Liam Perry (t.v) förstärker Hagunda.
Foto: Rouelle Umali och Tomas Brandt Wangel
Allsvenskan (Herr)

Minst fyra spelare lämnar Hagunda efter SSL-uttåget

ANNONS

Den tidigare SSL-klubben Hagunda säkrar sin stomme inför kommande spel i allsvenskan – truppen snart klar.

Hagunda IF, som nu ett före detta SSL-lag, rustar upp inför kommande säsong i allsvenskan. Managern Martin Dahlberg berättar om hur klubbens silly season varit såhär långt. 

– Den är bra. Vi är nästan klara, då vi ska ha in en spelare till, Då är vi 21 spelare i truppen, säger Dahlberg till Innebandymagazinet. 

Även Dahlberg är klar för en fortsättning i Hagunda. Med ett nytt treårskontrakt, får han även titeln manager, vilket gör att han får vara med i kontraktsförhandlingar med spelare och uppbyggnaden av spelartruppen. Han beskriver känslan att få förlängt kontrakt med klubben. 

– Det känns bra. Det är framförallt kul att få skriva ett längre avtal så att man kan jobba mer på sikt. Jag tänker att som tränare behöver man jobba några år för att det ska kunna bli något vettigt av det. Framförallt i innebandyn som inte är en heltidsidrott, så det känns bra. 

Klubben kommer nyligen från en degradering från SSL, efter en svag säsong statistiskt sett, där man slutade klart sist i serien. Dahlberg får frågan vad de har gjort för att bygga upp truppen inför kommande säsong. 

– Vår analys är väl att vårt största problem från föregående säsong var spelet med boll. Så att dels jobbar vi på det redan nu väldigt mycket under försäsongen och sen har vi försökt värva spelare som vi tror kan passa bra in i spelet med boll och att kunna hålla i bollen och kunna vara lite skickligare offensivt. Så att vi blir lite skarpare framåt helt enkelt.

Minst fem spelare lämnar Hagunda

Klubben har gjort en del nyförvärv inför säsongen. Bland annat gjorde klubben klart med målfarlige anfallaren Liam Perry, som förra säsongen var utlånad till Järfälla Bele från AIK och slog till med storm och gjorde 22 mål på 22 matcher. Dahlberg beskriver om nyförvärven som klubben har tagit in. 

– Det är en bra mix, då vi känns mer kompletta nu. Perry har ett fint rörelsemönster, som rör sig bra i slottet och kan skjuta direkt, så han tror jag mycket på. Sen har vi några andra klara också som vi inte har gått ut med, men vi har värvat både backar och forwards. Vi har också försökt få in poängspelare, som vi tycker att vi har saknat lite grann, både på höger och vänstersidan. På backsidan har vi främst kollat på bolltrygga backar. 

Klubben har även fått till kontraktsförlängningar med ett antal spelare i truppen. På listan med kontraktsförlängningarna finns bland annat målvakten Hampus Bodin, Alexander Janols och lagkaptenen Adam Nilbrink, med flera. 

Dahlberg beskriver känslan att få förlänga avtalet med dessa spelare:

– Det känns jättebra. Alla tre var otroligt viktiga spelare för oss. Både Nilbrink och Janols är kaptener, så det var otroligt viktigt att vi har en kontinuitet i laget. Vi har även majoriteten av laget från förra säsongen och det är också en fördel såklart. Vi behöver inte så mycket nytt ändå, utan vi kan bygga vidare på dem som var med från förra säsongen. 

Hur känns det att ha majoriteten av truppen intakt från förra säsongen? 

– Det känns otroligt bra. Det tar tid att sätta en träningskultur i laget för hur vi agerar på träningar och matcher och det tar längst tid tycker jag.  Så där är det klart fördel att vi inte behöver göra om utan egentligen bara fortsätta. Visst har vi nyförvärv, men majoriteten av truppen från förra säsongen är kvar, så det blir enklare för de nya att komma in i det också. Majoriteten vet ändå hur vi vill ha det. 

Hagunda tappar samtidigt flertalet spelare.

– Åkerfeldt (Markus) har lagt av. Han lade av egentligen redan inför föregående säsong, men var med i den andra halvan av säsongen. Axel Backström och Rönnmark (Johannes) har lämnat, Jonas Larsson tror jag inte kommer att spela nästa säsong. Han har pendlat från Bollnäs, vilket är tidskrävande, så vi kommer nog inte ha med honom tyvärr. Emil Eriksson är ett av namnen också som lämnar. 

“Det känns helt underbart”

Hagunda kommer att spela i ett seriespel som påminner om SSL. Ligan görs om helt och spelas i en enda stor serie med 12 lag, istället för en uppdelning av två serier med totalt 24 lag. Dahlberg berättar vad han tycker om ett sådant seriesystem. 

– Det är helt underbart. Det är jätte-jättebra. Det är det bästa de har gjort. Det blir en bättre och roligare serie och man blir mer förberedd för SSL, eftersom det blir nu en mycket tuffare serie att ta sig upp ifrån. Så nu blir det färre lag på elitnivån med 26 lag istället för 38 lag, så det kommer vara svårare att ta sig dit. Men allsvenskan blir också spetsigare, så jag tycker att det är kanon. Jag gillar också upplägget kring kvalet. Det tycker jag ser jättespännande ut. 

På vilket sätt tänker du då? 

– Dels att det blir en final mellan ettan och tvåan och att ända ner till lag sex har chans att gå till playoff, så jag tror att serien kommer att leva rätt länge och det blir enbart tre platser som hamnar i ingemansland. Så det blir mycket att spela om framöver tänker jag. 

Som Dahlberg nämner görs även kvalspelet om helt. Lag tre till sex spelar ett playoff mot varandra, där trean möter sexan och fyran möter femman i bäst av tre. Vinnarna av första playoffmötet möts således i ett till playoff återigen i bäst av tre, där vinnarna av det playoffmötet får möta det lag som förlorade den allsvenska finalen i bäst av fem. 

Allsvenskans topp två möts i en finalplayoff i bäst av fem, där vinnarna direkt går upp till SSL och där förlorarna får en chans till mot vinnarna av playoffspellet mellan lag tre till lag sex.

"Hagunda kommer att vara med och kvala"

Hagunda och även Karlstad var lag som ramlade ur SSL och nu får kämpa om två platser till SSL. Dahlberg berättar om de i klubben har hunnit scouta lagen inför seriespelet. 

– Nej, det har jag inte gjort ännu. Jag har väl hyfsat koll på lagen som är i närheten, bland annat Sirius, Strängnäs, Skälby och Sundsvall. Det södra gänget har jag inte kollat på men kommer göra det när seriespelet närmar sig. 

Då klubben åkte ur SSL, finns det en press hos dem att behöva se sig som favoriter i allsvenskan? Frågan gick till Dahlberg. 

– Nej, det tycker jag inte. Ni tippade väl oss topp åtta tyckte jag att jag läste, så att det känns rätt lugnt. 

Vilka ser ni som favoriter till att vinna serien och således har störst chans att nå SSL? 

– Svårt att säga nu, med tanke på att vi inte har riktig koll på vad de andra lagen har tappat och fått in där heller. Hagunda kommer att vara med och kvala iallafall, det tror jag. 


Highlights: Här vinner Sverige guld i U19-VM

Slog värdnationen Finland i finalen med 4-2.

Matchrapporter: Uddamålsseger för Nykvarns IF mot Hagunda Svårstoppade FCH fortsätter vinna – 5-4 mot Hagunda Storvreta har fem raka segrar – vann mot Hagunda med 11-5 Mullsjös seger spiken i kistan för Hagunda – som åker ur serien Thorengruppen avgjorde med fem mål i sista perioden

Den här artikeln handlar om: