Foto: Adam Troy
Allsvenskan norra/östra

Fortsätter generationsskiftet: "Tittar bara på unga rekryteringar"

ANNONS

Sedan Peter Lundin tog över som tränare i Älvsjö har klubben genomgått ett generationsskifte. Det fortsätter även nästa säsong när klubben ska spela i den nya omgjorda allsvenskan.

Förra säsongen slutade Älvsjö på en förstaplats i allsvenskans östra serie. Det innebar kvalspel till SSL men där föll man mot Sundsvall i första rundan och det blir istället fortsatt spel i allsvenskan även nästa säsong. Det betyder också att man är med när allsvenskan görs om och går från fyra serier ner till två, det delas upp i serierna norra och södra allsvenskan och Älvsjö kommer att ingå i den norra serien. 

Laget tränare Peter Lundin berättar hur han ser på den nya indelningen för Innebandymagazinet. 

– Rent sportsligt så tycker jag att det är jättepositivt, säger Peter Lundin till Innebandymagazinet och utvecklar sedan: 

– Det tycker jag är mer sportsligt nu faktiskt att det blir så här. Det är så det ska vara för att daminnebandyn ska kunna ta ett steg i rätt i riktning, så rent sportigt så tycker jag att det är jättebra. Ur ett ekonomiskt perspektiv: Det är inte jag som är inblandad i det ekonomiska, men jag har förstått att vissa klubbar tycker att det är jobbigt och sådär. Men om jag lägger det ekonomiska åt sidan så rent ur sportslig synvinkel så tycker jag det är jättepositivt. 

Lundin berättar sedan att föreningen redan förra säsongen valde att satsa på att ha ett lag med i allsvenskan. Att man hamnar i den norra serien ser också Lundin som positivt då man förutom långa resor norrut spelar mot många lag i Stockholmsområdet och runt Uppsala. 

– Redan förra säsongen gjorde föreningen ett val och sa att vi satsar. Man hade valet att antingen bestämma sig för att satsa på nya allsvenskan eller så gör man det inte. Föreningen valde redan förra säsongen när det här kom upp att vi vill ha ett allsvenskt lag. Att vi hamnade i den här serien betyder ju att vi bara har fem resor till Norrland så det är inte på det värsta viset. En resa till Sundsvall, en till Örnsköldsvik och tre till Umeå. Sen är resten hyfsat nära faktiskt, vi är ganska förskonade ändå tycker jag, säger Lundin.  

Pekar ut fem topplag i nya serien

I och med att serien görs om och blir större blir konkurrensen också hårdare. Den första säsongen handlar det för många lag kanske snarare om att ställa om till det nya och försöka etablera sig för att senare kunna sikta uppåt, det är också Lundin inne på när han pratar om Älvsjös målsättningar inför den kommande säsongen. 

– Att etablera och så klara oss kvar i nya allsvenskan, är väl det som är målsättning nummer ett. Det är där vi får börja, säger Lundin och pratar sen om vilka lag han tror kommer att slåss i toppen av tabellen. 

– Jag skulle nog säga Nacka, Storvreta, Sundsvall, Örnsköldsvik tycker jag ofta är bra. Sen har jag faktiskt inte så bra koll på vad som sker i AIK just nu. De var ju tvåa i vår serie förra året men det är så tyst runt dem, jag vet inte ens vilken trupp de har på gång. Men jag tror definitivt att Storvreta, Nacka och Sundsvall kommer vara med där uppe, säkerligen AIK också, säger Lundin. 

Älvsjös trupp har genomgått en generationsväxling sedan Lundin tog över som tränare för tre säsonger sen. Den generationsväxlingen fortsätter även den här sommaren när man tappar bland annat veteranen Beatrice Lundevall som slutar och den rutinerade målvakten Stephanie Dalbjer som framöver kommer att ingå i tränarstaben. 

– Om man säger så här, vi har ju genomgått en väldigt, väldigt intressant och inspirerade men ändå också tuff process från att jag tog över. Jag går in på min fjärde säsong nu den som kommer. Första året jag kom så var det ett lag som bara innehöll spelare som var födda på nittiotalet och åttiotalet. Eftersom det hade varit pandemiavbrott säsongen innan så visste vi att vi ville ge de här tjejerna chansen att avsluta sina karriärer, vissa visste redan att det kanske skulle bli deras sista säsong. Då låg vi väldigt lågt med rekryteringsprocessen. 

– Vi visste också att generationsskiftet skulle börja år två. Sen har den processen fortsatt och det är där vi är idag. Vi har ett helt annat lag, det är mycket 05:or och en del 04:or och 03:or. Den processen fortsätter också, vi tappar vår äldsta och mest meriterade Beatrice Lundevall som tackar för sig. Stephanie Dalbjer slutar men hon kommer att ingå i ledarstaben som målvaktstränare. "Natta" (Nathalie) Gustafsson drar till Kalmarsund. Det är ganska tongivande spelare för oss men jag tror att vi ändå kan få ihop det. Vi tittar bara på unga rekryteringar, vi går inte på några etablerade. Det är några 05:or och 06:or och även ett par 07:or som vi tittar på till vårt trupp bygge, säger Lundin. 

"Det är alldeles för mycket lag från Stockholm som är med"

I skrivande stund har Älvsjö gjort klart med en spelare, Emeli Falkman som ansluter från Salem. Hon var med redan förra säsongen på dubbellicens men är nu alltså helt och fullt en Älvsjöspelare. Lundin berättar också att det kommer att plockas in ytterligare några spelare. 

– Vi har två som är klara muntligt men inte satt på kråka, så jag kan inte avslöja mer än innan det är klart. Sen har vi två till som mer eller mindre sagt ja men inte tagit det hundraprocentiga beslutet än. Sen har vi några som låter väldigt intresserade. Vi får väl se vad vi landar i. Vi kommer att få ihop det och vi kommer att få kämpa för vår målsättning att klara oss kvar, säger Lundin och fortsätter att prata om vilka svårigheter han ser med att locka till sig spelare. 

– Jag tycker att det är alldeles för mycket lag från Stockholm som är med, det är huggsexa här om spelarna. Det är väldigt tufft och kanske inte optimalt. Men jag tror att vi iallafall ska kunna få ihop det och ge oss själva en bra chans att hålla oss kvar.  


Highlights: Här vinner Sverige guld i U19-VM

Slog värdnationen Finland i finalen med 4-2.

Matchrapporter: Anna Monthan tvåmålsskytt när Älvsjö AIK vann mot Tyresö Trollbäcken Alunda vinnare mot Älvsjö AIK – kvitterade och avgjorde sent Älvsjö AIK stod för imponerande vändning Nacka Wallenstam besegrade Älvsjö AIK efter Linnea Lindgrens dubbel AIK vann toppmötet mot Älvsjö AIK med 2-1

Den här artikeln handlar om: