Foto: Mats Gustavsson / Sigvision
Allsvenskan västra/södra

Välkomnar nya allsvenskan: “Har inte känts som ett seriöst upplägg”

ANNONS

Craftstadens tränare Johan Magnusson om lagets silly season och den kommande upplagan av allsvenskan.

Oskarshamnsklubben Craftstaden IBK klarade sig kvar i Allsvenskan genom playoffspelet. Nu rustar man inför kommande säsong där huvudtränaren Johan Magnusson berättar om klubbens silly season i dagsläget. 

– Den har väl inte varit stillastående, men fokus har legat först och främst på att förlänga våra befintliga spelare, förutom i dagsläget två eller tre spelare från föregående säsong, säger Magnusson till Innebandymagazinet. 

– Vi har Linnea Eos som går till Kalmarsund och sen har vi lyft upp en från vårt B-lag, Nina Pettersson. Som i dagsläget är det enda nya om man säger så till truppen som avslutade säsongen. Sen är det mycket lösa trådar ute och det är lite kring hur vårt samarbete med Kalmarsund ska se ut. Så det är mycket som ligger ute, men inte så mycket som är färdigt på det sättet. I rena kontrakt har det varit rätt stillastående så. Men det finns mycket tankar och förslag kring hur samarbetet med Kalmarsund ska se ut och fungera då kring spelare och så.

Linnea Eos var klubbens bästa poängplockare med 27 poäng (15+12) på 22 matcher och som nu ska representera Kalmarsund i SSL. Magnusson berättar hur det är att förlora Eos till Kalmarsund. 

– Det är ju givetvis ett jättetapp, får man säga. Även om hon hade hade en bättre säsong för två säsonger sedan, men det var ändå vår viktigaste spelare, som vi tappar och det var rätt väntat och vi såg förra säsongen som en bonus att hon stannade kvar då. Men det är ett tapp både defensivt och offensivt, främst offensivt. 

– Sen också att vi är tunna på backsidan, så det blir ännu tunnare på så sätt. Det är naturligtvis ett jättetapp i alla spelformer egentligen. Så det gäller att backarna som är kvar att de steppar upp lite grann naturligtvis. Vi var förberedda på att Linnea skulle sticka, det får man väl ändå säga med tanke på hur mycket hon har spelat genom dubbellicens säsongen som var. 

Efter att intervjun gjordes har även Ebba Selin lämnat Craftstaden.

Vill värva från samarbetsklubben

De andra två spelarna som inte förlängt sina kontrakt håller klubben fortfarande kontakt med om att kunna förnya. Men klubben jobbar vidare med att försöka fylla det hål som Eos lämnar efter sig.

Magnusson förklarar vidare om de kommer att ta in ett nyförvärv. 

– Det är naturligtvis tanken, sen har vi haft kontakter ute och letat främst efter backar också och inte fått något napp ännu. Så vi hoppas egentligen att vi kan få något via samarbetet genom dubbellicens med Kalmarsund, om vi inte skulle hittat något mer. Det är såklart diskussioner som förs redan nu, men inget som är färdigt. Sen har vi svårt att locka spelare hit på något sätt. Vi hade förra säsongen kontakt med säkert 25-30 spelare och fick napp på två, så det är inte lätt att få hit spelare och som passar för den här nivån heller.  

– Självklart vill vi försöka hitta en som kan ligga på de nivån som Linnea är på, vilket blir svårt naturligtvis. Sen om man inte hittar det så får man jobba mer på att utveckla sina egna spelare och då är det främst på backsidan då. Så det är mycket som inte ens är halvklart, utan det är diskussioner som förs och det är inte lätt att få hit spelare har vi märkt under flera säsonger. 

Hur pågår diskussionen med Kalmarsund i dagsläget? 

– Vi har träffats en gång efter säsongen och se ska vi träffas flera gånger när deras trupp är spikad, så jag kan inte säga så mycket mer än att det är lite namn som kommit upp på tapeten från deras håll, som hade kunnat placeras hos oss och som kan utvecklas hos oss och på sikt kan ta plats i deras SSL-lag. 

– Men vi har inte pratat om några namn på det sättet, så man kan gå ut med något sånt, men det är egentligen från deras sida om de har spelare som inte riktigt nu platsar i SSL och som kan få spela med oss en säsong och sen kanske kan ta plats säsongen efter. Det är lite såna tankar som bollas. Men inget som är klart, utan det är mycket diskussioner bara för att utforma detta. 

Har förlängt med flertalet spelare

Klubben har gjort kontraktsförlängningar med tio spelare. Bland annat med systrarna Ebba och Lisa Sundberg Tisell, som varit i klubben i många år. 

– Det var jätte-jätteviktigt, framförallt det slutet som Ebba gjorde då förra säsongen var helt enormt och kom upp i den kapacitet som hon verkligen besitter. En allsvensk och duktig målvakt växer inte på träd heller, så en jätteviktig förlängning där. 

– Lisa hade en jämnhet som var bättre än Linneas, om man bortser från poängen då. Så det var också en viktig general där bak i försvaret, framförallt defensivt. Så det är två jätteviktiga förlängningar. Både på och utanför planen också, för att de är “craftstadare” ända in i själen också och som har en mentalitet som är bra att ha i vårt lag också. Så det är jätteviktiga förlängningar. 

Även Sanna Zetterlings kontrakt förnyades, som även hon hade ett fin poängskörd med 16 poäng (6+10) och var näst bäst statistiskt efter Linnea Eos. 

– Jag kan egentligen bara säga samma sak. Det är också en väldigt viktig spelare på plan, men också utanför planen, då hon är en stor ledarfigur  som är väldigt viktig och som tagit ett stort ansvar utanför planen, vilket är minst lika viktigt som på planen. 

– När vi tog ner henne som back så blommade hon ut ännu mer och vi fick ut ännu mer utav henne under den tiden som hon var back. Så det blev en bra rockad så och hon kändes lite mer att man fick ut mer av henne och är en viktig allroundspelare i alla spelformer och återigen en jätteviktig förlängning som också är en i stommen som har varit här i många år. Så oerhört viktigt!

Magnusson passar även på att ge lite mer input på förlängningarna som klubben gjort i dagsläget. 

– Jag tycker väl ändå att det är ett gäng som har suttit på tvåårskontrakt som har ett år kvar. På backsidan känner jag att Ida Fredriksson, som gjorde en bra säsong, som inte spelade så mycket föregående säsonger egentligen förlängde. Det är också en back och stark kugge som blommat ut också. Det är backsidan som vi har knapert på och det är också jätteviktig förlängning att hon skrev på nytt kontrakt. 

– Maja Lindberg, om vi tittar på egna produkter. 16 år och utvecklas jättemycket, framförallt efter jul. Det är hennes första seniorsäsong och att få henne att stanna kvar och inte gå till någon annan klubb eller något sånt har också varit jätteviktigt för att bygga upp med egna produkter också som är i början av senioråldern om man ska ta några. 

– Sen så hoppas vi naturligtvis att kunna förlänga med Antonia Jonsson och Linda Zetterling också, som är två enormt viktiga pjäser och kunna förlänga med. Men det är inget som är förlängt ännu. Men diskussion förs där. Detta är iallafall om man ska plocka ut lite av dem som är förlängda och de som vi vill naturligtvis förlänga med också som är enormt viktiga. 

Så tränar Craftstaden under sommaren

Craftstadens försäsong är nu igång sedan några veckor tillbaka.

– De tränar tre pass  i veckan, blandat då gym och konditionspass. Tre pass gemensamt och sen är det två enskilda pass, som de kör och det är pass som är uppsatta av vårt fysioteam med bland annat då Sanna Zetterling i spetsen, som är fystränare också. 

– Från och med första veckan i juni då kommer vi att köra ett innebandypass som ersätter ett konditionspass. Vi lägger grunden i en stabil och bra uppbyggnad av försäsongen, där både konditionsmässigt och styrkemässigt, blandat med lite innebandy, för att få tillbaka känslan med klubba/boll och sen även kunna få in bra intervallpass på det sättet då. Det är en uppbyggnadsfas inför kommande försäsongsmatcher och inför Smålandscupen som vi kommer att vara med på, som är efter sommaren. 

“Har inte känts som ett seriöst upplägg”

Nytt för i år är också den nya allsvenskan som nu spelas i två serier istället för fyra. Magnusson tycker till om kommande seriestruktur: 

– Jag tycker att det är väldigt positivt. Jag har varit väldigt skeptiskt i många år till det här med dubbelhelger då och att få möta andra serier och man vet inte det här om det är hemma/bortaplan, så det har känts lite “B” på det sättet och inte riktigt som ett seriöst upplägg tycker jag då. 

– Så jag tycker att det känns proffsigare och det känns även mer rättvisare tycker jag då det skiljde sig mycket mellan serierna, om man tittar på de allsvenska serierna som var förra säsongen. Så jag tycker att det är positivt på alla plan egentligen. Förutsättningen blir också lite jämnare och det blir proffsigare och lite mer en naturlig serie. Man ska ha en serie och man ska bara möta de i serien och inte “korsbefruktas” med andra serier eller något sånt där. Jag är jättepositiv till detta. 

Magnusson tycker till också om vilka lag som blir favoriterna i Allsvenskan södra. 

– JIK tror jag naturligtvis, beroende lite på hur de gör på sin försäsong. Om de får behålla spelare och lite sånt. Men jag ser väl egentligen att Jönköping, Skoghall, Mariestad och Växjö skulle jag nog ha rätt högt upp ändå utan att liksom ha någon försäsong klar med spelare och det. Men det är väl de jag ser i min vy iallafall som favoriter.


Highlights: Här vinner Sverige guld i U19-VM

Slog värdnationen Finland i finalen med 4-2.

Matchrapporter: Craftstaden fortsätter att vinna – har nu fyra raka segrar Kvalspel för Craftstaden trots seger mot Fristad Tungt för Växjö IBK – Craftstaden bröt fina vinstsviten Craftstaden nollade Partille D1 – vann med 3-0 Jönköping toppar tabellen efter seger mot Craftstaden

Den här artikeln handlar om: