Foto: Roland Osbeck
#ibsilly

Alundas nya tränare: "Det är otroligt bra för innebandyn att man steppar upp"

ANNONS

Efter att ha kvalat sig kvar får Alunda spela i allsvenskan även nästa säsong. Det gör man med nya tränaren David Söderström vid rodret.

Alunda slutade på en femteplats i tabellen i allsvenskans östra serie förra säsongen. Man tvingades kvala mot division 1 laget Kumla för att hålla sig kvar i den nya omgjorda allsvenskan norra, vilket man lyckades med genom att vinna två raka matcher. Till nästa säsong har man med sig nya huvudtränaren David Söderström som är tillbaka i klubben han tränade för 20 år sedan. Han kommer senast ifrån ett uppdrag som huvudtränare för Storvretas damjuniorer. 

– Jag har ju verkat på juniorsidan och i distriktslag under de senaste 20 åren. Jag hade faktiskt Alundas seniorlag 04a. Och sen ja, jag gör sen comeback i seniorverksamhet då. Så det känns riktigt, riktigt roligt. Med juniorlag har man ju ett annat tänk med truppbyggnad och truppens storlek och andra saker går före. Man märker att det är ju skillnad att ha ett seniorlagen och ett juniorlag även fast det är ett hårt satsande juniorlag, säger David Söderström till Innebandymagazinet och berättar sedan om varför han tog över som huvudtränare i Alunda. 

– Det passar i livet nu att ha ett seniorlag och sen just utmaningen att hoppa in i ett allsvenskt lag. Jag var ju juniortränare i Storvreta. Och så klev jag av i januari, sen under våren när man var ifrån innebandyn så tändes liksom tävlingsmänniskan igen då, säger Söderström. 

Han kliver i i Alunda som förra säsongen lyckades kvala sig kvar och får vara med när allsvenskan bantas ner från fyra till två serier. Det är en förändring som Söderström ser positivt på och han menar att det är bra för innebandyn.  

– Jag har ju följt allsvenskan under många år i och med att man har barn där och det behövs ju verkligen. Sen tyvärr, det hade ju varit perfekt om det här blev tidigare så att det var samma upplägg på herr och dam. Sen förstår jag att det inte riktigt går att ha samma upplägg. Men det är otroligt bra för innebandyn att man steppar upp både herr och damallsvenskan. Svansen skärs ju bort liksom, det blir ju bättre lag kvar, säger Söderström. 

Han fortsätter sedan att berätta om hur förändringarna kan påverka klubben. 

– Det blir faktiskt otroligt bra. Vi hade ju tur ekonomiskt eftersom det inte är något lag norr om Umeå som är med. Från Ö-vik och Umeå är det är ju fyra lag, nu blir det strö matcher och så, men eftersom det inte är dubbelhelger så spar vi in hotellboendet så det blir ju inte något jättestora förändringar. Sen sundsvallsresan är ju också en enkel dagstur, den är ju lite längre men det är inget problem att åka över dagen, säger Söderström. 

Inför nästa säsong pratar Söderström om att målsättningen initialt är att etablera sig i den nya serien men att det kan förändras lite beroende på hur sommaren går. 

– Ja, men vi har inte hunnit satt målsättningen i laget, men alla har ju ambition. Vi har en klar ambition att etablera oss i allsvenskan, sen beroende på hur truppen ser ut så kan det ju bli att vi sätter upp högre mål. Men det är liksom att hänga sig kvar och ta en vecka i taget, säger Söderström. 

Han tippar också att tre lag från de sydligare regionerna av allsvenskans norra serie kommer vara de man får se upp för nästa säsong. 

– Storvreta ska ju vara där, det finns inget annat för dem. Och sen har vi Nacka, jag tror Storvreta och Nacka och sen AIK beroende på om Anna Wijk är kvar, säger Söderström. 

I dagsläget har Alunda inte presenterat några nyförvärv men Söderström berättar att stora delar av förra säsongens trupp är kvar och att man tittar på spelare som skulle kunna spetsa truppen ytterligare. 

– Det ser ut som att alla blir kvar eller att alla förlänger. Det är två av tjejerna som kanske flyttar på grund av studier. Så det ser ut som att vi kommer vara 18 från förra året, hoppas på det, och två av dem i långtidsskadade. Så för att bli riktigt slagkraftiga så behöver vi ju få in ett par etablerade namn och sen flytta upp någon junior eller så där så att vi blir 20 i truppen, säger Söderström och berättar vidare att man har kontakt med några potentiella nyförvärv. 

– Vi har två eller tre egentligen som vi har kvar hoppet om att de kanske kommer. Det är en ung trupp, det är ju mest 03or, men de har ju spelat liksom i allsvenskan i fem år flera av dem. Jag upplever att vi har en ung trupp och jämför man med andra lag så har vi det. De börjar få allsvensk rutin och det märks ju på dem. Jag har haft mycket med 02 och 03 att göra i Uppland. Det var ju mycket därför jag tackade ja. Jag känner truppen eller jag har haft flera sedan de varit väldigt små flicklagsspelare och sen har man följt de i distriktslag och ungdomslag, säger Söderström.


Alunda IBF

Nyförvärv:

David Söderström, tränare

Förluster:

-


Jaromir Jagr testar innebandy

En av världens bästa hockeyspelare genom tiderna kör prickskytte i innebandy.

Matchrapporter: Elin Höglund i form när Alunda vann mot Umeå Västra IF Kvalspel för Alunda efter förlust mot Storvreta Alunda vinnare mot Älvsjö AIK – kvitterade och avgjorde sent Segerraden förlängd för AIK – besegrade Alunda Jasmine Van der Veen och Ida Andersson-Weidenberg målgörare när Alunda förlorade

Den här artikeln handlar om: