Foto: Alamy
Landet runt

Valdeltagande på 15-40 procent på distriktens årsmöte

ANNONS

Lågt deltagande på distriktsförbundens årsmöten. I Stockholm deltog endast 15 medlemsföreningar.

De flesta distriktsförbund genomför i juni varje år sitt årsmöte. Ett möte som även fungerar som ett möte som sammanfattar den nyss avslutade säsongen men även blickar mot framtiden.

Den absolut viktigaste funktionen för varje årsmöte är att välja en ny styrelse för kommande säsong, rösta om olika förslag på lokala förändringar som rör tävlingsverksamheten i det egna distriktet och idéer som sedan kan föras vidare uppåt till Svenska Innebandyförbundet på sikt.

När Innebandymagazinet går igenom deltagarlistorna för ett flertal av distriktsförbunden visar det sig att det är få klubbar som engagerar sig i att komma på sitt årsmöte. Det vanligaste är att det någonstans är ett deltagande på mellan 15-40 procent av de aktiva klubbarna som är med på årsmötet. Men det finns distrikt där siffrorna är lägre.

"Det går egentligen att säga väldigt mycket om detta"

När Stockholms Innebandyförbund genomförde sitt årsmöte för 2024 i veckan deltog exempelvis 15 röstberättigade föreningar vilket gjorde att röstlängden fastställdes till 15, vilket i sin tur innebar att en det endast krävdes 8 röster för en ”enkel majoritet” för årsmötet.

Enligt Stockholms Innebandyförbunds hemsida har distriktet 120 innebandyföreningar, att då endast 15 av dessa närvarade betyder är en procentsats långt under den 15-40 procent som rubriken säger.

Som jämförelse var det svenska valdeltagandet i årets EU-val 50,7 procent och i senaste riksdagsvalet 84,2 procent.

Magnus Fredriksson kommentar:

Alla förstår att de beslut som tas på dessa förbundsmöten inte är förankrade I hela rörelsen utan endast av dem som faktiskt orkar ta sig till dessa årsmöten. Intresset att påverka bland föreningarna vågar jag påstå har minskat mer och mer för varje årtionden som passerat. Och detta är allmänt känt av alla som jobbar i dessa förbund. Det går egentligen att säga väldigt mycket om detta men jag nöjer mig med att informera alla som bryr sig om innebandy hur det faktiskt är kring hur beslut klubbas igenom i svensk innebandy många gånger.


Jaromir Jagr testar innebandy

En av världens bästa hockeyspelare genom tiderna kör prickskytte i innebandy.

Den här artikeln handlar om: