Foto: AC.Kårhag
Allsvenskan (Dam)

Sportchefen om Katrineholms starka silly - "Jag är nöjd med den"

ANNONS

FBC Katrineholm är kvar i Allsvenskan efter playoffspelet. Nu rustar de upp inför nya Allsvenskan Södra.

FBC Katrineholm var den andra klubben, tillsammans med Craftstaden IBK Oskarshamn, som klarade sig kvar i Allsvenskan genom playoffspelet. Nu har klubben rustat upp och fått tillbaka spelare från skador och gör sig nu redo för nya Allsvenskan Södra. Sportchefen Kent Olsson berättar om klubbens silly season såhär långt. 

– Den har varit helt okey. Vi har lyckats knyta till några och framförallt var det så att vi hade många skador förra året. Framförallt på “Hagge” (Sofia Haglund) och Line Ceder som är tillbaka nu. Sen så har vi lyckats värva Tuva Vennerberg från IBF Linköping som vi tror mycket på och som sett bra ut på träningarna. Sen också Camilla Lundin som är en tidigare SSL-back. Så det tycker jag har sett bra ut. Sen ligger det några till som är intressanta och som jag ska prata med, som också är på en bra nivå. Så jag tycker att den ser bra ut våran silly season, så jag är nöjd med den. Men sen har vi tappat Alva Lysén till Lillån och det var lite väntat och även vår skyttedrottning höll jag på att säga, men Angelica Högberg. Hon har knappt haft tid och tränade knappt förra säsongen. Hon har lagt ner klubban kan man säga och ska nu träna med Söderköping i Division 2. Det är jättenära för henne och har inte den tiden att pendla till träningarna, så det är det. 

Klubben har blivit kända för att göra starka nyförvärv i silly season och i år är inget undantag. Backen Camilla Lundin ansluter till Katrineholm efter flera års erfarenhet i SSL, med Täby, IKSU, Rönnby och Dalen. Olsson berättar hur det känns att få in Lundin till laget. 

– Det var grymt. Det är en klippa och vi vet hur viktig backsidan är. Nu har vi kvar då Frida (Eriksson), vår lagkapten då, som får en offensiv kollega, då Camilla själv är en offensiv back. Hon har gjort mycket poäng som back. Hon har gjort drygt 25 poäng i SSL ibland som back och det är väldigt högt. Hon har också sett grym ut på träningarna och vi är glada över att få med henne till oss

Det andra nyförvärvet som Olsson säger att klubben har gjort är Tuva Vennerberg, som sist kommer från IBF Linköping i Division 1. Där gjorde centern 32 poäng (23+9) på 16 matcher och var bäst poängplockare i Division 1 föregående säsong. Olsson berättar om hur det var att få in henne och om

– Tuva Vennerberg är väl 18 år, som fyller 19 år i år och hon gjorde som center runt 35-40 poäng i division 1. Vi har sett henne lite förut, så vi har haft lite koll på henne och på träningarna har hon sett bra ut tycker jag. Så henne tror vi mycket på. Så jag tycker att vi har knytit till två riktigt bra nyförvärv, plus att vi har fått tillbaks “Hagge” (Sofia Haglund) och Line Ceder. De spelade i förstakedjan förut när vi kvalade till SSL och även året efter det. Sen har det varit skador. Får man en knäskada så är det ett år borta, men nu kommer det tillbaka två stycken. Sen har jag pratat med några till, som bland annat Mangs (Sofia) från Västerås då, som vad Västerås IBS lagkapten. Så att det känns bra tycker jag och jag tycker att vi är väl förberedda.

Efter intervjun fick vi ett SMS från Olsson som berättade att man även gjort klart med Sophia Mangs. 

– Sen är det ju så att man inte kan ta in hur mycket som helst. När vi bor som vi gör i Katrineholm, som är i “The middle of nowhere” kan man säga och för att knyta till oss spelare, så måste vi värva in dem utifrån och det går inte att värva dem utifrån och säga att vi ska spela i Division 1. Då kan de lika gärna spela hemma. Då kan vi inte ta in och lova för många spelare i Allsvenskan för att det kan bli tokigt också om de inte tar plats. Det gäller att vara rätt personer. Sen har vi vårat U-lag, som vi vill få till med, men det är svårt att få in folk utifrån i ett U-lag. Så vi kämpar på, men jag tycker att A-truppen känns homogen och vi har fått tillbaka våra nyförvärv. Vi var nära på att åka ut, vi vann sex av sju matcher på slutet där vi hade tränarproblem ifrån början då. Men vi knöt ihop säcken på slutet och det är vi jätteglada för. Det visar på att vi har kapacitet när vi gör rätt saker, fast många var skadade och borta. 

En i truppen som klubben har förlängt med är Tilda Lilja, som var en av klubbens bästa poängplockare föregående säsong. Han berättar om hur det är att få behålla henne. 

Det klart att det var jätteviktigt. hon är ju inte bara poängplockare, hon jobbar väldigt hårt och är snabb spelare. Hon är ju en sån spelare som är överallt. Nu har vi inte gått ut med alla, men Attermo (Sara) är också klar och hon hade en mellansäsong och tycker nog själv förra säsongen att hon inte riktigt kom till ro. Men hon är tänd och har tränat hårt inför kommande säsong, så vi har i princip kvar alla spelare som vi hade, förutom Angelica (Högberg) och Alva Lysén. Men jag tycker att vi har ersatt dem, plus att vi får flera skadade spelare som kommer tillbaka. Sen har vi flera yngre spelare som blivit ett år äldre och jag tycker att vi bevisade från förra säsongen utan nyförvärven och utan de skadade spelarna, att om man vinner sex av sju matcher på slutet, då finns det kapacitet tycker vi själva. Så jag tror att vi ska stå oss väl i Allsvenskan i år, det tror jag. 

Hur viktigt var det att även få behålla lagkaptenen Frida Eriksson? 

– Det var även det jätteviktigt för oss. Hon är liksom motorn hos oss. Men det var aldrig något snack heller. Hon skrev på för två nya säsonger. Vi har en bra dialog. Hon har varit i SSL och hon har varit i Schweiz. Hon har redan gjort den där resan, så den kanske inte är lika viktig för henne längre. Sen har det varit flera lag som har varit på fåra spelare, men de har stannat. De som har velat stanna riktigt hårt har velat vara kvar. 

Klubben är just nu under försäsongsträningen, inför kommande säsong. Olsson berättar vad de gör för att förbereda sig. 

– Vi kör ganska mycket fysträning nu. De har scheman att köra på hemmaplan, sen tror jag vi kör tre gemensamma fysträningar i veckan som vi kommer att köra fram till midsommar. Sen blir det lite uppehåll och sen startar vi upp igen första veckan i augusti  och då går vi in på plan igen. Där är vi nu. Jag tycker att det ser ganska bra ut, det är lite på tränafronten där som i U-laget och kanske att vi får in lite mer i A-laget så att man inte känner sig så ensam som tränare. Man behöver ha några assisterande och jag har väll stått där i många år och skött det där själv. Så jag tycker det är dags för andra nu. 

Hur många skulle du vilja få in? 

– Jag skulle egentligen vilja få in två till på A-lagssidan egentligen assisterande eller någon med delat ansvar. Jag själv kan också vara med där. I U skulle jag också gärna vilja ha någon till. Det går liksom att ha ledare, men det är tränare som man vill ha. Ledarna kommer i andrahand, men har man en okej tränare, så kan man ha två ledare eller assisterande bredvid och då blir det så mycket lättare allting. Det gäller även i Allsvenskan. Jag fokuserade mycket på spelet utan boll, det defensiva, hur vi ställer upp i egen zon och jag skulle samtidigt då vilja ha någon skötte mer anfallsspelet och spelet i anfallszon. För att det är så svårt att hänga med på allting under matcher. 

Allsvenskan Södra görs om, där lagen i Allsvenskan Södra och Västra slås ihop till den nya Allsvenskan Södra. Precis som Öst och Norra blir nya Allsvenskan Norra. Olsson uttrycker en viss skepsis kring det nya serieupplägget. Han berättar varför. 

– Jag vet faktiskt inte. Jag förstår egentligen inte. Det blir mer resor och det blir dyrare för föreningen och vissa undrar “har vi råd egentligen" och vi själva tittar på det. Nu klarar vi oss ganska bra men det är några som hamnar i Norra också som bor i Stockholm och det blir väldigt jobbigt. Ettan också. Hur blir det med dem då? Blir det fler Division 1 serier eller blir det en till Division 3? Så hur har man tänkt lägre divisioner då? Jag vet inte, hur ska man bygga på där då? Så jag vet faktiskt inte. Jag har liksom ingen åsikt, jag tyckte det var okej som det var. Nu har det blivit lite “gärsgård” då det ska vara 4-5 lag som åker ut var och varannat år och det blir ju lite jobbigt. Man får liksom ingen ro och då har man ingen tålamod kanske med yngre spelare som är juniorer, eftersom det är så viktigt att komma topp fyra. Fyra måste man i princip komma för att slippa kvala och då kan man inte riktigt “chansa” för mycket och då får kanske de yngre lite mindre speltid och det är lite synd. Men det kanske blir bra och att det stabiliserar sig. Men det är oftast när det kommer något nytt att det är jobbigt i början, men sen kanske det blir bra jag vet inte. Men hoppas att man tänkt till på lägre nivåer också på Division 1 och 2. Titta på Division 1. Hur många lag har inte åkt ut nudå? Hur blir det då i Division 1? Det blir ju jättesvårt i Division 1 om man har ett U-lag som vi har då. Men det är ju som det är. Det är bara att kämpa på. 

Har du någon åsikt om vilka som blir favoriter i Allsvenskan Södra?

– Egentligen inte jag tror egentligen att Jönköping kommer att vara där uppe iallafall, det vet man ju. Sen är det väll nått till. Jag har inte så bra koll på lagen där nere. Sen tror jag faktiskt att vi kommer att ligga på topp fyra. Det tror jag det här året. Med de nyförvärven som kommer tillbaks, så borde vi göra det. Men sen måste vi få ihop grejerna. Jag tycker att vi har materialet men man ska få ihop allting också. Målvakterna ska hålla och inte vara skadade. Har man lite medgång och medstuds så kan det gå bra. Men det kan gå fort åt andra laget också. Men Jönköping tror jag framförallt där uppe. Skoghall är väl lalltid med där uppe i toppen någonstans. Men sen tror jag inte att det är något starkt underifrån. Huddinge vet jag inte om de har värvat något speciellt. De lever väldigt mycket på en kedja, Lillån kanske, jag vet inte. Det handlar om de har fått ihop något nyförvärv. Jag vet inte hur de ligger till. 


FBC Katrineholm

Nyförvärv:

Camilla Lundin, back (Råby Västerås)

Tuva Vennerberg, center (IBF Linköping)

Sophia Mangs, forward (Västerås)

Förluster:

Alva Lysén, back (Lillån)

Angelica Högberg, forward (Söderköping)


Jaromir Jagr testar innebandy

En av världens bästa hockeyspelare genom tiderna kör prickskytte i innebandy.

Matchrapporter: Katrineholm tvingas till kval trots seger mot GS 86 Katrineholm vann efter avgörande i tredje perioden mot gästande Huddinge IBS Seger för Katrineholm borta mot Skoghall Telge SIBK upp i topp efter trepoängare mot Katrineholm Berglund och Lilja bakom Katrineholms vändning mot Västerås IBS

Den här artikeln handlar om: