades till från Katrineholm. VIBS låg på nedflyttningsplats när Pyykönen kom in och han hade som målsättning att hålla kvar klubben i Allsvenskan. Men när säsongen väl var slut, stod det klart att VIBS hade åkt ut ur Allsvenskan och ner till Division 1. Pyykönen berättar hur det kändes att inte kunna rädda kvar klubben i Allsvenskan. 

–  Det var väldigt tungt såklart att vi åkte ut som du säger då. Samtidigt så visste man vad man gav sig in på. Det var ett tufft läge när jag kom. Föreningen sa det själv att det här är som en nödlösning och vi förväntar oss inte att du ska komma och rädda kvar skeppet. Sen sa jag det tydligt efter en bra dialog med spelarna och föreningen att tackar jag ja till det här, så är det enda målsättningen att hålla sig kvar i Allsvenskan. Så det klart att det är ett misslyckande för personlig del, trots tuffa målsättningen och det prekära läget vi var i. För att jag tycker att Västerås hör hemma i Allsvenskan. Av den aspekten så ska det alltid vara ett misslyckande om man inte håller sig kvar om man heter Västerås IBS. Jag tycker också att vi förtjänade mer än vad vi fick. Men jag sa det. Hade vi fått fyra veckor till, då hade vi kunnat sticka ut hakan och hålla oss kvar. För den förändringen som gjordes och det klivet som föreningen och spelarna gjorde. Det är svårt att förklara utåt sett, men så hårt som alla jobbade med det här, så skulle vi gärna haft fyra veckor till. Men jag är ändå stolt att man tog det steget. Det har gjort att jag utvecklats och vuxit som människa och på plan också. Så et var en jobbig säsong, men som sagt, med den målsättningen som jag hade och som föreningen hade, så var säsongen ett stort misslyckande. Sen är utvärderingen olika. Det funkade inte alls och föreningen ville göra en förändring och den vägen är också tufft. Vi rensade truppen ganska mycket och vi värvade in 4-5 spelare och det har sin påverkan på en grupp också att det tar tid. Sen en ny tränare och en ny kultur och det tar sin tid att sätta en ny prägel. Men trots det när man är en tävlingsmänniska. Ruskigt stolt över att jag tog mig an det här uppdraget. Nu när jag tittar tillbaks så avslutade vi resultatmässigt väldigt starkt. Att vi åkte ut, det grämer mig fortfarande än idag och det kommer nog göra det en lång tid framöver, vilket det kommer att göra när man tänker tillbaks på det. Men jag ser tillbaks med glädje ändå med vilken förening och vilken trupp jag fick hantera där på slutet. Så jag är både stolt och glad att jag fick vara en del av det. Så får man se det. Men nu är de i goda händer så jag tror och hoppas att de tar sig upp. Jag både tror och förväntar mig att de gör det. Så det känns lovande. 

Men det hade kunnat bli längre sejour än så. För att i vintras skrev Pyykönen på ett nytt två-årskontrakt med klubben. Några månader senare bröts kontraktet och Pyykönen presenterades kort därefter av JIK som ny huvudtränare. Han berättar hur det var att lämna Västerås. 

– Jag brukar alltid säga att det är svårt att lämna. Speciellt om man trivs någonstans, så är det alltid lite extra svårt och även om man vantrivs, så är det aldrig lätt att lämna. Jag har varit med om båda delarna de senaste åren. Men det var tufft. Trots den korta tiden där, så blev jag väldigt nära, både med föreningen och de ansvariga runt omkring. Man skapar sig nya kretsar, sponsorer och allt möjligt där och så tajt som vi jobbade med spelarna under såpass lång tid. Med tanke på att vi låg sist och vi behövde lägga ännu mer tid på det. Så gör det att man måste kräva mer av allihopa och komma varandra närmare än vad man kanske gör vanligtvis. Det är tid som man måste lägga. Ligger man sist så måste vi jobba hårdare än någon annan. Så på den personliga planet så var det jättejobbigt. Västerås är en fantastisk stad och tycker det fantastiskt mycket. Det är bra människor kring sporten och det var bra hallmöjligheter. Jag tycker att Mälarenergi Arena är fantastiskt fin. Så det blev mitt hem under den korta tiden och det var det som jag behövde i min karriär. Ett nytt förtroende och försöka börja på bänken igen, det har gjort mycket för mig privat, så jag är jättetacksam över den möjligheten. Så det är tudelat, men vi sa det “på återseende”. Vi sa inte hejdå utan vi sa på återseende. Vem vet kanske om föreningen vill ha tillbaks mig i framtiden så kanske man dyker upp i Västerås igen. Så jag har bara bra saker att säga om Västerås. Både från grannföreningar, men också i Västerås som jag var i då. Det är viktigt med bra relationer och det har jag med dem. Så det är en fantastisk stad och en fantastisk organisation. 

Men nu tillhör Pyykönen JIK och han har fått träffa föreningen och truppen i föreningen. Han berättar om sina intryck till föreningen såhär långt. 

– Det är fantastiskt verkligen.  Ett sjukt ambitiöst och tävlingsinriktat lag. Som jag tycker jag som både sett dem och mött dem tidigare, så tycker jag att det sänder väldigt tydligt att man har fått kvala två år i rad. Det är ett riktigt bra lag och det är laget före jaget på så sätt och det är det som behövs. Sen behöver vi göra lite småjusteringar och det finns det överallt. Men det är ett riktigt vasst lag och jag gillar spelarna, som har högt i tak. Som både utvecklar dem och utvecklar oss som ledare och det behövs av allihopa. Sen runt omkring så är det en jättefin organisation. Så det känns skönt för mig att backa tillbaks och känna en stöd och stöttning av dem såhär tätt inpå i en ny förening och en ny miljö som jag är i. Hittills har jag bara gott att säga om föreningen. 

Som ny tränare i Jönköping. Vad vill du se för spel i kommande säsong? 

– Jag vill se att det är tävling i allt vi gör, oavsett om det är träning eller träningsmatch, Svenska Cupen eller seriematch, så vill jag att tävlingsnivån ska upp. Jag tror att tävlar vi på varenda liten del som vi gör, oavsett om det är ett intervallpass eller med klubba/boll, så är det tävling, tävling, tävling och det är det jag vill få in. Vi ska vara aggressiva i det vi gör och då vill jag ha tävling i allt också. Vi ser att resultatet är baserat på att tävla och för att komma någonstans så behöver vi tävla hårdare än någonsin. Speciellt med den nya Allsvenskan och vi vill ta steget upp för tredje gången gillt och inte falla på något målsnöre, med all respekt vad det innebär. Men tävlar vi mer och blir mycket jobbigare att möta, då tycker jag att Jönköping blir extremt jobbigt att möta. Men mer aggressivt och lite mer tävlingsinriktat skulle jag vilja påstå. 

 

Hur förbereder ni er inför säsongen? 

Vi tränar riktigt hårt nu fem gånger i veckan. Kombinerat med klubba boll, intervaller utomhus och så även gymträning inplanerat. Så vi har egentligen alla delar som man ska ha under en säsong redan nu. Vi har dessutom valt att träna lite hårdare i år än vad vi har gjort tidigare. Just för att vi ska vara lite bättre förberedda och ta det här steget och känna att vi är med från start. Sen så rivstartar vi med försäsongsmatcher i augusti mot SSL-lagen Warberg, Lund och Telge. Så de blir det och det blir tufft, men det är det vi vill ha och se vart vi står någonstans vad gäller fysiskt. Sen är resultatet sekundärt på försäsongsmatcherna. Men där vill vi kunna se direkt att om vi ska kunna ta steget upp, så vill vi mäta oss mot SSL-lag direkt och vis att vi vill ta det här steget. Sen har vi Svenska Cupen direkt efter och där får vi Olofström och vinnarna av Bergs och Katrineholm, som vi får möta. Så det blir full fart direkt helt enkelt.  

Allsvenskan görs om inför kommande säsong. Allsvenskan Södra och Västra går ihop och blir nya Allsvenskan Södra. Norra och Östra blir till nya Allsvenskan Norra. Pyykönen berättar sin syn om kommande serieupplägg. 

– Jag ser positivt på det, det gör jag och jag tror att det är bra för innebandyn på lång sikt. Sen är jag orolig just för efterspelet av pandemin. Jag har läst lite om det. Jag vet själv av egen erfarenhet att det är många klubbar som går tungt ekonomiskt, redan från förra säsongen. Med tanke på att det dessutom är så lite publik tyvärr, så blir intäktsbiten både tuff och svår. Men jag tror att det är rätt väg och gå och jag tycker att innebandyn är inne på en bra väg. Sen får man väll se. Det finns både positiva och negativa saker, men jag tror långsiktigt att det här är väldigt väldigt bra och jag hoppas även på kort sikt att vi kan hitta samma effekt och ger detta ett försök och tror på det. För att jag tror att vi behöver vara synkade klubbar och inom svensk innebandy att jobba tillsammans. Så jag tror att alla har samma syn, syfte och fokuserar på det här sättet. Men ja alla förslag kan man tycka vad man vill. Men det är värt ett försök och spontana magkänslan säger att det är bra. Sen får vi se hur många slagpåsar det blir. Jag tror inte att det blir så många och jag hoppas inte det heller för innebandyns skull. Men bättre matcher och en mer effektiv serielunk skulle jag vilja säga. Nu är varje match viktig på sitt sätt och nu är det lag man fajtas med på en gång utan de här dubbelhelgerna. Så jag tror på det här positivt, sen får vi se. 

Pyykönen får även frågan vilka han tror blir favoriten i Allsvenskan Södra. 

– Jag skulle vilja säga Växjö. Jag tror att de har värvat riktigt bra. Nu har de väll tappat några, men jag tror verklgien att Växjö kommer att vara en stor favorit. Jag hade också sagt Skoghall. Men nu tappade de Amanda Gottebo och Emma Nordsäter. Så jag tror framförallt Växjö som favoriter. Sen får vi se. Jag tror att det är många lag som kan nå topp fyra. Jag tror att Lockerud Mariestad, som dessutom är en förening från SSL, som är sugna på att ta steget igen. Men jag tror att Växjö har favoritskapet än så länge. 

Ett namn som har ryktats mycket om på senaste tiden är Mira Markström, som var med och vann U19VM-guld. Såhär svarar Pyykönen om ryktena kring Markström

– Vi pressar inte fram någonting. Hon vet vart hon har oss och vi vet vart vi har henne. Så vi får väl se vart det landar. Det är kul för oss att läsa alla de här ryktena, men det stressar inte oss och inte Mira heller. Så vi tar en dag i taget och så får vi se vad beslutet landar i framtiden. Men tills vidare så tillhör hon JIK tills något annat är sagt. Så det är det vi går på nu.

Fotnot: Efter intervjun har det blivit klart att Mira Markström lämnar för Pixbo. 

Jönköpings IK

Nyförvärv:

Hanna Bergstrand, forward (Bergs IK)

Jani Pyykönen, tränare (Västerås)

Förluster:

Tuva Henriksson, forward (slutar)

Daniel Stenmarker, tränare

Andreas Thern, tränare

Mira Markström, forward (Pixbo)


Jaromir Jagr testar innebandy

En av världens bästa hockeyspelare genom tiderna kör prickskytte i innebandy.

Matchrapporter: Rommedahl och Zälle heta när Jönköping besegrade Katrineholm Underläge i tredje perioden – då vände Partille D1 och vann Klart i dag: Jönköping vinner serien efter seger mot Växjö IBK Jönköping ny serieledare efter 14-1 mot Olofström Lindås segerrad fortsätter efter 7-4 mot Jönköping

Den här artikeln handlar om: